ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ

Διοικητικού Συμβουλίου Θητείας                          

Ιανουαρίου 2018 – Οκτωβρίου 2022                                                       

Το Δ. Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων, «Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ», που εκλέχτηκε στις 17 Ιανουαρίου 2018, παρέμεινε μέχρι σήμερα για περίπου τέσσερα χρόνια και εννέα μήνες, λόγω της Πανδημίας COVID- 19 και  κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ των Μελών του . Στο διάστημα αυτό λειτούργησε  με μηδενικό σχεδόν  Προϋπολογισμό και κάτω από τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, που δημιούργησε η πρωτοφανής  έξαρση της Πανδημίας.                                                                                                                          Ωστόσο, το Δ. Σ. με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς επιστράτευσε όλες του τις δυνάμεις, ώστε η Ομοσπονδία να λειτουργήσει εύρυθμα χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις, με μόνο γνώμονα τη σύσφιγξη των σχέσεων των Μελών της, την Προβολή και Αξιοποίηση του Πολιτιστικού, Ιστορικού  και Φυσικού πλούτου της Περιοχής μας, την Ανάδειξη  των Προβλημάτων, που αφορούν τον Τόπο μας, καθώς και τη Διεύρυνση και Ισχυροποίηση  της Ομοσπονδίας με την Εγγραφή νέων Μελών-Συλλόγων.                                                                                                         

Μέσα στα πλαίσια αυτά τα Πεπραγμένα του Δ.Σ. στην παραπάνω περίοδο είναι :                                                                                                               

I) Ανάδειξη και Προβολή  του Αρχαιολογικού Χώρου του ΑΡΧΑΙΟΥ ΚΛΕΙΤΟΡΑ  και των ΠΗΓΩΝ του ΛΑΔΩΝΑ .                                                                   

Ένας τιτάνιος αγώνας έγινε για τον σκοπό αυτό με συναντήσεις  στην Κλειτορία, την Πάτρα και τα Καλάβρυτα με  τον Περιφερειάρχη   Δυτικής Ελλάδος, τον Αντιπεριφερειάρχη, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το  Δήμαρχο Καλαβρύτων και τους Δημοτικούς Παράγοντες της Περιοχής μας, όπου μετά από μεγάλη προεργασία και διαμόρφωση συγκεκριμένων προτάσεων και αιτημάτων,  τέθηκαν τα προαναφερθέντα  Θέματα. Η Ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από τους κ. Σωκράτη Μούσιο  Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, τον κ. Τάκη Μπαλφούσια Αντιπρόεδρο της και τους κ. Βάσω Παπουτσή, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας  και Δημοτικό Σύμβουλο, τον  κ. Σπήλιο Μπαλαφούτα,  Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κλειτορίας  και τον π. Θεόδωρο Γεωργακόπουλο, Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Δρυμού, οι οποίοι έχουν αυξημένο ενδιαφέρον και γνώση για τον Αρχαιολογικό χώρο του Κλείτορα,  λόγω της στενής  γειτνίασης  με αυτόν. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στις εξής Συναντήσεις- Επισκέψεις, που  πραγματοποιήθηκαν :                                                                                         

1) στην  Κλειτορία, 29/09/2019                                                                                    

2)στην Πάτρα, 27/11/ 2019                                                                                           

3) στην  Πάτρα, 11/08/2020                                                                                         

4) στα  Καλάβρυτα, 30/10/ 2020             

 5) στον Αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Κλείτορα, 31/10/ 2020                     

6)  στα Καλάβρυτα, 21/06/2021,                                                             

7) στον Αρχαιολογικό χώρο του Αρχαίου Κλείτορα, 29/06/2022 και πολλές άλλες,  οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί   στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο της ευρύτερης  Περιοχής μας με πλήθος αναλυτικών  δημοσιεύσεων.                                                                            

Οι προσπάθειες αυτές είχαν θεαματικά  αποτελέσματα: Έτσι, σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία « άρχισε εργασίες»  στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κλείτορα  με επίσκεψη κλιμακίου της Εφορίας Αρχαιοτήτων για συγκέντρωση στοιχείων και σύνταξη  Τοπογραφικής Μελέτης κηρύσσοντας έτσι την πολυπόθητη  Έναρξη των εργασιών στον Αρχαιολογικό Χώρο.                                                      

Πολλά θετικά βήματα έγιναν και για την ανάδειξη και αξιοποίηση των Πηγών του Λάδωνα. Συγκεκριμένα έχει γίνει  η Προμελέτη της Ανάπλασης των Πηγών του Λάδωνα με  Χρηματοδότηση του Δήμου Καλαβρύτων  και περιμένουμε σε ένα  επόμενο βήμα να εκπονηθεί η Μελέτη των Πηγών.                                                    

Όλα αυτά, βέβαια, επιτεύχθηκαν  σε αρμονική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και  με την  αμέριστη στήριξη και το έμπρακτο ενδιαφέρον του Δημάρχου Καλαβρύτων και των Δημοτικών Παραγόντων της Δημοτικής Ενότητας Κλειτορίας.                                                                                              

II) Μετά από έρευνα και εμπεριστατωμένη μελέτη των αναγκών και των αναπτυξιακών δυνατοτήτων του Δήμου, που συνέταξε ο Αντιπρόεδρος της  κ. Τάκης Μπαλφούσιας,  η Ομοσπονδία κατέθεσε  ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ  σε δύο Δήμους, με σκοπό την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δήμου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της Περιοχής. Το Αίτημα αυτό, που στήριξαν  17 Πολιτιστικοί Σύλλογοι,  η Ομοσπονδία το κοινοποίησε στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στους Βουλευτές Αχαΐας, στο Δήμο Καλαβρύτων, στους Δημοτικούς Συμβούλους  και σε άλλους φορείς. Κοινοποιήθηκε, επίσης στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο των Καλαβρύτων καθώς και των Πατρών.                                                                                          

ΙΙΙ) ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΕΙΣ – ΧΟΡΟΙ : Πραγματοποιήθηκαν δύο συνεστιάσεις στις 19/01/2019 και στις 21/02/2020  με μεγάλη συμμετοχή και ιδιαίτερη επιτυχία.                                                 

IV) ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ : Η Ομοσπονδία συμμετείχε ενεργά, στο σύνολο σχεδόν των Πολιτιστικών εκδηλώσεων, που οργανώθηκαν στην Περιοχή μας. Ενδεικτικά αναφερόμαστε στη συμμετοχή μας : 

1) Στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Προεπαναστατικά Γεγονότα το Μάρτιο του 1821 στη Φροξυλιά και τη Χελωνοσπηλιά.                                            

2) Στους επετειακούς εορτασμούς για τη νικηφόρα  Μάχη του Μεγάλου Σπηλαίου, τον Ιούνιο του 1827.                                                       

3) Σε Εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων  για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.                                                                                              

4) Στις  Παραστάσεις Αρχαίου Δράματος στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κλείτορα  τον Αύγουστο 2018 και 2019                                       

5) Στην  εκδήλωση   «ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ 2019, Κλεομάντις, ο Κλειτόριος»  με Παραδοσιακά  Δρώμενα και Αγώνες Δρόμου στον Αρχαίο Κλείτορα, τη Δευτέρα του Πάσχα του 2019.                      

6) Στο «River party» των Πηγών του Λάδωνα το καλοκαίρι του 2022 , που έγινε με μεγάλη επιτυχία και συνέβαλε εκτός των άλλων  στη γνωριμία, στη βιωματική επαφή με το χώρο και την  προβολή των Πηγών του μυθικού ποταμού Λάδωνα.                                                                                                                                                

V) ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ της Ομοσπονδίας με ένταξη σ’ αυτήν τεσσάρων νέων Μελών- Συλλόγων, ήτοι:

1)  του Εκπολιτιστικού  και Επιμορφωτικού Συλλόγου Κλειτορίας , 

2) του Πολιτιστικού Συλλόγου «των Απανταχού Καρνεσιωτών»,

3) του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αδελφότης Φιλιωτών Καλαβρυτινών, ο Άγιος Βλάσιος» και  4) του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Δρυμού «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» καθώς και 

5) με την εκ νέου ενεργοποίηση  του Πολιτιστικού Συλλόγου « Η Ένωση Αποδήμων Πλανητεριωτών».                                                                                  

Ο Αγώνας, βέβαια, συνεχίζεται!                                                                

Μένουν να γίνουν ακόμα πολλά με κύριο  Στόχο την Ισχυροποίηση της Ομοσπονδίας, την Ανάδειξη των Προβλημάτων  της Περιοχής μας, τη Διαφύλαξη της  πλούσιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς καθώς  και την Προβολή και Αξιοποίηση όλων των  Ιστορικών, Θρησκευτικών  και Φυσικών  Μνημείων  του Τόπου  μας.