Με σκοπό να εξωτερικεύσει τον βαθύ (όπως τον χαρακτηρίζει) πόνο της ψυχής του «για τη συνεχόμενη αποστασία του σύγχρονου ανθρώπου από την αγκαλιά του Θεού», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος συνέγραψε το πόνημα «Κραυγή απογνώσεως πλέον και όχι κραυγή αγωνίας!», το οποίο παρουσίασε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ.

Πρόκειται για τη συλλογή των άρθρων του με τίτλο «Κραυγή αγωνίας» και «Κραυγή απογνώσεως» που είχε γράψει τα τελευταία τρία χρόνια, μέσω των οποίων παρουσίαζε την τραγικότητα της σύγχρονης εποχής με αναφορά σε δεκάδες παραδείγματα όπου αποδεικνύεται ο ηθικός «γκρεμός» του σύγχρονου ανθρώπου…

«Κάποτε το καταφύγιό μας ήταν ο Θεός και ο γείτονας! Η κοινωνία μας μπορεί να ήταν φτωχή, αλλά ήταν κοινωνία ευσεβών ανθρώπων, όπου βασίλευε η ηθική. Η κοινωνία τότε δεν ήταν… ζούγκλα όπως είναι σήμερα, αλλά κοινωνία αγάπης και συμπόνιας.

Με άλλα λόγια, κατά την περίοδο εκείνη υπήρχε μεν έλλειψη υλικών αγαθών, πλην όμως ήταν έντονη η παρουσία του Θεού στη ζωή μας, αλλά και η συνδρομή του συνανθρώπου μας. Ήμασταν όλοι κάτω από την ομπρέλα Του!

Έχοντας, λοιπόν, αυτά υπ’ όψιν μου, κατά τα τελευταία χρόνια η ψυχή μου πλημμυρίζει από έναν αβάστακτο πόνο, όταν ατενίζω το… κατάντημα της κοινωνίας μας, στην οποία δυστυχώς κυριαρχεί ο Διάβολος! Οι άνθρωποι, και μάλιστα οι νέοι, έχουν λησμονήσει τον αληθινό Θεό…

Το έγκλημα κυριαρχεί! Η ανηθικότητα πλεονάζει! Όλα αυτά με έκαναν να επικοινωνώ μαζί σας με μαχητικά κείμενα, μέσω των οποίων κραύγαζα διαμαρτυρόμενος για την ποδοπάτηση του Θείου Νόμου. Αυτά, λοιπόν, τα κείμενα θέλησα να συγκεντρώσω σε ένα βιβλίο, εξωτερικεύοντας από την μία την απόγνωσή μου και από την άλλη παρακαλώντας γονυπετής τον Ιησού Χριστό για την λύτρωση της ψυχής μας», σημείωσε αρχικά ο πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Χαρακτήρισε δε το συγκεκριμένο πόνημα ως το «κύκνειο άσμα» της εξηκονταετούς Ιερατικής του Διακονίας, κάνοντας γνωστό ότι πλέον θα σταματήσει να γράφει τέτοιου είδους κείμενα.

«Τέλος, λοιπόν και η ΄΄Κραυγή αγωνίας΄΄ και η «Κραυγή απογνώσεως΄΄. Αντί αυτού στο εξής θα παρακαλώ την Υπεραγία Θεοτόκο με τα εξής λόγια: ΄΄Την πάσα ελπίδα μου εις Σε ανατίθημι. Μήτερ του Θεού, φύλαξόν μας υπό την Σκέπη Σου΄΄», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης.

Το εν λόγω βιβλίο, που περιέχει τέσσερις «Κραυγές απογνώσεως» και τριάντα «Κραυγές αγωνίας», διανέμεται δωρεάν από το βιβλιοπωλείο της Ιεράς Μητροπόλεως «Βιβλίο και εικόνα» (οδός Ερμού – Αίγιο).

Πηγή: patranews.gr