Ένα επιβλητικό και ιστορικό κτίριο που δεσπόζει στο κέντρο της Πάτρας, επισκευάζεται και ανακαινίζεται, ώστε να στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες και να φιλοξενήσει ξεχωριστές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα τριώροφο κτίριο, ιδιοκτησίας του δήμου Πατρέων, που θεμελιώθηκε το 1929 και μέχρι το 2004 στεγάζονταν σε αυτό τα Αρσάκεια σχολεία.

Το κτίριο καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και η συνολική του έκταση ξεπερνά τα 4.000 τ.μ.

«Δεν θα είναι μόνο ένα διοικητικό κτίριο», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Πατρέων, Χρήστος Κορδάς, «αλλά και ένας χώρος πολιτισμού, αφού θα μπορούν να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις, τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου, όσο και στους εξωτερικούς χώρους».

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «βρίσκεται σε εξέλιξη μία αρχιτεκτονική μελέτη για το πώς θα αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η μεγάλη αίθουσα του κτιρίου, ώστε όταν λειτουργήσει να διαθέτει όλες τις σύγχρονες υποδομές».

Παράλληλα, ο εξωτερικός χώρος, ο οποίος διαθέτει αρκετό πράσινο, θα μπορεί, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, «να αξιοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσικών βραδιών, προβολή ταινιών κ.α.»

Σχετικά με τη εξέλιξη των εργασιών, ο Χρήστος Κορδάς λέει  ότι «το κτίριο αναμένεται να είναι έτοιμο έπειτα από περίπου πέντε μήνες», αφού όπως εξηγεί, «χρειάζονται τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες για την ολοκλήρωση του οικοδομικού μέρους, καθώς και άλλοι περίπου δύο μήνες για τις εσωτερικές υποδομές και τον εξοπλισμό του κτιρίου».

Το κόστος του έργου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ανέρχεται στο ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, στο κτίριο θα στεγαστούν η αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και δημοτικές υπηρεσίες που μέχρι σήμερα λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτίρια.

Όπως εξηγεί ο Χρήστος Κορδάς, «με την λειτουργία του κτιρίου και την μεταστέγαση υπηρεσιών, ο δήμος Πατρέων θα εξοικονομήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, το οποίο δαπανά σήμερα για τη πληρωμή των ενοικίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ