Πάτρα: Κινητοποίηση των αγροτών της Αχαϊας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Ολιγόωρο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, στο ύψος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, πραγματοποίησαν οι αγρότες της Αχαΐας.

Οι αγρότες πραγματοποιούν κινητοποίηση με αίτημα η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι συλλόγου Αιγίου, Δυτικής Αχαΐας, Ερυμάνθου, Πατρών και Ωλενίας:

«Αντιμέτωποι βρέθηκαν φέτος οι ελαιοπαραγωγοί μ΄ ένα σοβαρό πλήγμα στο εισόδημά τους. Ο συνδυασμός των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν τις ζημιές από τον δάκο και τις μυκητολογικές ασθένειες, τα ακραία φαινόμενα του φθινοπώρου («Ζορμπάς», «Ξενοφών», κ.λπ.), και η έλλειψη ενός σωστά σχεδιασμένου προγράμματος δακοκτονίας, οδήγησαν σε απώλεια του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών σχεδόν στο 100% αφού και το λίγο ελαιόλαδο που παράχθηκε έχει σημαντικά υποβαθμισμένη ποιότητα και οι τιμές που διαμορφώνονται από τους βιομηχάνους και τους εμπόρους δεν καλύπτουν ούτε μέρος των εξόδων.

Απορρίπτουμε τις απαντήσεις του Υπουργού που αρνείται να δεσμευτεί για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και αδιαφορεί για την επιβίωση των ελαιοπαραγωγών.

Οι απαντήσεις του Υπουργού επίσης για το γάλα και τα ψίχουλα της επιδότησης του πρωθυπουργού με τα 5 ευρώ ανα ζώο είναι κοροϊδία και πρόκληση. Κανένας ουσιαστικός έλεγχος δεν γίνεται στο ισοζύγιο του γάλατος. Οι αθρόες εισαγωγές και τα «βαφτίσια» ως ελληνικών, μεταποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων (παστεριωμένο γάλα…), που παράγονται από εισαγόμενο γάλα, οδηγούν σε συνεχή κατρακύλα την τιμή στον παραγωγό.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και διεκδικούμε από την Κυβέρνηση:

-Άμεση εκτίμηση των πρόσφατων ζημιών των ελαιοπαραγωγών και αναπλήρωση- αποζημίωση για το χαμένο εισόδημά τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Επέκταση της δακοκτονίας σε όλες τις περιοχές ελαιοκαλλιέργειας, αύξηση των πιστώσεων για τη διενέργειά της και έγκαιρη εφαρμογή των δολωματικών ψεκασμών σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Να καταργηθεί το χαράτσι 2% για τη δακοκτονία.

-Προσλήψεις του αναγκαίου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού.

-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει το 100% των ζημιών από όλους τους ζημιογόνους παράγοντες σε φυτική, ζωϊκή παραγωγή και κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

-Να σταματήσουν οι αθρόες εισαγωγές γάλατος και να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των κτηνοτρόφων με βάση την τιμή κόστους παραγωγού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

-Να αποτραπεί η είσοδος των ιδιωτών στο γεωργοασφαλιστικό σύστημα.

-Καμία επίπτωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Επίλυση προβλημάτων με ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών χωρίς επιβάρυνση.

-Μείωση του κόστους παραγωγής με πάταξη της αισχροκέρδειας σε αγροτικά μέσα και εφόδια».

πηγή – patrastimes.gr

Διαβάστε επίσης

Τα σχόλια είναι κλειστά.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών του, και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.Αποδοχή