Με μία επιστολή κόλαφο επανήλθε στις 08/03/23 η επίτροπος  Ελίζα Φερέϊρα, προς τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για εσφαλμένη αξιοποίηση της κοινοτικής χρηματοδότησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι η ανακύκλωση.

Ειδικότερα αναφερόμενη στα “σπιτάκια ανακύκλωσης” που χρηματοδοτήθηκαν από πόρους του  Επιχειρησιακού Προγράμματος –Υποδομών Μεταφορών –  Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014 – 2020»   αναφέρει “ότι αποσύρουμε τη χρηματοδότηση που σχετίζεται με το εκκρεμές αίτημα αποζημίωσης και να μην περιλάβουμε αυτή σε μεταγενέστερες αξιώσεις πληρωμής”.
Υπενθυμίζουμε ότι ο στόχος ανακύκλωσης για το 2025 ανεβαίνει στο 65% του συνολικού όγκου των συσκευασιών (50% για τα πλαστικά, 25% για το ξύλο, 70% για τα σιδηρούχα μέταλλα,50% για το αλουμίνιο,70% για το γυαλί και 75% για χαρτί και χαρτόνι), ενώ για το 2030 ανεβαίνει στο 70%.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας καταγράφει εξαιρετικό χαμηλό ρυθμό βελτίωσης ως προς την κυκλική οικονομία δεδομένου ότι έχει καθυστερήσει να επιτύχει τόσο τους στόχους ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών για το 2025 και είναι εξόχως αμφίβολο εάν θα επιτύχει τους στόχους του 2030.
Υπενθυμίζουμε ότι από το 2014 έως σήμερα η χώρα μας έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για παραβιάσεις των κανόνων για τα απόβλητα και αστικά λύματα και έχει καταβάλει πρόστιμα άνω των 184 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Κομισιόν  χαρακτηρίζει ανεπαρκείς τόσο τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας όσο και τη χωριστή συλλογή ροών αποβλήτων καθώς τα περισσότερα οργανικά απόβλητα απορρίπτονται χωρίς να σταθεροποιηθούν προηγουμένως.
Φυσικά η πόλη μας αποτελεί το κακό παράδειγμα μιας και η ανακύκλωση βρίσκεται σε ποσοστά κοντά στο 3,5% από 7% που βρίσκονταν το 2014, όταν και ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Πελετίδη.
Είμαστε δηλαδή, πρώτοι από το τέλος ενώ άλλες πόλεις έχουν  ήδη πετύχει ανακύκλωση 30 – 35%, από τα κλαδέματα δε με ειδική επεξεργασία δημιουργούν pellet και το εκμεταλλεύονται με αποτέλεσμα ακόμα και από τα σκουπίδια να κερδίζουν.
Η Δημοτική Αρχή Πελετίδη αρκείται σε υποσχεσιολογίες όπως αυτή προεκλογικά το 2014 ότι θα κλείσει την Ξερόλακα, όταν πρωτοστατούσαν υποκριτικά μαζί με άλλους σε κινητοποιήσεις. Δέκα χρόνια μετά η Ξερόλακα όχι μόνο παραμένει ανοικτή, αλλά επεκτάθηκε μετά βαΐων και κλάδων … Το ερώτημα βέβαια για πόσα χρόνια ακόμα, μόνο ρητορικό θα μπορούσε να είναι με τη διαχείριση της δημοτικής αρχής.
Όφειλε εδώ και χρόνια η Δημοτική Αρχή να παρουσιάσει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα είχε συζητηθεί στην Επιτροπή Διαβούλευσης και θα γινόταν κτήμα των πολιτών. Δυστυχώς ψαρεύει σε θολά νερά.
 Οφείλουν όμως και οι παρατάξεις, οι φορείς, οι συλλογικότητες, οι σύλλογοι, οι οικολογικές οργανώσεις οι πολίτες να πάρουν τεκμηριωμένα θέση εδώ και τώρα, διαφορετικά θα παρακολουθούμε ανήμποροι την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών καθώς θα  πληρώνουν τα πρόστιμα των ανερμάτιστων πολιτικών…