Κεντρικός ομιλητής στις φετινές εκδηλώσεις για την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη ήταν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» Θανάσης Παπαδόπουλος.

Οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν απ’ τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη κορυφώθηκαν το πρωί της Παρασκευής με την τέλεση Αρχιερατικού Μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, μετάβαση και πομπή στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, Τρισάγιο, ομιλία, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονικό των δραματικών γεγονότων της 2ας Σεπτεμβρίου 1944. Επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αν σήμερα είμαστε εδώ, αν χαιρόμαστε τ’ αγαθά μιας πατρίδας ελεύθερης και μιας κοινωνίας ανοικτής και δημοκρατικής, αυτό το χρωστάμε και στους 149 ήρωες του Χορτιάτη. Αιωνία η μνήμη τους, υψηλό και απροσμέτρητο το παράδειγμα τους».
Νωρίτερα ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναφερθεί στους δεσμούς που συνδέουν τους κατοίκους όλων των περιοχών-μελών του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της χώρας.

Τις κοινές μνήμες, τα κοινά βιώματα, τις κοινές διηγήσεις και περιγραφές.