Η Παγκόσμια Ημέρα των ζώων θεσπίστηκε το 1931 σε συνέδριο περιβαλλοντολόγων στη Φλωρεντία ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα.
Η Παγκόσμια Ημέρα διευρύνθηκε ώστε να περιλαμβάνει όλα τα είδη του Ζωικού Βασιλείου. Το 1978 θεσπίστηκε από τη Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των ζώων και άλλων οργανώσεων και η Διεθνής Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των ζώων με 14 άρθρα στο σύνολό της.
Σύμφωνα με αυτή όλα τα ζώα έχουν ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και να παλεύει για αυτή και όχι να την απειλεί να την εκμεταλλεύεται να την εξοντώνει αλλά να την προστατεύει από κάθε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
Η Ώρα Πατρών από την πρώτη στιγμή, στο δημοτικό συμβούλιο το 2019 έθεσε το θέμα για τη δημιουργία Καταφυγίου αδέσποτων ζώων και κτηνιατρείου.
Μετά από πολλές πιέσεις της παράταξής μας αλλά και φιλοζωικών οργανώσεων συζητήθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Η παράταξή μας κατέθεσε ένα πλήρες επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα, προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος.
Οι συνεχείς μας προσπάθειες καθώς και των φιλοζωικών οργανώσεων έφεραν ως αποτέλεσμα την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα Φιλόδημος (μετονομάστηκε σε ΑΡΓΟΣ) με 507.000 ευρώ.
Δυστυχώς οι προτάσεις μας:
1. οι εγκαταστάσεις να γίνουν σε ιδιόκτητο χώρο και
2. να υπάρξει συνεργασία με τους τρεις δήμους: Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου και Πάτρας ώστε η επιδότηση να ανέλθει σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ
δεν εισακούστηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν με την ενδεδειγμένη σοβαρότητα από τη δημοτική αρχή. Έτσι οι όποιες επιπλέον παρεμβάσεις και προσθήκες σαν επένδυση θα γίνουν όχι σε ιδιόκτητο αλλά σε ενοικιαζόμενο χώρο. Μετά τη λήξη της εκμίσθωσης του ακινήτου η πόλη πάλι δεν έχει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις.
Η Ώρα Πατρών συνεχίζει τις προσπάθειές της για την προστασία τόσο των δεσποζόμενων όσο και των αδέσποτων ζώων με την ίδια υπευθυνότητα, αγάπη και ζήλο.
Η 4η Οκτωβρίου είναι μία μέρα υπενθύμισης και αφύπνισης συνειδήσεων. Σε πολλούς δήμους ανά τη χώρα γίνονται τριήμερες εκδηλώσεις (Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Άγιο Δημήτριο, Ηράκλειο αλλά και σε μικρότερους Δήμους όπως είναι Πυλαίας-Χορτιάτη). Εμείς αρκούμαστε να αποκαλούμε επιτυχημένη μια ολιγόωρη εκδήλωση που μάλλον δεν είχε καν τις αναμενόμενες υιοθεσίες…
Καλούμε δε τη δημοτική αρχή να μας δώσει το αποτέλεσμα της επιτυχίας της, σε αριθμό υιοθεσιών στη συγκεκριμένη εκδήλωση!
Όλα τα ζώα ανεξαιρέτως είναι πλάσματα που χαίρονται, λυπούνται, πονάνε, πεινάνε, διψούν που έχουν τις ίδιες ανάγκες με μας και δίνουν το δικό τους σκληρό αγώνα επιβίωσης.
Είναι οι συνοδοιπόροι μας τόσο στην πόλη μας όσο και στον πλανήτη.