Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στο διάσημο έθιμο του νησιού, μετά τη λιτανεία του Άγιου Σπυρίδωνα.

Ένας από τους χιλιάδες Έλληνες που επέλεξαν φέτος να γιορτάσουν το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισκέφθηκε το νησί αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Κεφαλονιά.

Αφού παρακολούθησε εχθές την περιφορά του επιταφίου στο χωριό Μπενίτσες, ο Αλέξης Τσίπρας  έδωσε σήμερα το παρών στην περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος σύμφωνα με την παράδοση στην Κέρκυρα λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο το πρωί, πριν από την πρώτη Ανάσταση.

Στη συνέχεια, τήρησε το έθιμο  των Μπότηδων, σπάζοντας και ο ίδιος ένα κανάτι από το μπαλκόνι που είχε ανέβει, ενώ το ίδιο έκαναν και οι δύο γιοί του.

tsipras_kerkyra_in__1_
tsipras_kerkyra_in__2_
tsipras_kerkyra_in__3_
tsipras_kerkyra_in__4_
Μετά την πρώτη Ανάσταση το κτύπημα της καμπάνας έδωσε το σύνθημα. Από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια έπεσαν αμέτρητες στάμνες με νερό για να κάνουν κρότο. Οι στάμνες ήταν κυρίως βαμμένες με κόκκινο χρώμα αλλά και διακοσμημένες με παραστάσεις. Τα παράθυρα των σπιτιών ήταν στολισμένα με κόκκινα λάβαρα έθιμο που προσδίδει επισημότητα στην ημέρα.

Αμέσως μετά, οι φιλαρμονικές της πόλης δημιούργησαν ατμόσφαιρα γιορτινή ,με χαρμόσυνα εμβατήρια.

Την ώρα του σπασίματος των μπότηδων στην καρδιά της παλιάς πόλης αναβίωσε το έθιμο της Μαστέλας. Το έθιμο που έρχεται από παλιά έχει χαρακτήρα συμβολικό. Στέλνει το μήνυμα της υποστήριξης όσων έχουν ανάγκη, γιατί εκείνοι που βούταγαν στο βαρέλι ήταν οι αχθοφόροι της πόλης. Από τη Μεγάλη Δευτέρα τοποθετείται ένα ξύλινο βαρέλι στολισμένο με δάφνες και γεμάτο νερό. Οι πιστοί ρίχνουν μέσα κέρματα και κάνουν ευχές. Με την πρώτη Ανάσταση, οποίος βουτήξει μέσα, είναι αυτός που θα πάρει και τα χρήματα.

Δείτε φωτογραφίες από τη λιτανεία του Αγίου Σπυρίδωνα:
Tsipras_litania_1

Tsipras_litania_3
Tsipras_litania_4

Πηγή: protothema.gr