«Οφείλουμε να δούμε, οφείλουμε να ξέρουμε, ποιες ήταν οι διεργασίες, ποιο ήταν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο εδράστηκαν και βρήκαν ερείσματα ο εκφασισμός, το ναζιστικό ιδεολόγημα και η παρατεταμένη ύπνωση ολόκληρων λαών».

Αυτό επεσήμανε το Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, κατά την ομιλία του, στο Συνέδριο με τίτλο «78 χρόνια απ’ το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων-Αντιφασιστικός, Αντιναζιστικός Αγώνας και σύγχρονες προεκτάσεις», που οργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων, με τη συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καλαβρύτων «Σπήλαιο Λιμνών Καστριών» και υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου «Νικόλαος Πουλαντζάς» και την επιμέλεια του Ομίλου Φίλων Νικολάου Πουλαντζά Πάτρας.

Στην ομιλία του ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι «τα Καλάβρυτα, οι ήρωες νεκροί μας στο Λόφο του Καππή, όλες οι οικογένειες του τόπου που ακόμα έχουν νωπές μνήμες απ’ την εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού και την ολική καταστροφή της πόλης, η αποτύπωση της φρίκης, ο όλεθρος αλλά και το μεγαλείο της αντίστασης των Καλαβρυτινών, ο πατριωτισμός που δεν υποχώρησε μπροστά στις κάνες των όπλων, το ανάστημα τους την ώρα της εκτέλεσης, όλα μαζί, είναι σύμβολα της παγκόσμιας Ιστορίας. Αλλά και διαρκείς αφορμές ώστε κάθε στιγμή, κάθε φορά, σε κάθε περίοδο, χθες, σήμερα, αύριο, να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μικρή χαραμάδα που επωάζει το όποιο ‘αυγό του φιδιού’».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ανέφερε ότι για την οριστική απομόνωση κάθε φαινομένου φασισμού, όπως, όπου κι σ’ όποια εποχή εκδηλώνεται, «οι νέοι μας είναι το ‘κλειδί’. Να δείξουμε στους νέους μας τον δρόμο. Να μιλήσουμε στη γλώσσα τους. Να τούς πούμε ότι κάθε γενιά είχε απέναντι της τείχη που περιόριζαν τους ορίζοντες της. Αλλά η όποια συγκυρία δεν ήταν, δεν είναι, λόγος ν’ αδυνατίζει η πίστη μας στο αύριο, στην πρόοδο και στις δημοκρατικές αξίες, στους θεσμούς, στον σεβασμό, στην αλληλεγγύη και στα ιδανικά που, μέρα με τη μέρα, μάς πάνε και λίγο ψηλότερα».

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Παπαδόπουλος έκανε αναφορά σ’ ένα κείμενο του συγγραφέα και αγωνιστή Ιάκωβου Καμπανέλλη. Στο οποίο αναφέρεται: «Ο ναζισμός δεν άρχισε με τον Χίτλερ, γι’ αυτό και δεν τον πήρε μαζί του. Τον ναζισμό τον τρέφουν τα κοινωνικά προβλήματα. Και ο κίνδυνος δεν είναι τώρα η εμφάνιση ενός νέου Χίτλερ και η σπορά ενός άλλου, μεγάλου πολέμου. Ο κίνδυνος είναι η αδιαφορία για τα αίτια που αναγεννούν τον ναζισμό και εν συνεχεία η απάθεια και η ανοχή για ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί σε μαζική διανοητική μόλυνση».

«Κείμενο διαχρονικά επίκαιρο, ακριβές και αλάνθαστο», όπως παρατήρησε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων.

Οι πολύ καλές και αξιόλογες ομιλίες των: Μενέλαου Χαραλαμπίδη, Ηλία Νικολακόπουλου, Κωστή Καρπόζηλου, Κωστή Παπαϊωάννου και του συντονιστή Βαγγέλη Πολίτη – Στεργίου θα δημοσιευθούν σε επόμενη ανάρτηση.