Ο Καλαβρυτινός Σπύρος Χαραλαμπόπουλος (Κλείτορας) από το χωριό Κλείτορα γλύπτης και ζωγράφος Σπύρος Χαραλαμπόπουλος (καλλιτεχνικό όνομα “Κλείτορας”).
Ο Κλείτορας (Σπύρος Χαραλαμπόπουλος) σπούδασε με υποτροφία στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2011. Το 2006 είχε αποφοιτήσει απο τη Σχολή Μαρμαρογλυπτικής της Τήνου απ’ όπου πήρε το πρώτο βραβείο από το Ίδρυμα της Παναγίας. Τον ίδιο χρόνο του απονεμήθηκε βραβείο γλυπτικής από το Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και το 2005 βραβείο ζωγραφικής.

Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και performance στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού και σε δημόσιους χώρους.

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζει μια ομαδική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας.

Αυτή δεν είναι άλλη μια έκθεση για το ελληνικό φως, την θάλασσα και το τοπίο, εμπνέεται από την ομορφιά τους αλλά με τρόπους μοναδικούς όπως και οι καλλιτέχνες.

55 καλλιτέχνες δουλεύουν με διαφορετικές τεχνικές και εκθέτουν τα έργα τους με πρόσταγμα την λέξη όμορφη και πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας και η καθεμία από αυτούς. Έργα ζωγραφικής, γλυπτά, κατασκευές, ψηφιδωτά, χαρακτικά, μια performance κατασκευής εκτεταμένη σε τρεις μέρες και μια θεματική εγκατάσταση με θέμα η έναστρη νύχτα. Συμπληρωματικά με τα έργα, θα μπορείτε να διαβάσετε κείμενα Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών σχετικά με την ομορφιά του χώρου, το φως και τη θάλασσα.

Στον χώρο της έκθεσης όλες τις μέρες θα βρίσκεται η Θέτις Μαριανού η διοργανώτρια της έκθεσης αυτής και θα μπορείτε να μιλήσετε μαζί της για τα έργα και την ιδέα πίσω από έκθεση.

Στην έκθεση συμμετέχουν:

Ελενα Κυρκιλή, Αντώνης Χαλυβίδης, Γιάννης Ηλίας, Νατάσα Χελιώτη (Naga), Στέφανος Λαμπρίδης, Ειρήνη Μώρου, Σπύρος Κόϊκας, Αννα Μιχαηλίδου, Χαρά Δημακάκου, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Christina Pancess, Κρίστη Γρηγορίου, Ερη Αγρίου, Σπύρος Χαραλαμπόπουλος, Αφροδίτη Σαρταμπάκου, Θεοδώρα Βασιλειάδου, Ζωή Αρβανίτη, Σωκράτης Ευσταθόπουλος, Μαριλένα Κρανιώτη, Βαγγέλης Λιούγκας, Σωτήρης Φωκέας, Κώστας Παπούλιας (Zyan), Νατάσα Χιωτάκη, Δήμητρα Σταυροπούλου, Νάνσυ Αργυροπούλου, Θανάσης Μυλωνάς, Πόπη Πανοπούλου, Γεωργία Καραμπέλλου, Κώστας Τόλης, Ανδρέας Βερναρδάκης, Πολυάννα Βλατή, Χριστίνα Κασάπα, Δέσποινα Κοταλακίδου, Κώστας Λαλές, Σβετλάνα Λημνιού, Ηλίας Χαραλαμπάκης, Νίκος Μαρίνης, Αννα Τούρλα, Ζενια Δημητρακοπούλου, Ελένη-Ηρα Πανουργιά, Αρτεμις Κατσαμπάνη, Χρήστος Αλατσάκης, Γεωργία Μπλιάτσου, Νίκος Σιαλάκας, Μιρένα Σαπουνά, Νικολέττα Κατσαμπέρη, Γιώτα Παπακυριακού, Βλαδίμηρος Γκρισένκο, Δέσποινα Πανταζή, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Κέλλυ Βαρδάκα, Χρίστος Αβραάμ, Ιωάννα Μαθοπούλου, Νίκος Λαμπρινός, Βάσω Καρακωσταντή, Μάρω Μπαρτζίλη, Ηρα Σταματοπούλου, Χρήστος Ράπτης, Αννα Μαρία Χατζηστεφάνου, Νίκος Γαλανός, Μεριντόνα Γκέκα, Παναγιώτα Αποστολοπούλου, Μπάμπης Γεωργίου, Μαριτάσα Τσιμπλάκη, Παναγιώτης Νέζης, Mei, Βασίλης “Krank”, Δώρα Τριανταφύλλου, ομάδα ΑΝΑ, E. Χατζηλία, Βασίλης Χ.

Λίγα λόγια την διοργανώτρια

Γεννήθηκε το 1952 στο Τζιμπουτί από Έλληνες γονείς. Ήλθε στην Ελλάδα 10 χρονών. Σπούδασε Χρηματοοικονομικά και Διεθνές Μάρκετινγκ στο Μανχάτταν απ όπου επέστρεψε το 1986.Επιστρέφοντας στην Αθήνα παρακολούθησε την ιδιωτική σχολή επαγγελματικής φωτογραφίας FOCUS.

Δραστηριοποιήθηκε στο εμπόριο επαγγελματικών φωτογραφικών ειδών με δική της επιχείρηση μέχρι το 2008.

Το 2009 μπήκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας όπου πήρε πτυχίο στην Γλυπτική το 2015.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη ΖΥΑΝ που θα κάνει το live painting το βράδυ των εγκαινίων.

O Κωνσταντίνος Παπούλιας κατά κόσμο Ζύαν γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1990 και μεγάλωσε σε μια κωμόπολη της ελληνικής επαρχίας, το Άστρος Κυνουρίας. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με της οπτικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, γκράφιτι , ψηφιακά μέσα) και τη μουσική.

Ως μαθητής διακρίθηκε δύο φορές με το πρώτο βραβείο στους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες της περιφέρειας Πελοποννήσου. Η ζωγραφική του, έχουσα ως αφετηρία το γράφιτι, πέρασε απ΄ τον ιμπρεσιονισμό στο ρεαλισμό και από εκεί στο βίντεο και στην abstract μη νοηματοδοτημένη εικόνα για να καταλήξει σε μια σύγχρονη εικονογράφηση του ελληνικού γίγνεσθαι.

Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου μαθήτευσε ζωγραφική με τον Τάσσο Χρηστάκη και γλυπτική με τον Νίκο Τρανό.

Κατά την διάρκεια τα έτη 2015-2017, εργάστηκε στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας με την ειδικότητα του Π.Ε Ζωγραφικής. Ενώ το έτος 2018-2019 ήταν αναπληρωτής δάσκαλος στους Φούρνους Κορσεών, το 2019-2020 στη Σπαρτή, το 20-21 Τρίπολη ενώ στο σήμερα τον συναντάμε να διδάσκει στο Μενίδι.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Άννα Μιχαηλίδου

Πηγή: culturenow.gr

Δείτε φωτογραφίες – βίντεο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας του δικού μας Κλείτορας (Σπύρος Χαραλαμπόπουλος) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων