Το θέμα του θαλάσσιου μετώπου της πόλης μας, απασχόλησε για άλλη μία φορά το δημοτικό συμβούλιο.

Όπως είναι γνωστό η διεκδίκηση και η ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου είναι ένα χρόνιο αίτημα των Πατρινών.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά στους Πατρινούς ο Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε το θαλάσσιο μέτωπο στην πόλη, για 99 χρόνια με σχετική νομοθετική ρύθμιση την 10/07/2018.
Με χρήματα και ενέργειες της τότε διοίκησης του ΟΛΠΑ έγινε η αρχική διαμόρφωση στην έκταση από Βορείου Ηπείρου έως το πάρκινγκ Καλεντζώτη . Με 136.000€ διαμορφώθηκε ο χώρος και η παιδική χαρά.
Το θέμα για την αξιοποίησή του θαλάσσιου μετώπου ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο το 2019 έπειτα από πρόταση της Ώρα Πατρών αλλά και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Στην συζήτηση που είχε γίνει τότε στο δημοτικό συμβούλιο είχαμε υποβάλει τις εξής προτάσεις:
  • Σύνταξη ολοκληρωμένου master-plan για όλη την ακτογραμμή από τα Καμίνια έως τον Ψαθόπυργο.
  • Να προκηρυχθεί Διεθνής Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα προκαλούσε το ενδιαφέρον μεγάλων γραφείων και του εξωτερικού για την αξιοποίησή του θαλάσσιου μετώπου.
  • Είχαμε διατυπώσει ενστάσεις γιατί έμενε εκτός ο χώρος της Μαρίνας αλλά και το τμήμα μεταξύ Γούναρη Τριών Ναυάρχων
  • Είχαμε εκφράσει ότι θα έπρεπε να υπάρξει διαδικασία και εκτίμηση επιστημονικά και οικονομοτεχνικά τεκμηριωμένη για το κτίριο παλαιού λιμένος άλλα και για άλλα κτίσματα.
Δεν εισακουστήκαμε από τη δημοτική αρχή του κ. Πελετίδη.
Έπειτα από την προκήρυξη  και το πέρας του διαγωνισμού, αφού δεν υπήρξε πρώτο βραβείο, η δημοτική αρχή επέλεξε να προχωρήσει με τρεις μελετητικές ομάδες για να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση που θα κάλυπτε τις κατευθύνσεις που είχε δώσει.
Τέσσερα χρόνια μετά την παράδοση του θαλάσσιου μετώπου αλλά και ενάμιση χρόνο μετά το διαγωνισμό είμαστε στο σημείο μηδέν.
Το κτίριο του παλαιού λιμένος έχει λεηλατηθεί, στα σκοτάδια χωρίς φωτισμό.
Το θαλάσσιο μέτωπο έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ, ή κάμπινγκ με σκηνές, αντί να αποτελεί σημείο αναψυχής, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού και πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Η ενημέρωση του Δημάρχου είναι ότι είμαστε στο σημείο μηδέν και αυτή την αποτυχία την χρεώνεται προσωπικά ο ίδιος.
Σε ερωτήσεις του επικεφαλής της Ώρας Πατρών Γιώργου Ρώρου, για ποιο λόγο δεν γκρεμίζονται τουλάχιστον τα τείχη, ώστε να έχουν πρόσβαση στην θάλασσα οι Πατρινοί και εάν υπάρχει κάποια μελέτη ή πρόβλεψη για το μέλλον του κτιρίου λιμένος, απάντησε με ασάφειες, γενικότητες και αοριστίες..
Οι πολίτες αντιλαμβάνονται το χρόνο να προσπερνά χωρίς καμία οραματική προοπτική χωρίς κατάθεση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγούσε την πόλη σε τροχιά ανάπτυξης.
Η πόλη μετρά, άλλη μία χαμένη ευκαιρία με τη δημοτική αρχή Πελετίδη.