Το μήνυμα ότι η Ελληνίδα αγρότισσα αποτελεί την ψυχή της γης μας, προβλήθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αγρότισσα, που εορτάζεται στις 15 Οκτωβρίου.
Η εκδήλωση έγινε στη ΛΑΕΔ παρουσία τριών γυναικών που εκπροσωπούν τρεις διαφορετικούς τομείς. Την παλιά γενιά η οποία κράτησε ζωντανή την ελληνική περιφέρεια (Αννέτα Γεωργουλοπούλου), τη νέα αγρότισσα (Ειρήνη Γιαννάρου) που αξιοποιεί ευρωπαϊκά προγράμματα για να ασχοληθεί με τη γη και να γίνει σύγχρονη επαγγελματίας και την αγρότισσα που πλέον εξελίσσεται, μέσω της καινοτομίας, σε επιχειρηματία (Ηλιάνα Μαλιχίν).
Η βράβευση της εκπροσώπου της «παλαιάς γενιάς» Αννέτας Γεωργουλοπούλου από τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη διαχρονική προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας στην ελληνική κοινωνία, στην ενίσχυση της οικογένειας και της αγροτικής οικονομίας αλλά και στη διαφύλαξη των λαϊκών μας παραδόσεων.
Σήμερα, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, όπου μετά η γνώση, η μεθοδικότητα, η τόλμη και η ευφυΐα και όχι η μυϊκή δύναμη, ανοίγονται νέες προοπτικές για περαιτέρω συμμετοχή των γυναικών στον πρωτογενή τομέα.
Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «ο συνεργατισμός, η μεταποίηση, η οικοτεχνία, ο αγροτουρισμός, η πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, η άμβλυνση των ανισοτήτων, αναχαίτιση φαινομένων όπως η ερήμωση της υπαίθρου και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, συστηματικά παρεμβαίνει, επιχειρώντας να κρατήσει ισχυρή την παρουσία των γυναικών στην αγροτική οικονομία».
Όταν μιλούν οι αριθμοί
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε σήμερα από τους 328.121 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι 151.055 είναι γυναίκες.
Από τα στοιχεία του ΟΣΔΕ προκύπτει ότι από τις 661.815 αιτήσεις που έγιναν το 2022, οι 306.749 αφορούν σε γυναίκες αγρότισσες, δηλαδή 46,34%.
Η καλλιεργήσιμη έκταση που δηλώνεται από γυναίκες είναι το 36% της συνολικής δηλωθείσας έκτασης σε όλη τη χώρα.
Αλλά και στα ευρωπαϊκά προγράμματα στη Βιολογική Γεωργία, το 37% των δικαιούχων είναι γυναίκες επαγγελματίες αγρότισσες. Στους Νέους Αγρότες το 32,63%, στην Εξισωτική το 54,2%, στα Σχέδια Βελτίωσης το 29%, στα γεωργοπεριβαλλοντικά το 43%, στις μικρές εκμεταλλεύσεις το 45,4%.
Γενικά το 53,48%, δηλαδή σε πλειοψηφικό ποσοστό, οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι γυναίκες.
Αναφερόμενος στη σύγχρονη Ελληνίδα αγρότισσα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «λειτουργεί περισσότερο ομαδικά από τον άνδρα και γι’ αυτό είναι πιο δεκτική στα συνεργατικά σχήματα που προωθεί η Ευρώπη και έχει τη διάθεση να αποκτήσει πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες. Είναι από τη μια, η σύγχρονη επαγγελματίας και από την άλλη ο θεματοφύλακας της λαϊκής μας κληρονομιάς, μετέχοντας σε πολιτιστικούς συλλόγους και κρατώντας την παράδοση ζωντανή.
Παράλληλα αναζητεί νέα πεδία δράσεως μέσα από τον πολιτισμό, τον αγροτουρισμό, την οικοτεχνία, συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη του τόπου της».
Και κατέληξε: «Είναι η ψυχή της κοινωνίας, η ψυχή της ελληνικής περιφέρειας, η ψυχή της ελληνικής γης. Και τη δύναμη αυτής της μοναδικής ψυχής, ως κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε με κάθε τρόπο».
Η Αννέτα Γεωργουλοπούλου τραγούδισε παραδοσιακά τραγούδια, τιμώντας την μουσική κληρονομιά της ελληνικής επαρχίας.
Οι δηλώσεις των τριών πρωταγωνιστών
Κατά την τοποθέτησή της η 71χρονη κτηνοτρόφος, Αννέτα Γεωργουλόπουλου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά στο ξεκίνημά της τη δεκαετία το ’50 όταν «δεν υπήρχε ούτε μισθός ούτε ασφάλιση» όπως είπε με την ίδια να δηλώνει ότι «η γυναίκα εκτός από αγρότισσα, είναι και μάνα και θυσιάζει τη ζωή της για τη οικογένειά της».
Η νεαρή Ηλιάνα Μαλίχιν, η οποία είναι Οινοπαραγωγός και ελαιοπαραγωγός στο Ρέθυμνο, αναφέρθηκε στην απόφασή της να φύγει από την Αθήνα και να μεταβεί στην πόλη της Κρήτης όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Η ίδια ζήτησε βοήθεια και στήριξη της πολιτείας προκειμένου περισσότερος νέος κόσμος να μεταβεί από τα αστικά κέντρα στην επαρχία και να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα.
Τέλος, η Ειρήνη Γιαννάρου, μελισσοκόμος από την Αστυπάλαια, στάθηκε στη βοήθεια που έλαβε από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για να εξελίξει την παραγωγή της σε προϊόντα κυψέλης όπως κεραλοιφές, κηρήθρες κλπ. «Το γεγονός ότι η Αστυπάλαια γίνεται «πράσινο» νησί, θα βοηθήσει στην εξέλιξη του προϊόντος. Θέλουμε ωστόσο λίγη βοήθεια στην προώθηση του προϊόντος και στην κατάρτιση», συμπλήρωσε.
Από δεξιά προς τα αριστερά, η νεαρή μελισσοκόμος Ειρήνη Γιάνναρου, η οινοποιός Ηλιάνα Μαλιχίν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και η ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου.
Χριστιάνα Καλογήρου: Υποκλινόμαστε στις Ελληνίδες αγρότισσες
Η ΓΓ Αγροτικής Πολιτικής κ. Χριστιάνα Καλογήρου, σημείωσε: «Από το Ορμένιο του Έβρου που ήμουν εκεί το περασμένο Σάββατο ως τα ακριτικά μας νησιά και από το Πωγώνι της Ηπείρου ως την Κρήτη, η Ελληνίδα Αγρότισσα είναι πρωταγωνίστρια στο νέο μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης.
Στο πρόγραμμα των χρηματοδοτήσεων από το ΠΑΑ, το 53,48% είναι γυναίκες.
Υποκλινόμαστε στις Ελληνίδες αγρότισσες που στο πέρασμα των αιώνων με τον μόχθο και την αγάπη τους βόσκουν τα κοπάδια τους και καλλιεργούν τη γη, παράγοντας τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα, τον ανεκτίμητο αυτό εθνικό μας πλούτο».
Π. Χατζηνικολάου: Αγροτουρισμός, βιολογική γεωργία πεδία δράσης της αγρότισσας
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στην προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσα σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να αναλαμβάνει το κύριο μερίδιο των απλήρωτων ευθυνών που σχετίζονται με τη λειτουργία των οικογενειών και των κοινοτήτων.
Αναφέρθηκε σε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό αγροκτημάτων με επικεφαλής γυναίκες αυξάνεται, ενώ υπάρχει και στην Ελλάδα το φαινόμενο μορφωμένες γυναίκες να μετακομίζουν στην ύπαιθρο για να αναπτύξουν επαγγελματική δράση στον πρωτογενή τομέα.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηνικολάου η γυναικεία δραστηριότητα στην ύπαιθρο μπορεί να βρει εφαρμογή στην αγροτουριστική επιχειρηματικότητα και στη βιολογική γεωργία. Ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Γυναικείους Αγροτουριστικούς συνεταιρισμούς, και γενικά στον συνεργατισμό, σημειώνοντας ότι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, που στις αρχές του 2000 ανήλθαν σε 71 στις μέρες μας να φθάνουν τους 141, με ενεργούς πάνω από 90, προσφέροντας απασχόληση σε μεγάλο αριθμό γυναικών.
Τέλος επισήμανε ότι αποτελεί χρέος της πολιτείας τα επιχειρησιακά και χρηματοδοτικά προγράμματα να κινηθούν προς την κατεύθυνση στήριξης των δραστηριοτήτων της υπαίθρου, καθώς αποτελούν «τροφοδότες ζωής, περιβαλλοντικούς φύλακες και διατηρητές του κοινού μας τόπου, της ελληνικής γης».
Ολόκλήρη η ομιλία του Παναγιώτη Χατζηνικολάου έχει ως εξής:
«Αξιότιμοι.
Σήμερα θεωρώ είναι κάτι ξεχωριστό να παραβρεθώ και να μιλήσω στην επετειακή γιορτή, την αφιερωμένη στην αγρότισσα, γιατί συνδέεται αφενός με προσωπικά μου βιώματα, αφού γεννήθηκα και μεγάλωσα στα αγροκτήματα, αφετέρου με την τεχνοκρατική πρόκληση να δει κανείς τα δεδομένα και να συνεισφέρει στον ρόλο που αξίζει στην αγρότισσα σήμερα και στο μέλλον.
Πολλές φορές επετειακές εκδηλώσεις χάνουν το νόημά τους όταν ξεχνιούνται τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου, όμως η εκδήλωση της παγκόσμιας ημέρας για την αγρότισσα έχει πάντα αξία γιατί :
Τιμούμε την ιστορία της αγρότισσας στο πέρασμα του χρόνου που ήταν ιδιαίτερη και πολύπλευρη στην υποστήριξη ολιστικά της ζωής της υπαίθρου,
Διδασκόμαστε από τα χαρακτηριστικά που την σμίλεψαν, την γενναιότητα, την ανεκτικότητα την δημιουργικότητα και την ασίγαστη φλόγα να υποστηρίζει την ζωή με όλους τους τρόπους.
Σημειώνουμε εμφατικά τις υποχρεώσεις μας στις προκλήσεις της εποχής μας, να ξεπεραστούν κοινωνικές ανισότητες, έμφυλες αναχρονιστικές απόψεις.
Κυρίες και Κύριοι.
Οι αγροτικές περιοχές παρέχουν στην ανθρώπινη ζωή κάτι αναντικατάστατο, τρόφιμα, πρώτες ύλες, θέσεις εργασίας και ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών αγαθών και υπηρεσιών, πολιτιστικά τοπία, τη βιοποικιλότητα, το νερό και τα εδάφη.
Ο βαθμός εξέλιξης της κοινωνίας σε κάθε εποχή παρείχε και τις συνθήκες υπό τις οποίες η ζωή της υπαίθρου εξελίσσεται, από τον άνθρωπο τροφοσυλλέκτη και κυνηγό στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης δηλαδή της πλήρους εκμηχάνισης, η ανθρωπότητα διένυσε μια συναρπαστική ιστορία.
Μέσα σε αυτό το πεδίο των εξελίξεων αναπτύχθηκε η γεωργία στη χώρα δημιουργώντας γερές οικονομικές βάσεις, επιλύοντας το επισιτιστικό πρόβλημα σε πολλές και δύσκολες φάσεις της ιστορίας της και ταυτόχρονα δημιουργώντας ένα πλέγμα κοινωνικών σχέσεων απλών ταυτόχρονα και περίπλοκων που, κάθε φορά επιβάλλεται να αναλύουμε προκειμένου να λαμβάνουμε μέτρα για την δημιουργία μιας κοινωνίας περισσότερο δίκαιης και συμπεριληπτικής.
Η ιστορία της αγρότισσας στη χώρα χωρίς υπερβολές φέρει έντονο συναισθηματικό φορτίο, σήκωσε βάρη δυσανάλογα με τις δυνάμεις της και η στάση ζωής της έλαβε μυθικές διαστάσεις, ως μάνα, οικονόμος, υποστηρικτής κάθε δραστηριότητας στην οικογένεια και την κοινωνία, κάλυπτε κάθε κενό, σε ειρηνικές και τρικυμιώδεις εποχές ενώπιον της ιστορίας, πρόταξε τα στήθη της στην πρώτη γραμμή της μάχης και στα μετόπισθεν, τροφοδότης και συντηρητής της ελεύθερης ζωής που γι αυτήν δεν ήταν δεδομένο με τα στερεότυπα της εποχής,
έχει εμπνεύσει και έχουν γραφεί πληθώρα λογοτεχνικών έργων, έχουν απεικονιστεί η στάση, η ευρηματικότητά της η δύναμή της να δαμάσει κάθε στοιχείο και να παραδώσει τροφή και χρήσιμους ανθρώπους στην κοινωνία μας.
Υπό το πρίσμα αυτό η ανάλυση και οι προτάσεις που θα αναπτυχθούν στη συνέχεια, αποτελούν προϊόν μελέτης πλήθους τεχνοκρατικών δεδομένων, προκειμένου να συνδράμουμε ώστε οι γενεές των γυναικών που λειτουργούν στην ύπαιθρο και αποτελούν το μέλλον της γεωργίας, να απολαμβάνουν περισσότερες ευκαιρίες, να βιώνουν μια δικαιότερη, ελεύθερη κοινωνία και να έχουν δημιουργική ζωή διότι χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν θα μείνουν στην ύπαιθρο θα πάνε κάπου αλλού.
Δεν θα αναλωθώ σε ανάγνωση στατιστικών στοιχείων, παρά μόνο σε δυο σημαντικά ευρήματα που δίνουν κάτι από το κλίμα της εποχής,
Α) Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία (Eurostat, 2016), το ποσοστό των αγροκτημάτων με γυναίκα επικεφαλής ήταν υψηλότερο από ό,τι πριν από 10 χρόνια,
υποδηλώνοντας έναν μετασχηματισμό φύλου- στη γεωργία, με διαφορετικά χαρακτηριστικά στις διάφορες χώρες.
Β) Υπάρχει ένα νέο φαινόμενο που εμφανίζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές περιφέρειες και στη χώρα, που δείχνει ότι,
καλά μορφωμένες γυναίκες αποφασίζουν να μετακομίσουν στην ύπαιθρο για να ασκήσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες. Αυτές οι γυναίκες χτίζουν σιγά σιγά τις νέες αγροτικές κοινωνίες με την εργασία, τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους,
αλλάζοντας τους κοινωνικούς κανόνες που αφορούν την οικογένεια και την επιχειρηματικότητα (Baylina et al., 2017).
Δηλαδή ενυπάρχει πλέον στην ύπαιθρο η παράδοση και το νέο, το σύγχρονο και επομένως το μίγμα πολιτικής γίνεται περισσότερο σύνθετο αλλά και ενδιαφέρον.
Πρέπει εξ αρχής να σημειώσουμε ότι, πολλά από τα μάκροδεδομένα των μελετών μπορεί να είναι παραπλανητικά καθώς δεν καλύπτουν την άτυπη αγροτική οικονομία, στην οποία, κατά κύριο λόγο εξακολουθούν να συμμετέχουν οι γυναίκες.
Εκτός από την αμειβόμενη αγροτική εργασία, οι γυναίκες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν το κύριο μερίδιο των απλήρωτων ευθυνών που σχετίζονται με τη λειτουργία των οικογενειών και των κοινοτήτων.
Στην πραγματικότητα: Οι γυναίκες παρέχουν ένα μεγάλο ποσοστό της εργασίας της γεωργικής παραγωγής,
παρόλο που οι επίσημες στατιστικές που βασίζονται σε μέσα απογραφής και έρευνας συχνά υποτιμούν τη γυναικεία εργασία και τη συμβολή της στον εθνικό πλούτο.
Τρείς κυρίως λόγους έχουμε που δημιουργούν αυτή τη νόθευση στα δεδομένα:
- Αφανής γυναικεία εργασία. 2) εποχιακή και μερική απασχόληση της γυναικείας εργασίας· και 3) μη αμειβόμενη οικογενειακή (κυρίως γυναίκες και παιδιά) εργασία.
Πρώτο συνεπώς μεγάλο μέλημα όλων μας είναι να κατανοήσουμε βαθύτερα το ρόλο της αγρότισσας στην σύγχρονη κοινωνία καθώς,
δεν μπορεί κανείς να λάβει σωστές πολιτικές απέναντι στην Ορεσίβια ή Πωμάκα αγρότισσα αν δεν εισχωρήσει βαθιά στα κοινωνικά και θρησκευτικά στερεότυπα, σε αυτές τις απομονωμένες ή απόμακρες τοπικές κοινωνίες.
Αυτές οι μελέτες πρέπει να είναι ο οδηγός μας για παρεμβάσεις/μέτρα που πρέπει να έχουμε στην πρώτη προτεραιότητα της ατζέντας μας, πολιτεία και κοινωνία γενικότερα.
Υπάρχουν όμως θέματα και προβλήματα που δεν χωρούν αμφισβήτησης και αυτά συστηματικά με μακροχρόνια μέτρα/παρεμβάσεις έχουν τοποθετηθεί στη δημόσια ατζέντα,
Στόχοι και Μέτρα πολιτικής
Έτσι, Βασικός στόχος για χρόνια παραμένει για την οικονομική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην ΕΕ και την Ελλάδα να είναι στενά συνδεμένη με την διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού στην ύπαιθρο,
με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ενός ευρέως φάσματος οικονομικών δραστηριοτήτων ειδικότερα σε αγροτικές μειονεκτικές, ορεινές και νησιωτικές περιοχές.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα έχει έντονη έμφυλη διάσταση, η υποτίμηση της οποίας ή η παραγνώρισή της θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιτυχία του,
προϋπόθεση μεταξύ των άλλων είναι η εξασφάλιση της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ των φύλων και η παρακολούθηση των επιπτώσεων των σχεδιαζόμενων μέτρων και πολιτικών σε κάθε φύλο.
Δεν είμαστε στην αρχή έχουν σχεδιαστεί παρεμβάσεις αλλά είμαστε ακόμα πίσω από τις ανάγκες και η αιμορραγία στην ύπαιθρο συνεχίζεται αμείωτη,
Η συμβολή των γυναικών στην αγροτική οικονομία μπορεί να προωθηθεί μέσω της αυτοαπασχόλησης και των μικρών επιχειρήσεων.
Oι γυναίκες ήδη αναπτύσσουν δραστηριότητες αγροτουρισμού, βιοτεχνική παραγωγή τροφίμων και ποτών, βιοτεχνικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών και φροντίδας.
Άς λάβουμε υπόψιν μας τις δεξιότητές τους,
Έχουν συχνά το πρόσθετο πλεονέκτημα της γνώσης των τοπικών αναγκών, καθώς και ειδικών διαπροσωπικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων,
αποτελούν κινητήρια δύναμη για τη διατήρηση και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, τόσο σε πολιτιστικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.
Συμβάλλουν στη διατήρηση μιας πλούσιας και διαφοροποιημένης πολιτιστικής κληρονομιάς και στη μετάδοση των παραδόσεων στην εξέλιξη και τους μετασχηματισμούς της σύγχρονης κοινωνίας.
Η ΕΕ στη νέα προγραμματική περίοδο θέτει στόχους στα θέματα της ισότητας των φύλων και της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία με μέτρα στα στρατηγικά σχέδια των χωρών μελών της, στην ΚΑΠ.
Υπάρχουν σοβαρές συστάσεις και υποχρεωτικά μέτρα στα χρηματοδοτικά εργαλεία τοπικής ανάπτυξης που είναι τα Leader/CLLD για δημιουργία κοινωνικών υποδομών (Βρεφονηπιακών σταθμών, σχολίων, υπηρεσιών κλπ) καθώς επίσης και υποχρεωτική εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησής τους.
Δύο σημαντικοί τομείς που μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και επαγγελματικής ταυτότητας στις γυναίκες της υπαίθρου είναι η αγροτουριστική επιχειρηματικότητα και η βιολογική γεωργία.
Οι Γυναικείοι Αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί, Είναι μια σημαντική παρέμβαση συνεισφορά των γυναικών της υπαίθρου στην ανάπτυξη των τοπικής οικονομίας, αν και ο θεσμός εμφανίστηκε από τις αρχές του 1950 μετά το 1990 δείχνει να πατά στα πόδια του και να αναπτύσσεται, αφού πλέον υπάρχει πλήθος επιδοτούμενων προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων από την ΕΕ.
Έτσι, τα τελευταία χρόνια αναδεικνύεται ο ρόλος των γυναικών επιχειρηματιών στον αγροτικό τομέα, και εμφανίζονται πολιτικές και μέτρα υποστήριξης της προσπάθειας και ενδυνάμωσης των συνεταιρισμένων με αποτέλεσμα οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, που στις αρχές του 2000 ανήλθαν σε 71 (Υπ. Εσωτερικών, 2000) στις μέρες μας να φθάνουν τους 141, με ενεργούς πάνω από 90, προσφέροντας απασχόληση σε μεγάλο αριθμό γυναικών.
Οι ανωτέρω Συνεταιρισμοί, παρά τις όποιες δυσκολίες και πισωγυρίσματα, προσεγγίζονται, ως ευκαιρίες για την ανάπτυξη και την προώθηση της πολυλειτουργικότητας της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και ως παράγοντας ανάδειξής της σε πεδίο τουρισμού, αναψυχής και εξασφάλισης για λογαριασμό των καταναλωτριών/ών ασφαλών και υψηλής ποιότητας τροφίμων.
Οι Σημαντικές προκλήσεις που έρχονται αντιμέτωπες οι συνεταιρίστριες.
- να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, ώστε να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.
- στις τεχνολογικές εξελίξεις, και τις ψηφιακές δεξιότητες που αποτελούν μονόδρομο και απαραίτητο στοιχείο επιτυχίας.
Περνούν μέσα από την εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών τους.
Η ανάπτυξη επιχειρηματικής παιδείας, θα συμβάλλει στο να ενισχύσουν τις διαχειριστικές, κοινωνικές, προσωπικές και επιχειρηματικές τους ικανότητες (Τοκκαρή, 2004).
Συμπερασματικά, η υιοθέτηση μιας περισσότερο επιχειρηματικής συμπεριφοράς από μέρους των μελών και η ενίσχυση τους από φορείς και χρηματοδοτικά κονδύλια,
χωρίς όμως να θίγεται η παράδοση και η ιδιαιτερότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών τους ή η συνεταιριστική τους φιλοσοφία,
μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα στην εξελικτική πορεία των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών.
Ότι παραπάνω αναφέρθηκε είναι προϊόν μελέτης πολλών ερευνητών και προφανώς βάζει όλους μας και προπαντός τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ και ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε νέες προκλήσεις να οργανώσουμε όλα τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία με την δέουσα προσοχή.
- Τις καταρτίσεις είτε των νεοεισερχόμενων αγροτισσών, είτε αυτών που είναι στο επάγγελμα σε καταρτίσεις βασισμένες στις ανάγκες τους, καταρτίσεις βασισμένες στην βιωματικότητα, καταρτίσεις που να λαμβάνουν υπόψιν τους το γυναικείο φύλλο και τις τοπικές συνθήκες, καταρτίσεις ανοιγμένες στην μεγάλη παγκόσμια εικόνα και τις σύγχρονες συνθήκες που μας προκαλούν να αντιμετωπίσουμε.
- Ενώ για την Συμβουλευτική, σε πλήρη αξιοποίηση του μέτρου των Γεωργικών συμβουλών και σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών, το πρόγραμμα των 80 εκατομμύριων ευρώ που είναι σε εξέλιξη.
Η Βιολογική γεωργία επίσης είναι ένας τομέας που συνδυάζει την παράδοση, την καινοτομία και την επιστήμη σε όφελος του περιβάλλοντος. Μελέτες αναδεικνύουν την γυναικεία φύση και ευαισθησία περισσότερο προσαρμοστική στην βιολογική καλλιέργεια (χρήση λιγότερων χημικών, γεωργικών μηχανημάτων, κλπ). Αυτό συναντά το μεγάλο στόχο της ενίσχυσης της βιολογικής καλλιέργειας στην ΕΕ και την χώρα, για τα οποία η γυναικεία παρουσία μπορεί με τα κατάλληλα μέτρα να αποδειχθεί μεγάλος επιταχυντής για την επίτευξή τους.
Κυρίες και Κύριοι.
Βασικό όραμα για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ του μέλλοντος και του θεσμικού του μετασχηματισμού είναι να:
Α. αποτελέσει τον κύριο θεσμό παροχής Γεωργικών Εφαρμογών στη χώρα (Extension Services) και παράλληλα να συντονίσει τις ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές επιλογές της χώρας σε όλα τα θέματα του αγροδιατροφικού τομέα καλύπτοντας πολυποίκιλες πτυχές που συμπεριλαμβάνουν αντικείμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η επισιτιστική κρίση, η διάσωση-καταγραφή της γηγενούς βιοποικιλότητας, η εφαρμογή-διάδοση των φιλοπεριβαλλοντικών πρακτικών, η πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, η βιοιοκονομία, η κυκλική οικονομία κλπ.
Β. να αναβαθμίσει και εκσυγχρονίσει το ρόλο του ως βασικού συντελεστή διατήρησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των φυτικών και ζωικών πόρων της χώρας μέσω των ερευνητικών του Ινστιτούτων, της Τράπεζας γενετικού υλικού, των Εθνικών Συλλογών φυτικών ειδών, των Πιλοτικών – Πειραματικών αγροκτημάτων και του Βαλκανικού Κήπου Κρουσίων
Και αυτό να το περάσει στην κοινωνία μέσω των παραγωγικών συστημάτων
Γ. να συμβάλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων συνδράμοντας στον υγιή ανταγωνισμό μέσω της πιστοποίησης τους,
- Τα σήματα ποιότητας, ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ/ΕΠΕ/i-AGRO και ταυτόχρονα, τα νέα σήματα για τις
- Προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης (AGRO 2)
- Πιστοποιημένο χοιρινό κρέας (AGRO 8)
- Προϊόντα προστατευόμενων περιοχών δικτύου Natura 2000 (AGRO 9)
- Τοπικά προϊόντα (AGRO 10)
- Προϊόντα από κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής (AGRO 11)
- Προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας θαλάσσιας εκτροφής και λιμνοθαλασσών (AGRO 12).
Δ. Θεσμοθετούνται δομές μεταφοράς τεχνολογίας και καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα και αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο για τα παραγωγικά συστήματα
Ε. Η εκπαίδευση και κατάρτιση αποκτά τις δομές και το περιεχόμενο που θα επιτρέψουν την αναβάθμιση και ισχυροποίησή της ώστε να ανταποκριθεί στο μεγάλο στόχο ενός σύγχρονου τεχνολογικού μετασχηματισμού της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής.
Βασικά στοιχεία της αναβάθμισης αποτελούν τα σύγχρονα προγράμματα σπουδών των 6 νέων Δημόσιων Αγροτικών ΙΕΚ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η έμφαση στην βιωματική εκπαίδευση και η διαχείριση ολιστικής ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου με το βασικό κύτταρο παροχής αυτού, τους εκπαιδευτές και τα πειραματικά αγροκτήματα.
ΣΤ. Θεσμοθετούνται νέες σύγχρονες δομές που θα ανταποκριθούν σε σύγχρονα σχήματα όπως το σύστημα Γεωργικών Συμβούλων και μεταφοράς γνώσης και καινοτομίας AKIS, σε μια παρέμβαση αντιμετώπισης της σημαντικής αδυναμίας για τη διάχυση και μετάδοση της γνώσης και της καινοτομίας στη γεωργία και στις αγροτικές περιοχές, αλλά και για την ψηφιακή μετάβαση, καθώς θα συμβάλλει στη διάχυση και ενίσχυση των ροών γνώσης και των δεσμών μεταξύ έρευνας και πρακτικής εφαρμογής.
Η Αγρότισσα είναι η ψυχή της γης μας
Η φύση της αγροτικής οικονομίας και της δομής του παραγωγικού αυτού τομέα καθιστούν την κοινωνική και ψυχική στήριξη των γυναικών προς την αγροτική οικογένεια και τις τοπικές κοινωνίες ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη.
Η Ελληνίδα αγρότισσα το έκανε πράξη σε όλες τις εποχές και υπό όλες τις επικρατούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες για το λόγο αυτό δημιούργησε το δικό της μύθο.
Για να είναι παρούσα και νικήτρια έπρεπε να ξεπερνά κάθε εμπόδιο σε κάθε εποχή υπό κάθε συνθήκη και αυτό δεν μπορούσε να γίνει παρά μόνο διαθέτοντας ηρωική ψυχή.
Τιμούμε τη Ελληνίδα αγρότισσα που εργάζεται σκληρά εδώ και αιώνες στην αγροτοποιμενική μας κοινωνία της υπαίθρου,
αυτήν που η ψυχή της αποδέχτηκε να είναι σκλάβα της υπαίθρου, να οργώνει με τα νύχια, να σπείρει και να ποτίζει τη γη με δάκρυα, και να θερίζει καρπούς, στη φλεγόμενη καρδιά της αγροτικής γης.
Είναι υποχρέωση όλων μας να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, στην αλλαγή συνθηκών και παραγωγικού μοντέλου με την γυναίκα αγρότισσα σε νέο αναβαθμισμένο ρόλο, είναι πέρα για πέρα επιβεβλημένη ανάγκη.
Κυρίες και Κύριοι.
Και καθώς η δική μου μάνα υποχρεώθηκε να σταματήσει το σχολείο στα δέκα της χρόνια για να αναλάβει την ανατροφή των αδελφών της όπως φαίνεται και στην φωτογραφία του 1936 περιστοιχισμένη από αυτά,
να ζήσει την σκληράδα της υπαίθρου σε όλες τις διαβαθμίσεις και να την διαχειριστεί σε καλές και άσχημες εποχές, σε συνθήκες πολέμου, ιστορίες δύσκολες αλλά πάντα κοιτώντας μπροστά, όλους μας σπούδασε.
Εμείς οφείλουμε σε όλες αυτές τις αγρότισσες μάνες
Να αντιστρέψουμε την βιωματική μας εμπειρία,
Που μας προέτρεπαν να φύγουμε από τα χωράφια γιατί εκεί είναι “η τυράννια” και να ενταχθούμε στην αστική κοινωνία για καλύτερη ζωή,
να χτίζουμε κάθε μέρα τις συνθήκες, οι σημερινές αγρότισσες μάνες να προτρέπουν με υπερηφάνεια τα παιδιά τους, να γίνονται γεωργοί, τροφοδότες της ζωής, περιβαλλοντικοί φύλακες, διατηρητές του κοινού μας τόπου, της γής μας».
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
Πηγή: www.agronews.gr