Ώρα Πατρών-Γιώργος Ρώρος: Γροθιά στον πολιτισμό μας…

Η ποιότητα και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και ευρύτερα μιας δημοκρατικής χώρας αποδεικνύεται από την ποιότητα ζωής που παρέχει στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εκπονήθηκε απέκλεισε τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες από την ενημέρωση, την κοινωνική φροντίδα, την παιδεία και την υγεία.

Μαθητές έμειναν εκτός τηλεκπαίδευσης την περίοδο της πανδημίας,  αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν πρόβλεψε να υπάρξει αντίστοιχη μορφή διδασκαλίας και με προσβάσιμο υλικό στους μαθητές με ειδικές ανάγκες.

Η υποβάθμιση των κορυφαίων θεμελιωδών δικαιωμάτων με άλλοθι την οικονομική κρίση ενισχύει τη λογική του κράτους φιλανθρωπίας σε αντίθεση με τη λογική του κράτους δικαίου ισότητας και του σεβασμού στην ανθρώπινη ποικιλομορφία.

Η κυβέρνηση έχει την κύρια και πρωταρχική ευθύνη, φυσικά δεν είναι άμοιρη ευθυνών η τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ελλειμματική λειτουργία δημοτικών κοινωνικών δομών στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και το κοινωνικό κράτος οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία στην ανεργία, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τελικά στην απομόνωση και στην απόλυτη φτωχοποίηση.

Το κάλεσμα του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αχαΐας προς τις δημοτικές παρατάξεις και η επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ ήταν γροθιά στο στομάχι.

Με την είσοδο στο συγκρότημα διαπιστώνεις τα πρώτα κτίρια φρεσκοβαμμένα με εξαίρεση ένα μοναδικό μέσα στην υγρασία. Προαύλιο με χώμα, πέτρες και λούμπες από νερό, τα χόρτα πλέον του μέτρου.

Ο εσωτερικός χώρος δεν προσφέρεται για την φιλοξενία ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αίθουσα δεκαπέντε τετραγωνικών χωρισμένη με ιδιοκατασκευή από κόντρα πλακέ σε τρεις αίθουσες διδασκαλίας!!! Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε δείχνουν σαφέστατη εικόνα.

Στο εργαστήριο ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης Αχαΐας φοιτούν μαθητές με βαριές πολλαπλές αναπηρίες. Καλύπτει την Πάτρα και τη Νοτιοδυτική Αχαΐα έχοντας 106 μαθητές.

Το σχολείο φιλοξενείται από το 2012 στον ισόγειο χώρο ιδιοκτησίας του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών στην περιοχή Μποζαϊτίκων με καθεστώς χρησιδανείου, το οποίο όμως έχει λήξει από το 2013.

Εκκρεμεί εντολή έξωσης του σχολείου από τον ιδιοκτήτη με αποδέκτη το Δήμο Πατρέων από το Σεπτέμβριο του 2021.

Τα βασικά προβλήματα περιγράφονται στο έγγραφο του συλλόγου προς τις δημοτικές παρατάξεις.

Ο Σύλλογος έχει καλέσει επανειλημμένως τη δημοτική αρχή Πελετίδη να φροντίσει τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο εις μάτην όμως.

Οι δικαιολογίες για έναν Δήμαρχο που αυτοαποκαλείται «κομμουνιστής» είναι παιδαριώδεις, δεν αντέχουν σε κριτική ιδιαίτερα σε ένα Δήμαρχο που είχε τη λέξη «ανυπακοή» στην καθημερινή του ατζέντα.

Τα αιτήματα του συλλόγου είναι Δίκαια και αξίζουν άμεσης αντιμετώπισης από το Δήμο:

  • Να παραχωρηθούν οι αίθουσες του πρώτου ορόφου εκτός από το ισόγειο στο οποίο ήδη στεγάζεται το σχολικό συγκρότημα για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των 106 μαθητών που φοιτούν σε αυτό.
  • Να διαμορφωθεί εξωτερικός χώρος της δομής. Στέγαστρο, καθιστικά, βελτίωση  προσβασιμότητας δαπεδόστρωση.
  • Άμεσα να ξεκινήσουν οι επαφές Δήμου και Περιφέρειας για την εξεύρεση οικοπέδου και κατασκευή κτιρίου σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τα ισχύοντα.

Η παράταξή μας δεν θα αφήσει ούτε μία μέρα καθυστέρησης. Καλεί τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα σε διαφορετική περίπτωση θα προκαλέσουμε τη σύγκλιση με υπογραφές της αντιπολίτευσης.

Επειδή πιστεύουμε ότι το θέμα μας αφορά ΟΛΟΥΣ καλούμε το Δήμαρχο να παρέμβει προσωπικά, να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει.

Η ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ προτείνει:

  • Ως άμεση λύση να εξεταστεί το κτίριο των πρώην Δημόσιων ΙΕΚ στην περιοχή Μακρυγιάννη πού ανήκει στον  Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. και πιθανόν με την κατάλληλη διαμόρφωση να δώσει λύση για μια προσωρινή στέγαση.
  • Να εξεταστεί η έκταση του «Σταθακοπουλείου» που φιλοξενείται και η δομή των Μαχητών και κατασκευάζεται και δεύτερη δομή. Αν δύναται να προωθηθεί η οριστική λύση με την κατασκευή κτιρίου που θα φιλοξενήσει το Ε.Ε.Ε.ΕΚ με όλες τις διαμορφώσεις και προϋποθέσεις ενός σύγχρονου κτιρίου για άτομα με αναπηρία χρηματοδοτούμενο από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Η παράταξή μας Ώρα Πατρών θέλει να συγχαρεί το Σύλλογο Γονέων, τους καθηγητές και όλο το προσωπικό που κρατούν με τιτάνιο αγώνα απέναντι στη γραφειοκρατία και τον ωχαδερφισμό όρθια τη δομή…