Η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κατέρριψε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19 δηλαδή τις διατάξεις που γνωρίζουμε ως διατάξεις Θεοδωρικάκου.

Η σύνοψη της απόφασης της ολομέλειας αναφέρει, ότι οι παραπάνω διατάξεις που δίνουν υπερενισχυμένη εκπροσώπηση επί των εδρών στην διοικούσα παράταξη στην Οικονομική επιτροπή και την επιτροπή Ποιότητας Ζωής έναντι των εδρών της αντιπολίτευσης είναι αντισυνταγματικές. Υπενθυμίζουμε, ότι την επόμενη των εκλογών στις 7/7/2019 ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με δύο κομβικής σημασίας διατάξεις ακύρωσε την απλή αναλογική.

Η κατάφωρη αυτή παραβίαση και καταπάτηση της λαϊκής ετυμηγορίας δημιούργησε τερατογένεσεις. Μειοψηφίες που απέκτησαν με ταχυδακτυλουργικό τρόπο πλειοψηφία στα δύο παραπάνω όργανα. Παράλληλα μετέφερε τις αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου αποστεώνοντας τις διαδικασίες του. Η δυσμορφία αυτή δημιούργησε πλαστές πλειοψηφίες, με παρατάξεις που έλαβαν στον πρώτο γύρο 15-20%.

Η Ώρα Πατρών κατήγγειλε με τον επικεφαλής της από το βήμα της ορκωμοσίας τον Σεπτέμβριος του 2019 την κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος και της λαϊκής βούλησης. Η απλή αναλογική δημιουργούσε την κουλτούρα συνεργασίας, συναίνεσης και συμπράξεις στη βάση προγραμματικών αρχών.

Είμαστε η μόνη παράταξη που επανειλημμένα κατάγγειλε την κατάργηση της απλής αναλογικής που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. Οι υπέρμαχοι ότι δεν υπάρχει κυβερνησιμότητα δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα την λαϊκής βούλησης, φοβούμενοι τη δημοκρατία.

Είναι υποκριτικό παρατάξεις να αναφέρονται για ενότητα και συνεργασία αλλά να αρνούνται το «όχημα» που οδηγεί σε αυτές τις έννοιες.

Τις μεθοδεύσεις Θεοδωρικάκου ακολούθησε πιστά ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης. Επανειλημμένα στο δημοτικό συμβούλιο προτείναμε αναλογικά να εκλέγονται σε επιτροπές οι φορείς. Ο Δήμαρχος έκανε χρήση πάντα πιστά των διατάξεων του Θεοδωρικάκου. Δόθηκε η ευκαιρία στη δημοτική αρχή Πελετίδη μέσα από την οικονομική επιτροπή και την ποιότητα ζωής να ψηφίσει σειρά αντιδημοκρατικών αποφάσεων.

Δεν υλοποίησε την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για τη δημιουργία διαδημοτικού φορέα για το φράγμα Πείρου-Παραπείρου παρόλα που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν εφήρμοσε τις αποφάσεις συμπαράστασης στους εργαζόμενους της κοινωφελούς εργασίας αφήνοντας τους μετά τις εκλογές την τύχη τους.

Μέσα από την οικονομική επιτροπή ψήφισε με την πλαστή πλειοψηφία που διέθετε από τις διατάξεις Θεοδωρικάκου εκατοντάδες απευθείας αναθέσεις έγινε πρωταθλητής σε όλη την επικράτεια.

Ο θεσμός της αυτοδιοίκησης και η ελληνική κοινωνία αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο από τις σκοτεινές και αντισυνταγματικές μεθόδους της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και αυτών που πιστά τις εφαρμόζουν. Η μάχη για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και των δημοκρατικά θεσμικά κεκτημένων, θα διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών δραστηριοτήτων.