Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023
Αρχική Εκκλησία Πλατανιώτισσα, το χωριό με την εκκλησία μέσα στον κορμό ενός θεόρατου δέντρου

Πλατανιώτισσα, το χωριό με την εκκλησία μέσα στον κορμό ενός θεόρατου δέντρου

Ένα ιδιαίτερο μνημείο της φύσης και της θρησκείας στα Καλάβρυτα.

Πλατανιώτισσα/ Photo: Shutterstock
Τα Καλάβρυτα είναι επίσης ένας τόπος ζυμωμένος με την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας. Η Μονή της Αγίας Λαύρας, οι ναζιστικές θηριωδίες της Κατοχής με τα πολλά θύματα τα οποία τιμώνται σήμερα με το μνημείο και το μουσείο αφιερωμένα σε αυτά τα τραγικά γεγονότα, η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου είναι μερικά από τα παραδείγματα σε αυτή την κατηγορία. Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα χωριό με ένα ιδιαίτερο αξιοθέατο που είναι λίγο και από τα δύο.
Σε απόσταση μισής ώρας και περίπου 15 χλμ. από τα Καλάβρυτα βρίσκεται ένα χωριό όχι τόσο γνωστό αλλά με ένα ιδιαίτερο πραγματικά τοπόσημο που συνδυάζει και τη φύση με την ανθρώπινη παρουσία. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η αφήγηση της παράδοση μας μεταφέρει στα χρόνια της εικονομαχίας. Τότε κάποιοι μοναχοί από τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου μετέφεραν την εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας από τόπο σε τόπο για να μην την καταστρέψουν οι εικονομάχοι. Ένα βράδυ διανυκτέρευσαν στο χωριό Κλαπατσούνα. Επέλεξαν να κοιμηθούν στο φυσικό κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλάτανου. Όταν ξύπνησαν το πρωί πήραν την εικόνα για να συνεχίζουν την πορεία τους και είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμα της στον κορμό του δέντρου που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι το χωριό ονομάστηκε Παναγία Πλατανιώτισσα.

Σήμερα μέσα στην κουφάλα του πλάτανου υπάρχει ένα μικρό τέμπλο, εικόνες και γενικά όλα όσα βρίσκει κανείς σε μια ορθόδοξη εκκλησία. Ο πλάτανος έχει ύψος περίπου 25 μέτρα και περίμετρο στη βάση του περίπου 16 μέτρα. Εντός της ιδιαίτερης αυτής εκκλησίας δεν χωρούν πάνω από 20 άτομα. Στην πραγματικότητα το γιγαντιαίο αυτό πλατάνι είναι τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί. Η εικόνα του τεράστιου αυτού δέντρου προκαλεί δέος και η επιλογή να εκφράσουν οι άνθρωποι τα θρησκευτικά τους πιστεύω σε αυτό -αν και φαινομενικά παράδοση- όταν κοιτά κανείς αυτό το θαύμα της φύσης μοιάζει φυσιολογική. Δυστυχώς πια αυτό το μεγαλόπρεπο φυσικό και θρησκευτικό μνημείο κινδυνεύει από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, μία αρρώστια που χτυπά τα πλατάνια και προκαλείται από ένα είδος μύκητα. Όπως μας είπαν οι ντόπιοι, η σημερινή του εικόνα δεν έχει σχέση με εκείνη παλαιότερων εποχών όταν τα καταπράσινα φύλλα πάνω από την εκκλησία δημιουργούσαν ένα υπέροχο θέαμα.

Ο ναός της Παναγίας της Πλατανιώτισσας γιορτάζει τη γέννηση της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου ενώ δίπλα του χτίστηκε η μικρή βασιλική της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην οποία υπάρχουν αγιογραφίες που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Ο ναός που βρίσκεται στο νότιο μέρος της Πλατανιώτισσας είναι το κυριότερο αξιοθέατο του χωριού των περίπου 100 κατοίκων. Αλλά αξίζει να κάνετε και τη βόλτα σας στο χωριό για να δείτε τα όμορφα πέτρινα σπίτια ενώ υπάρχουν και ταβέρνες με σπιτικές γεύσεις αν θέλετε να παρατείνετε την παραμονή σας εκεί.

Φαγητό

Η ταβέρνα της Δήμητρας (2692 023101) ξεχωρίζει για την ευγένεια της οικοδέσποινας αλλά και για τις εκπληκτικές παραδοσιακές γεύσεις όπως το κατσικάκι λαδορίγανη. Στο Ποτάμι (2692 084474 )θα απολαύσετε καλομαγειρεμένες ντόπιες γεύσεις και θα έχετε άφθονη δροσιά τους καλοκαιρινούς μήνες χάρη στα δέντρα. Στο Γεφύρι(: 2692 084444) εμείς ξεχωρίσαμε τη ζουμερή μπριζόλα και τις ολόφρεσκες πατάτες ενώ ωραία ψητά θα βρείτε και στον Παλιό Μύλο (697 499 6100)

Τα καλύτερα αξιοθέατα και δραστηριότητες στα Καλάβρυτα και την ευρύτερη περιοχή

  • Πεζοπορία στο φαράγγι του Βουραϊκού.
  • Αν δεν θέλετε να πεζοπορήσετε μπορείτε να δείτε το φαράγγι με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο.
  • Δείτε το μοναδικής ομορφιάς Σπήλαιο των Λιμνών.
  • Τους χειμερινούς μήνες ακόμα και αν δεν κάνετε σκι αξίζει σίγουρα μία βόλτα στο χιονοδρομικό κέντρο.
  • Επισκεφθείτε τη μονή Μεγάλου Σπηλαίου και τη Μονή της Αγίας Λαύρας.
  • Περπατήστε στις όχθες της Λίμνης Τσιβλού, μίας λίμνης που δημιουργήθηκε από μία κατολίσθηση.
  • Δροσιστείτε από το νερό στους καταρράκτες του Ταξιάρχη.
  • Κάντε βόλτα σε όμορφα χωριά, όπως τα ίδια τα Καλάβρυτα, η Ζαρούχλα, η Ζαχλωρού και το Πλανητέρο, με τους πολλούς νερόμυλους και τα ιχθυοτροφεία πέστροφας.

Πηγή: travel.gr