Συνάντηση Ιμάμογλου-Μπακογιάννη στην Κωνσταντινούπολη.

Μετά τις σφοδρές επικρίσεις από τον τουρκικό Τύπο για τη στάση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, ο τελευταίος εξακολουθεί να εκφράζει τη στήριξή του στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για το αδιανόητο περιστατικό απαγόρευσης εισόδου του στην Τουρκία.

Στη συνάντηση του Ιμάμογλου με τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η εκδήλωση καταδίκης απέναντι στην κυβέρνηση της Άγκυρας ήταν σαφής ενώ εκφράστηκε και η ανάγκη για τη διατήρηση ειρήνης στο Αιγαίο.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Ιμάμογλου τη μεταχείριση που επεφύλασσαν οι Τούρκοι στον περιφερειάρχη καθώς κρατήθηκε επί έξι ώρες σε ένα γραφείο στη Σμύρνη.

«Ο πρόεδρος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέφρασε τη λύπη του για ό,τι του συνέβη. Αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα στεναχώρησε και εμένα. Όπως μόλις ανέφερα, ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο δήμαρχος της Σμύρνης, ο κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μας στενοχώρησε κι εμάς», είπε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και συνέχισε:

«Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι φυσικά απαράδεκτη. Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει μία απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».
«Η φιλία και η συνεργασία είναι η δίκη μας απάντηση στον κυνικό εθνικισμό, την επιθετικότητα, την πολεμοκαπηλεία» κατέστησε σαφές, από την πλευρά του, ο κ.Μπακογιάννης όπως έκανε γνωστό μέσα από το Twitter.
«Σήμερα, στα εγκαίνια του πάρκου Περιφερειακής Συνεργασίας Βαλκανικών Πόλεων στην Κωνσταντινούπολη.Η φιλία και η συνεργασία είναι η δίκη μας απάντηση στον κυνικό εθνικισμό, την επιθετικότητα, την πολεμοκαπηλεία» έγραψε ειδικότερα ο δήμαρχος Αθηναίων στην ανάρτησή του.

Ένα διπλό κοινό μήνυμα έστειλαν σήμερα κατά τη διάρκεια εγκαινίων πάρκου στην Κωνσταντινούπολη, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, υπό το βάρος της χθεσινής πρόκλησης των τουρκικών αρχών να μην επιτρέψουν στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα να αποβιβαστεί στη Σμύρνη, όπου θα προήδρευε στην Ευρωμεσογειακή διάσκεψη ARLEM. Το κοινό μήνυμα αφορούσε την ενδυνάμωση της συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών που θα λειτουργεί ως ανάχωμα στην επιθετικότητα και τον κυνικό εθνικισμό.

Στην ομιλία του, ο Κώστας Μπακογιάννης, σημείωσε, ότι είναι εύκολο να γκρεμίζεις, αλλά δύσκολο να χτίζεις, επισημαίνοντας ότι οι πόλεις μπορούν να λειτουργούν ως πρέσβεις των κοινών αξιών, της πραγματικότητας των πολιτών και της ισχύος των λαών: «Το απαιτούν και οι ταραχώδεις καιροί που βιώνουμε. Στις πολλαπλές και αλλεπάλληλες κρίσεις, η απάντησή μας δεν μπορεί να είναι η απομάκρυνση και η αποξένωση. Αλλά η αλληλεπίδραση και η αλληλεγγύη.[…] Αυτή είναι η απάντησή μας και σε εκείνους που εργαλειοποιούν τις εθνικές μας ευαισθησίες. Ας μάς ακούσουν από εδώ. Ας μάς ακούσουν από την Κωνσταντινούπολη. Από το σταυροδρόμι των πολιτισμών. Έλληνες, Τούρκοι, Βούλγαροι, Βόσνιοι, Κροάτες και τόσοι άλλοι που δεν μπόρεσαν να είναι κοντά μας σήμερα. Ενώνουμε τώρα εδώ τις φωνές μας και στέλνουμε ένα καθαρό μήνυμα: Όχι στον μυωπικό πολιτικό οπορτουνισμό. Όχι στο κυνικό εθνικισμό. Όχι στην επιθετικότητα και την πολεμοκαπηλεία. Αυτά που μάς ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μάς χωρίζουν».

Αναφορικά με το χθεσινό επεισόδιο με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στη Σμύρνη, ο κ Μπακογιάννης δήλωσε με έμφαση : «Αναίτιες και ανούσιες προκλήσεις, όπως η χθεσινή εις βάρους του φίλου και συναδέλφου αυτοδιοικητικού Περιφερειάρχη Μακεδονίας, είναι λυπηρές. Όμως, ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας. Και ας κολυμπάμε ενάντια στο ρεύμα. Έτσι, θα χαρώ πολύ να ανταποδώσω, εντός του έτους, την επίσκεψη του φίλου Δημάρχου Σμύρνης στην Αθήνα, που αναγκαστικά τώρα αναβάλλω, μαζί με τον Εκρέμ Ιμάμογλου»,ενώ πρόσθεσε : «Σήμερα, επιλέγουμε να ακολουθήσουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Όχι εκείνο του φόβου, του εξτρεμισμού και της διχόνοιας, αλλά της ελπίδας, της μετριοπάθειας και της ενότητας. Βαδίζουμε στο μονοπάτι που χάραξαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όταν το 1934, μετά από χρόνια βίας και αιματοχυσίας, ο Βενιζέλος πρότεινε να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Ατατούρκ. Επιλέγουμε την ειρήνη και τη φιλία. Συνειδητά. Ξεκάθαρα».Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης επέλεξε να σχολιάσει το χθεσινό συμβάν με έναν ιδιαίτερο τρόπο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που στεναχώρησε τον αγαπητό μου φίλο Κώστα, στεναχώρησε κι εμένα». «Ο αξιότιμος προσκεκλημένος μας, ο οποίος ήρθε για ένα πρόγραμμα που διοργάνωσε ο δήμαρχος της Σμύρνης, κ. Τουντς Σογιέρ, δυστυχώς, από μία παρεξήγηση κι ένα τεχνικό πρόβλημα, που είχε ως αποτέλεσμα να μην του δοθεί άδεια (εισόδου) μάς στενοχώρησε κι εμάς. Ελπίζω οι προθέσεις, που κρύβονται πίσω από αυτό το περιστατικό και σκοπό έχουν να χαλάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, να μην προβούν και σε διαφορετικά βήματα. Η χθεσινή μεταχείριση προς τον κ. Τζιτζικώστα είναι απαράδεκτη. Ελπίζω οι αρχές και των δύο χωρών να μην επιτρέψουν να ξανασυμβούν τέτοια ζητήματα. Επειδή υπάρχει ανάγκη για φιλία, αδελφοσύνη και συνεργασία και στις δύο όχθες του Αιγαίου. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη για ειρήνη στο Αιγαίο».

Η παρουσία και δημόσια ομιλία του δημάρχου Αθηναίων για πρώτη φορά σε ανοιχτό δημόσιο χώρο στην Κωνσταντινούπολη, προκάλεσε θερμή ανταπόκριση από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι επικρότησαν με τη στάση τους το κεντρικό μήνυμα του Κώστα Μπακογιάννη για την ανάγκη ενίσχυσης των δεσμών ανάμεσα στους δύο λαούς.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτή την υπέροχη και μοναδική πόλη, της οποίας η πλούσια και ένδοξη ιστορία κάνει τις καρδιές πολλών σε όλο τον κόσμο, ιδιαιτέρως εμάς τους Ελλήνων, να χτυπάνε λίγο πιο γρήγορα. […] Εμείς οι δήμαρχοι αγωνιζόμαστε για πόλεις πιο ανοιχτές, πιο πράσινες, πιο φιλικές, πιο δίκαιες, πιο ανθρώπινες. […] Δεν είναι, όμως, αυτό άλλο ένα πάρκο, όπως δεν είναι αυτή άλλη μια τελετή εγκαινίων. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα γύρω από το δέντρο της αδελφοσύνης, που είναι σύμβολο της φιλίας και της αλληλεγγύης των πόλεων των Βαλκανίων», τόνισε.

Στα εγκαίνια του Πάρκου, συμμετείχαν και οι δήμαρχοι από τις πόλεις Πούλα της Κροατίας, Σαράγεβο και Λάκτασι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σόφια, Πλόβντιβ, Σβίλενγκραντ και Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

Τα βάζουν με τον Ιμάμογλου οι Τούρκοι: «Στηρίζει τον Έλληνα προβοκάτορα»

Η αντίδραση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου στην απαγόρευση εισόδου του Απόστολου Τζιτζικώστα στη Σμύρνη και η δήλωσή του πως θα ενημερώσει για το συμβάν την κοινή γνώμη και τις βαλκανικές πόλεις, δεν άρεσε στους Τούρκους. Αυτό φαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Aksam», το οποίο φέρει τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ο Ιμάμογλου υπερασπίστηκε τον Έλληνα προβοκάτορα».

Στη συνέχεια, το κείμενο της τουρκικής εφημερίδας αναφέρει: «Έλληνας περιφερειάρχης προκάλεσε το τεχνικό πρόβλημα κατά την είσοδό του στην Τουρκία και ο Εκρέμ Ιμάμογλου ήταν αυτός που τον υποστήριξε.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της Ελλάδας, έφτασε στη Σμύρνη με πλοίο για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης Περιφερειών και Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ARLEM). Ο Τζιτζικώστας, ο οποίος υποβλήθηκε σε έλεγχο ταυτότητας μαζί με άλλους επιβάτες κατά τη διάρκεια των τελωνειακών διαδικασιών, κρατήθηκε για λίγο από τις τοπικές αρχές λόγω ενός τεχνικού προβλήματος που προέκυψε από την ομοιότητα του ονόματός του με ένα άτομο με περιορισμούς εισόδου.

imamoglou_tzitzikostas

Αφού λύθηκε το πρόβλημα της ομοιότητας του ονόματος, οι υπάλληλοι είπαν στον Τζιτζικώστα ότι μπορούσε να εισέλθει στη Σμύρνη. Ωστόσο, αν και το πρόβλημα λύθηκε μέσα σε 15-20 λεπτά, ο Τζιτζικώστας, ο οποίος μετέτρεψε το περιστατικό… σε δράμα, είπε στις αρχές ότι παραιτήθηκε από το δικαίωμα εισόδου στην Τουρκία.

Οι ισχυρισμοί περί “προβοκάτσιας” των ελληνικών ειδησεογραφικών ιστότοπων διαψεύστηκαν από την τουρκική πλευρά.

Κάνοντας δηλώσεις στην ελληνική τηλεόραση, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου είπε: “Κατάφερα να πάρω μια πολύ σύντομη ενημέρωση από τον φίλο μου Κώστα (Μπακογιάννη) για το περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα. Αφού μάθω τις λεπτομέρειες του περιστατικού, θα ενημερώσω αύριο τόσο το κοινό όσο και όλες τις βαλκανικές πόλεις».

Πηγή: protothema.gr