Οι Επισκέπτες Υγείας συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας” ήταν το βασικό μήνυμα της ημερίδας που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα από τους  Επισκέπτες Υγείας της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής, σε συνεργασία με την 6η Υ.ΠΕ. και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επισκεπτών Υγείας (Π.Σ.Ε.Υ/ΝΠΔΔ). Στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας του Επισκέπτη Υγείας, η οποία έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 17 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο,  συμμετείχαν πάνω από 250 άτομα δια ζώσης και διαδικτυακά. 

Η θεματολογία του στρογγυλού τραπεζιού της ημερίδας ήταν η φαρμακευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η παιδική παχυσαρκία: μια θλιβερή πρωτιά, οι ψυχοκοινωνικές επιδράσεις της παχυσαρκίας, η παχυσαρκία και ο COVID-19, ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τα προγράμματα αγωγής και προαγωγής υγείας για την πρόληψη της παχυσαρκίας στην κοινότητα. Όλα τα ανωτέρω παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν από εξαίρετους ομιλητές από όλα τα επιστημονικά πεδία (Π. Πλώτας Επικ. Καθηγητής Γεν. Ιατρικής, Σ. Χασάπης Παιδίατρος, Α. Τούρκα Ψυχίατρος Παίδων και Εφήβων-Ψυχοθεραπεύτρια, Κ. Ακινόσογλου Αναπλ. Καθηγήτρια παθολογίας, Ι. Παρτσαλάκη κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Σ. Θεοδωροπούλου Επισκ. Υγείας και Φ. Μαντή Επισκ. Υγείας).

Όλοι οι ομιλητές τόνισαν την πολυπλοκότητα της νόσου της παχυσαρκίας, τις σύγχρονες θεραπευτικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, την θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην παιδική παχυσαρκία, το στίγμα το οποίο επωμίζεται ένα άτομο με υπερβαρία ή παχυσαρκία από τον κοινωνικό περίγυρο, το σημαντικό ρόλο που παίζει η διατροφή στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, τη σχέση που φάνηκε τα προηγούμενα χρόνια να υπάρχει μεταξύ τόσο της παχυσαρκίας όσο και την ελλιποβαρίας με την νόσο covid-19  και την σημασία της πρόληψης στην αντιμετώπισή της μέσω των προγραμμάτων αγωγής υγείας στην κοινότητα.

Χαιρετισμό απεύθυναν πολλοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι οι οποίοι επεσήμαναν τόσο το μέγεθος του προβλήματος της παχυσαρκίας παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, όσο και την σημαντική συμβολή σε αυτό των Επισκεπτών Υγείας.

Η παρουσία του Διοικητή της 6ης Υ.ΠΕ. κ. Γιάννη Καρβέλη, του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη πατέρα Θεόκλητου Παντελίδη, της Προέδρου του Τμήματος Δημόσιας Υγείας κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ κας Αρετής Λάγιου, της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κας Άννας Μαστοράκου, της Γεν. Γραμματέως του ΠΣΕΥ κας Δέσποινας Τοπάλη, της Αντιπροέδρου του ΚΟΔΗΠ κας Νάνσυ Αγγελακοπούλου, του Διοικητή του ΓΝΠΠ «ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ» κ. Παύλου Αθανασόπουλου, του μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΑ κ. Τάσου Γιακουμή, της Προέδρου του Συλλόγου Ατόμων με ΣΔ «Ζωή Γλυκειά» κας Βασιλικής Γούλα και τέλος της εκπροσώπου του δικτύου Επιστημονικών Φορέων «Συμμαχία για την καταπολέμηση της Παχυσαρκίας κας Ε. Κλημεντίδου, σήμαινε την αναγνώριση των επαγγελματιών Επισκεπτών Υγείας για το διακριτό τους ρόλο στην παροχή φροντίδας υγείας, σαν αναπόσπαστο και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την προβολή βίντεο δράσεων και παρεμβάσεων στην κοινότητα,    Επισκεπτών Υγείας από όλη την 6η Υ.ΠΕ. 

Η μεγάλη επιτυχία της Ημερίδας αναδεικνύει:

  • την μεγάλη προσφορά των Επισκεπτών Υγείας στην πρόληψη και αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας καθώς και άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας του πληθυσμού, 
  • το διακριτό ρόλο του Επισκέπτη Υγείας στην παροχή φροντίδας υγείας, σαν αναπόσπαστο και αναντικατάστατο μέλος της ομάδας υγείας της ΠΦΥ 
  • την ανάγκη εξωτερίκευσης του μεγάλου έργου των Επισκεπτών Υγείας στην κοινότητα

Τις εργασίες του συνεδρίου υποστήριξαν:

  • Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων με την παραχώρησή του χώρου διεξαγωγής της ημερίδας και 
  • Η εταιρεία  Coffee Island με την ευγενική χορηγία του καφέ της εκδήλωσης.

###

 

617/5/14.10.2022

 

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την AlphaPublicRelations
τηλ. 210 3645 629,  κα Ρούλα Μητά r.mita@apr.com.gr ή/και 

κα Καίτη Αντωνοπούλου k.antonopoulou@apr.com.gr