Η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων Θεοδωρικάκου του καλοκαιριού του 2019 που άλλαζαν τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ υπέρ της πλειοψηφίας και ταυτόχρονα μεταβίβασαν σοβαρές αρμοδιότητες, που παραδοσιακά ασκούσαν τα ΔΣ και τα ΠΣ , σε αυτές τις επιτροπές, δημοσιεύτηκε στις 2.12.2022. Δικαιωθήκαμε πολιτικά πλήρως, αφού το ΣτΕ με σαφή τρόπο θεωρεί υπεύθυνη τη νομοθέτηση της κυβέρνησης που χωρίς κανένα λόγο «δημοσίου συμφέροντος» προέβη σε αντιδημοκρατικές, αντισυνταγματικές ενέργειες που παραβίαζαν εκ των υστέρων κατάφωρα την εκφρασθείσα βούληση των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019.

Η επίσημη ανακοίνωση – περίληψη απόφασης του ΣτΕ (και όχι δημοσιεύματα όπως ισχυρίζεται ο κ. Βορίδης) δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην αυτοδιοίκηση και είναι άμεσα εκτελεστή.

Ζητούμε από τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη:

1. την ανασύνθεση των επιτροπών αφού οι ρυθμίσεις του Θεοδωρικάκου κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

2. υπενθυμίζουμε όλες οι συνεδριάσεις των σημερινών επιτροπών από εδώ και στο εξής είναι στον «αέρα» και οι αποφάσεις τους μπορούν να ακυρωθούν με βάση την απόφαση του ΣτΕ.

Κατά συνέπεια εμείς με σεβασμό στο θεσμικό πλαίσιο και τη συνταγματική τάξη καλούμε τις δημοτική αρχή άμεσα να εναρμονίσει τις ενέργειές τους με την απόφαση του ΣτΕ και να παραπέμπουν τα θέματα των οικονομικών επιτροπών στο δημοτικό συμβούλιο εν αναμονή των ρυθμίσεων του ΥΠΕΣ που μόνο με την επαναφορά των διατάξεων του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Ι μπορεί να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα. Μέχρι τότε δεν θα συμμετέχουμε στις διαδικασίες των συνεδριάσεων των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής.

Είναι αναμενόμενο ότι η κυβέρνηση και οι φιλικές προς αυτήν διοικήσεις των ΟΤΑ θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο με διάφορα νομικά και πολιτικά τερτίπια. Επιβάλλεται αξιοποιώντας την απόφαση του ΣτΕ να επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις και συνεννοήσεις με τις  αυτοδιοικητικές δυνάμεις που διαφωνούν με το καθεστώς της αντιδημοκρατικής – αντισυνταγματικής εκτροπής, που επέβαλλαν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα την πλήρη αδιαφάνεια, τις αναθέσεις εκατομμυρίων, τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.

Καλούμε το Δήμαρχο κ.Πελετίδη και τις άλλες παρατάξεις στις οποίες καταθέτουμε το υπόμνημα να πάρουν θέση εάν θα σεβαστούν την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας ή θα ακολουθήσουν τα μονοπάτια Βορίδη-Θεοδωρικάκου.