Είμαστε ένα χρόνο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.

H τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε κρίση καθώς τα τρία τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την έφερε πολλά χρόνια πίσω. Η  έλλειψη προγραμμάτων χρηματοδότησης από μια μεριά και η κατάργηση της δυνατότητας αυτονομίας των Τοπικών  Κοινοτήτων από τα κεντρικά ψηφοδέλτια στους Δήμους από την άλλη, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και έλλειμμα Δημοκρατίας.

Μετά την προκήρυξη 3Κ του 2018, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε 8166 μόνιμους εργαζόμενους στους Δήμους καμία πρόσληψη δεν έχει προγραμματιστεί καθιστώντας τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προβληματική.

Επίσης έχουμε χρέος σαν παράταξη να τοποθετηθούμε για τη θέση μας απέναντι στη δημοτική αρχή αλλά κυρίως να εκφράσουμε αγωνία μας για το μέλλον της πόλης μας. Η παράταξή μας Ώρα Πατρών δημιουργήθηκε λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και ο πατραϊκός λαός μας τίμησε να τον εκπροσωπήσουμε από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Είχαμε μία έντονη και αδιάλειπτη παρουσία με παρεμβάσεις στο Δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην κοινωνία για τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την πόλη αλλά και για τα μικρά που κάνουν την καθημερινότητα του πολίτη πιο ανθρώπινη. Ο επικεφαλής μας Ρώρος Γιώργος, οι δημοτικοί και οι διαμερισματικοί σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι οργανισμών, τα μέλη μας, αναδείξαμε ζητήματα προωθήσαμε λύσεις.

Στην πορεία αυτή προφανώς έγιναν και λάθη, όμως λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτα.

Με μία ψύχραιμη ματιά για τα πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής Πελετίδη μετά από 8 χρόνια, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής.

Η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέλαβε τη δημοτική αρχή το 2014 ενώ η χώρα βρισκόταν εν μέσω μνημονίων, οικονομικής κρίσης και τα έσοδα των δήμων σε άσχημη κατάσταση.

Αναγνωρίζουμε πως σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής έκανε προσπάθειες σε θετική κατεύθυνση (αξιοποιώντας προγράμματα κοινωνικής στήριξης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) και με ελλείμματα, υπερασπίστηκε το δημόσιο συμφέρον.

Μετά το 2015, η αλλαγή κυβέρνησης ευνόησε την πόλη σε μεγάλα ζητήματα όπως η αποπεράτωση της εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, Ιόνια οδός, σιδηρόδρομος, ίδρυση νομικής σχολής.

Παράλληλα υλοποίησε το χρόνιο αίτημα της πόλης, την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου και πρότεινε τη δημιουργία διαδημοτικού φορέα για τη διαχείριση του φράγματος Πείρου-Παραπείρου.

Ενώ λοιπόν η πόλη κέρδισε πολλά το διάστημα 2015-2019, δυστυχώς η δημοτική αρχή δεν στάθηκε στο ύψος των απαιτήσεων και των αναγκών της πόλης με αποτέλεσμα μία σειρά έργων, αναπλάσεων και ευκαιριών να χαθούν.

Αρκέστηκε σε μία αμυντική πολιτική ικανοποιώντας αποσπασματικά την καθημερινότητα χωρίς όμως να προσδιορίσει την προοπτική και το όραμα για την πόλη. Η έλλειψη σχεδιασμού, η αδυναμία συνεργασίας με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, φορείς, συλλογικότητες, την οδήγησε σε αδιέξοδα, σε συνεχή κατάπτωση των ήδη χαμηλών οικονομικών και κοινωνικών δεικτών της περιοχής.

Σημαντικά κονδύλια από προγράμματα ανάπτυξης που θα έβγαζαν την πόλη από το τέλμα και θα έδιναν θέσεις εργασίας, δεν ήρθαν ποτέ στην πόλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θαλάσσιο μέτωπο που παραμένει ως έχει από τότε που παραδόθηκε, το φράγμα Πείρου Παραπείρου πού κατέληξε σε ιδιώτη καθώς και η απορρόφηση 50 εκατομμυρίων από το πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας.

Σημαντικά ζητήματα τού πολιτισμού, διαχείρισης των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης, του κυκλοφοριακού, το αποτεφρωτήριο, αλλά και θεσμικά ζητήματα γραφεία παρατάξεων, επιτροπή ισότητας,επιτροπή νέων έμειναν στάσιμα ή πήγαν πίσω.

Μετά από δύο θητείες, οκτώ χρόνια διοίκηση της πόλης από τη Λαϊκή Συσπείρωση και τον Κώστα Πελετίδη, σύμφωνα και με όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, θεωρούμε σημερινή δημοτική αρχή έχει κάνει τον κύκλο της και απαιτείται αλλαγή.

Αλλαγή που θα βγάλει την Πάτρα από το τέλμα, θα δώσει προοπτική αισιοδοξία και όραμα στους κατοίκους και θα επαναφέρει την πόλη εκεί που της αξίζει. Η Πάτρα χρειάζεται νέα Δημοτική Αρχή που θα προωθήσει τα συμφέροντα της πόλης προς  όφελος των πολλών,θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες της και θα την οδηγήσει με ασφάλεια στο μέλλον. Μία πόλη που θα δίνει τη δυνατότητα για δημιουργία, απασχόληση, ζωή.

Μία Δημοτική Αρχή που θα αξιοποιήσει όλες τις υγιείς δυνάμεις της πόλης, στον πολιτισμό, αθλητισμό, τουρισμό, εκπαίδευση. Με άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, χρηστής διαχείρισης των πόρων, βελτίωση των δομών αλληλεγγύης και πρόνοιας, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με σεβασμό στο δημόσιο χώρο και το περιαστικό φυσικό περιβάλλον.

Απευθύνουμε ως ένας αυτοδιοικητικός σχηματισμός με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία τρία χρόνια δημόσιο κάλεσμα συμπόρευσης με πλήρη αίσθηση της ευθύνης, σε όλους και όλες τους συνδημότες μας, δημοκρατικούς, προοδευτικούς ανθρώπους, συλλογικότητες, φορείς, που ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης.

Κάλεσμα που το μόνο προαπαιτούμενο που θέτει είναι η θέληση για αλλαγή πορείας της πόλης μας με όραμα και προοπτική. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε σειρά πρωτοβουλιών και επαφών ώστε τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές μία ισχυρή Προοδευτική Παράταξη να διεκδικήσει και να αναλάβει την πόλη με προγραμματικές θέσεις και δεσμεύσεις. Ο προοδευτικός- δημοκρατικός κόσμος της πόλης θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και αισιοδοξούμε πως θα ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα-ανοιχτή πρόσκληση.