ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΡΑΕ

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου, μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος ΑΠΕ.

Είναι ο δεύτερος κατά σειρά κύκλος ηλεκτρονικής υποβολής νέων αιτήσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν παρατηρήθηκε απολύτως κανένα τεχνικό ή λειτουργικό πρόβλημα, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι το πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕ που ανέπτυξε η ΡΑΕ είναι ασφαλές (είσοδος με χρήση Κωδικών TAXIS), διαφανές, αξιόπιστο, αυτοματοποιημένο και εξαιρετικά εύχρηστο καθώς και πλήρως διαλειτουργικό με τα συστήματα των ΑΑΔΕ & ΓΓΠΣ (είσοδος με χρήση Κωδικών TAXIS), το Διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ, το GIS, το πληροφοριακό σύστημα της ΔΑΠΠΕΠ ΑΕ και τη Διαύγεια.

Μαζί με τον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020 και τηρώντας τη σειρά ανά κύκλο υποβολής, σύμφωνα με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων, βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Αρχή για το επόμενο διάστημα 2.341 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 54,36 GW.

Επιπρόσθετα, γνωστοποιείται ότι έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ πάνω από 400 αιτήματα τροποποίησης/μεταβίβασης, κτλ, τα οποία επίσης βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης.

Το πλήθος των αιτήσεων είναι διαχειρίσιμο από την Αρχή η οποία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την αξιολόγηση τους το συντομότερο δυνατό, παρά την αδιαμφισβήτητη δραματική υποστελέχωσή της και υπό τα συνεχιζόμενα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι οι χρόνοι που αναφέρονται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων είναι ενδεικτικοί. Το νέο πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕ διαθέτει ασφαλές σύστημα άμεσης επικοινωνίας με κάθε έναν αιτούντα για παροχή διευκρινιστικών στοιχείων που μπορεί να προκύψουν, γεγονός που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το χρόνο αξιολόγησης.

Η Ανακοίνωση των αιτήσεων στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων (ΦΕΚ Β’ 5291/01.12.2020), θα πραγματοποιηθεί μετά την αποτύπωση και τον έλεγχο των χωρικών δεδομένων (shape file) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών από την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης.

Ακολουθούν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στις υποβληθείσες αιτήσεις.

Πρώτη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το 2021, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Όπως αναμενόταν, το θέμα των ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, προτάχθηκε- ως “προ ημερησίας διατάξεως θέμα”- μεταξύ των υπολοίπων ζητημάτων που επρόκειτο να συζητηθούν μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων.

Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής όπου πρόκειται, σύμφωνα με το αίτημα που υποβλήθηκε από εταιρεία προς τη Ρ.Α.Ε. (ρυθμιστική αρχή ενέργειας), να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες αλλά και οι ενστάσεις που έχουν εκφραστεί από μια σειρά τοπικών φορέων, “ανάγκασαν” το Περιφερειακό Συμβούλιο να προβεί σε συζήτηση και, παράλληλα, εξέταση του θέματος.

Ο κ. Νίκας ξεκαθάρισε πως “εάν η τοπική κοινωνία δεν θέλει μια επένδυση, εμείς δεν πρόκειται να την εγκρίνουμε”, προσθέτοντας πως δεν έχει καμία αντίρρηση να προσυπογράψει οιοδήποτε κείμενο δοθεί από τους εισηγητές της επερώτησης- το οποίο θα αντιτίθεται στην επένδυση- και, μάλιστα, δήλωσε πως θα μεσολαβήσει ο ίδιος στους αρμοδίους της Ρ.Α.Ε., προκειμένου να μην δοθεί άδεια εγκατάστασης των ανεμογεννητριών πριν γνωμοδοτήσει περί αυτού το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τόνισε δε πως το Μαίναλο αποτελεί, αδιαμφισβήτητα, έναν χώρο με ιδιαίτερη ιστορική και περιβαλλοντική σημασία.

Παράλληλα, ο κ. Νίκας δεν παρέλειψε ν’ αναφέρει πως το Συμβούλιο έχει καθαρά “γνωμοδοτική αρμοδιότητα” και τις αποφάσεις θα τις λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, δηλαδή η Κεντρική Κυβέρνηση.

Το θέμα τέθηκε από τον κ. Τατούλη, με τη σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής των αντιπολιτευομένων παρατάξεων. Επιπρόσθετα, τέθηκε και ανάλογο ζήτημα που αφορά το Λύκαιο Όρος.

Επί της ουσίας, το Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσω επιστολών, που θα προσυπογράφονται από τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, θα εκφράσει την αντίθεσή του στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε Μαίναλο και Λύκαιο Όρος, ζητώντας από τη Ρ.Α.Ε. να μην εκδώσει τις σχετικές άδειες.

πηγή:www.arcadia938.gr

Θύελλα αντιδράσεων από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε Μαίναλο και Λύκαιο όρος.

Πληθαίνουν οι φωνές για να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο και το Λύκαιο όρος. Στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται και ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου.

Ο Οργανισμός διαμαρτύρεται για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο επισημαίνοντας τον “οξύμωρο χαρακτήρα” της απόφασης.

Τουριστική ανάπτυξη ή ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο
Όπως υπογραμμίζεται “δεν μπορούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι φορείς της πολιτείας από τη μία να επενδύουν σε υποδομές, προβολή και να παροτρύνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του οικοτουρισμού και της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης και από την άλλη να σχεδιάζουν διανοίξεις δρόμων, ισοπεδώσεις κορυφογραμμών, αποψιλώσεις δασών και εγκατάσταση εκατοντάδων πυλώνων που υπονομεύουν όλα τα προηγούμενα”.

Στις 15 Ιανουαρίου στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) αναρτήθηκε υποβολής αιτήματος εγκατάστασης 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο.

Σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης).

Αναρτήθηκαν επίσης αιτήματα και για φακέλους σχετικά με την εγκατάσταση ακόμα 49 ανεμογεννητριών βόρεια του Μαινάλου.
Στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας.

Καθ’ως και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στο Δήμο Μεγαλόπολης.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων
Από τους κατοίκους δημιουργήθηκε ψήφισμα ως εναντίωση στα αιτήματα και μαζεύονται ηλεκτρονικές υπογραφές.

Σύμφωνα με το ψήφισμα «επιβάλλεται να προστατέψουμε το φυσικό κάλος, τα σπάνια είδη πουλιών.

Τις περιοχές Natura που υπάρχουν εντός αυτών των ορίων,το περιβάλλον μας και τη βιοποικιλότητα για την οποία φημίζεται το Μαίναλο.

Οι ανεμογεννήτριες έχουν όριο ζωής 15-20 χρόνια και μετά απ’ αυτά τα χρόνια δεν υπάρχει κανένας τρόπος ανακύκλωσης τους πουθενά στον κόσμο.

Τα υλικά κατασκευής τους άλλωστε δεν είναι καν ανακυκλώσιμα. Παραμένουν στα βουνά ως παλιοσίδερα.

Υπάρχουν πολλά περιστατικά θανάτου αετών από τα φτερά των ανεμογεννητριών. Καθώς και λόγω διάνοιξης δρόμων στο βουνό, μεγάλη καταστροφή φωλιών πολλών προστατευόμενων ειδών.
Πρέπει να αντιδράσουμε!
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να πάρει θέση ενάντια σε αυτή την καταστροφή κι εμείς με τις υπογραφές μας να βοηθήσουμε σε αυτό».

Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λύκαιο όρος
Στο Λύκαιο όρος τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές στο ιερό του Δία στο Λύκαιο Όρος.

Πρόκειται για ανασκαφικό πρόγραμμα της διεθνούς ομάδας ερευνητών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Με επικεφαλής ον καθηγητή Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο, από το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Πάρκο πολιτιστικής κληρονομιάς στο Λύκαιον όρος φιλοδοξούν να δημιουργήσουν Αμερικανοί αρχαιολόγοι.

Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ντέιβιντ Γκίλμαν Ρομάνο, επικεφαλής του τμήματος ελληνικών αρχαιοτήτων στο Μουσείο του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας και διευθυντή της ανασκαφής στο βωμό του Διός, στο Λύκαιον Ορος.

Η πρόταση στοχεύει στη δημιουργία μιας τουριστικής ελεγχόμενης περιοχής, η οποία θα προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο στην καρδιά της Αρκαδίας, όπου θα μπορούν να κάνουν πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία, ράφτινγκ και άλλα σπορ μέσα στο πάρκο.

Η επιστολή του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου στη ΡΑΕ
«Αξ/μα μέλη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενεργείας,

με αφορμή την ανάρτηση την 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) υποβολής αιτήματος για εγκατάσταση 54 ανεμογεννητριών στο Μαίναλο Αρκαδίας, σε τοποθεσία μεταξύ Στεμνίτσας (Δήμος Γορτυνίας) και Χρυσοβιτσίου (Δήμος Τρίπολης) σας μεταφέρουμε την έντονη αντίθεση σύσσωμου του επιχειρηματικού κόσμου της φιλοξενίας αλλά και των κατοίκων των περιοχών σε μια ανάλογη προοπτική.

Η ίδια μάλιστα εταιρεία που έχει υποβάλει το παραπάνω αίτημα, έχει υποβάλει φακέλους για την εγκατάσταση και άλλων 49 ανεμογεννητριών καθώς και φωτοβολταϊκού βόρεια του Μαινάλου, στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βυτίνας, Κλείτορος και Κοντοβάζαινας και 72 ανεμογεννητριών στην περιοχή του Λύκαιου όρους και Ανδρίτσαινας, στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος του Δήμου Μεγαλόπολης.

Το όρος Μαίναλο αποτελεί το ψηλότερο και μεγαλύτερο βουνό της Κεντρικής Πελοποννήσου ενώ εκτείνεται από το οροπέδιο της Τρίπολης μέχρι το Λούσιο Ποταμό, τη Μεγαλόπολη και τη Λίμνη του Λάδωνα.

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο πυκνά σε βλάστηση βουνά της Ελλάδος, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ποτάμια και φαράγγια άγριας ομορφιάς, εντυπωσιακές χαράδρες, αλλά και ειδυλλιακούς παραδοσιακούς οικισμούς στις πλαγιές του (Βυτίνα, Ελάτη, Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο κ.α.).

Παράλληλα διαθέτει μια ιστορία αιώνων στα βάθη της ελληνικής μυθολογίας, αλλά και μοναστήρια και ιστορικούς τόπους, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διάρκεια της Επανάστασης του Ελληνικού Έθνους το 1821».

πηγή:ecozen.gr

ΛΥΚΟΥΡΙΑ: Ένσταση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο βουνό Σαϊτάς

Εκτός από τις ανεμογεννήτριες θα μας φέρουν και καθρεφτάκια;

Ο Σαϊτάς είναι το ομορφότερο βουνό τις Λυκούριας και ένα από τα ομορφότερα της περιφέρειας Καλαβρύτων. Στέκει εκεί αγέρωχο ανάμεσα σε τρεις νομούς (Αχαϊάς, Αρκαδίας, Κορινθίας) και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί. Το βουνό εκτός από την φυσική ασπίδα που προσφέρει στο χωριό, τις καταβόθρες του Φενεού και την πλούσια βλάστηση, έχει δώσει «ψωμί» σε πολλές γενιές Λυκουριωτών.

Ένσταση για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο βουνό Σαϊτάς

Εκτός από τις ανεμογεννήτριες θα μας φέρουν και καθρεφτάκια;

Ο Σαϊτάς είναι το ομορφότερο βουνό τις Λυκούριας και ένα από τα ομορφότερα της περιφέρειας Καλαβρύτων. Στέκει εκεί αγέρωχο ανάμεσα σε τρεις νομούς (Αχαϊάς, Αρκαδίας, Κορινθίας) και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί. Το βουνό εκτός από την φυσική ασπίδα που προσφέρει στο χωριό, τις καταβόθρες του Φενεού και την πλούσια βλάστηση, έχει δώσει «ψωμί» σε πολλές γενιές Λυκουριωτών.
Στον Σαϊτά μπορεί κανείς να βρει τα φυτά Άδωνις της Κυλλήνης και τη Μπιμπερστάινια, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας.
Πέρα από την σπάνια χλωρίδα του, μπορεί κανείς να θαυμάσει και την ορνιθοπανίδα του όπως φιδαετοί, γερακίνες και άλλα απειλούμενα πτηνά.
Δυστυχώς πληροφορηθήκαμε ότι αυτό το υπέροχο βουνό κάποιοι το «έχουν βάλει στο μάτι». Όχι για εξερεύνηση ή ορειβασία αλλά να το κατακλίσουν από ανεμογεννήτριες (ΑΠΕ).
Πριν το τυράκι που μπορεί να τάξουν, ότι δήθεν θα έχουμε ανταποδοτικότητα ή ό,τι άλλο σαν χωριό, να ενημερώσουμε ότι τα ΑΠΕ έχουν αυξηθεί σχεδόν 300% τα τελευταία χρόνια και η ανταποδοτικότητα που είδαμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι 30% αύξηση.
Εάν συνεχίσουν έτσι, χωρίς σχέδιο και έγκριση από την επιστημονική κοινότητα τα χωριά μας και όλη η περιφέρεια θα γίνει ένα σύγχρονο απολιθωμένο δάσος.
Εάν τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στο Σαϊτά, σε σύντομο διάστημα όλα τα παραπάνω είδη της χλωρίδας και της πανίδας μας θα τα συναντάμε μόνο στο wikipedia. Τα αρπακτικά πτηνά που υπάρχουν στο βουνό δεν είναι «φτιαγμένα» να απειλούνται από μεταλλικούς γίγαντες. Το περίφημο «μονοπάτι του Ηρακλή», που περνάει από τον Σαϊτά, θα περάσει στην ιστορία.
Προφανώς και δεν αμφισβητούμε τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας ούτε την τεχνολογία, αλλά αμφισβητούμε έντονα την άναρχη τοποθέτηση των ΑΠΕ όπου βρεθεί «ελεύθερο οικόπεδο».
Αν βάλουμε όμως στην άκρη τον ρομαντισμό μας για το περιβάλλον και την καταστροφή του, μπορούν να μας ενημερώσουν με τι παροχή ρεύματος θα το κάνουν; Μήπως με πυλώνες υψηλής τάσης που θα διασχίζουν τα βουνά και γιατί όχι τα ίδια τα χωριά γύρω από το Σαϊτά; Για το ύψος των πυλώνων δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι θα ξεπερνούν τα 120 μέτρα. Δηλαδή όσο είναι η απόσταση από την είσοδο του χωριού έως την πλατεία.
Αν έχουν εγκριθεί όλα τα παραπάνω από τις «εξέχουσες» επιτροπές που έχουμε, γιατί η Ελλάδα κινδυνεύει από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για παράλειψη αδειοδοτήσεων για έργα ιδίου τύπου;
Ελπίζουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξε το ΟΧΙ του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις ΑΠΕ σε Μαίναλο και Λύκαιο όρος, και ότι θα είναι αρωγοί στην όλη μας προσπάθεια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Καλαβρύτων, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι αρμόδιοι φορείς, ομοσπονδίες και σύλλογοι της ορεινής Αχαΐας, Κορινθίας και Αρκαδίας.
Το βουνό δεν ανήκει σε κανέναν και κυρίως σε αυτούς που θέλουν να το καταπατήσουν.

Εξουσιοδοτούμενος εκπρόσωπος: Σπήλιος Πίστας (αντιπρόεδρος)

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                   Η Γραμματέας
Σωκράτης Μούσιος                                    Θεοδώρα Μαγκλάρα