ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΞ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΛ/ΤΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ

“Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ”

ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ, ΒΡΥΟΥΛΩΝ 46 – ΒΥΡΩΝΑΣ – ΤΗΛ. 211.216.6276

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση (αντάμωμα) του συλλόγου Αποδήμων Αγιονικολαϊτών, στις 15.8.2019 το βράδυ, η οποία ήταν αφιερωμένη στον καταγόμενο από το χωριό μας Αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, Ιωάννη Παπαδόπουλο ή Μουρτογιάννη. 

Από νωρίς οι συγχωριανοί μας γέμισαν το χώρο που είναι μπροστά από το αρχοντικό του τιμώμενου αγωνιστή, για να συμμετάσχουν στα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιγραφής «Ιστορικής μνήμης και τιμής ένεκεν» προς αυτόν και στο τρισάγιο που εψάλλει από τον ιερέα του χωριού μας π.Ασημάκη Κατσιαμέτη και από τον πρώην ιερέα μας π.Αναστάσιο Καρακωνσταντή, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αγωνιστών και των θυμάτων των πολέμων. 

Μετά το πέρας των παραπάνω τελετών, έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου κ.Γιάννης Ν. Γκίκας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για την παρουσία τους, είπε:    

«…Στις συγκεντρώσεις μας αυτές που είναι αφιερωμένες στον Λαϊκό Πολιτισμό, την Παράδοση και την Ιστορία του τόπου μας, αναβιώνουμε έθιμα και εργασίες, που πάνε να ξεχαστούν, καθώς επίσης τιμούμε ανθρώπους οι οποίοι προσέφεραν ή προσφέρουν, στη γενέτειρά μας και την πατρίδα μας, τις υπηρεσίες τους, χωρίς ιδιοτέλεια, καθένας από τη θέση του, τον τρόπο του και τις δυνάμεις του.

Στη φετινή μας συγκέντρωση αναδεικνύουμε και τιμούμε έναν άγνωστο στους περισσότερους από εμάς, πρόκριτο, αγωνιστή και οικονομικό παράγοντα της Επαρχίας Καλαβρύτων κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821, τον Ιωάννη Παπαδόπουλο ή Μουρτογιάννη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στο σκλαβωμένο και κατόπιν ελεύθερο Έθνος μας.

Στη μνήμη του αγωνιστή Ιωάννη Παπαδόπουλο ή Μουρτογιάννη και στο πλαίσιο των μελλοντικών Κρατικών Εορταστικών Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, απόψε τιμούμε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους αγωνιστές και σε όλα τα θύματα των πολέμων, αλλά και σε όλους εκείνους που κράτησαν στην καρδιά τους άσβεστη τη φλόγα της λευτεριάς, μέσα στους αιώνες….».

Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον κ.Αναστάσιο Σιάτο να μιλήσει για τον τιμώμενο συμπατριώτη μας.

Ο ομιλητής ανέλυσε και ανέδειξε την προσωπικότητα, το έργο και τη δράση του Ιωάννη Παπαδόπουλου ή Μουρτογιάννη διεξοδικά και τεκμηριωμένα, καθώς επίσης και τη θέση του ανάμεσα στους άλλους αγωνιστές του ’21.

Είχε γεννηθεί περί το 1780 και περί το 1805 έκτισε αρχοντικό διώροφο στο χωριό μας. Είχε νυμφευθεί κόρη του προεστού Ασημάκη Φωτήλα. Ήταν γενικός συντονιστής και υπεύθυνος όλης της Επαρχίας Καλαβρύτων, φροντίζων με κάθε μυστικότητα για την προμήθεια όπλων, πυρομαχικών και άλλων υλικών με δικά του χρήματα. Τον αναφέρουν όλοι οι ιστορικοί του ’21 αλλά και μεταγενέστεροι ερευνητές με χαρακτηρισμούς, όπως «ευγενέστατος», «ευπατρίδης», «περιβόητος προύχων» κλπ.  

Ο ομιλητής τελειώνοντας διευκρίνισε ότι ο τιμώμενος ουδεμία σχέση έχει με τον εγγονό του Παναγιώτη Μουρτογιάννη, ο οποίος υπήρξε ανάξιος απόγονος του μεγάλου αυτού άνδρα, άσωτος κατά πάντα και επιρρεπής σε ακολασίες, σκληρός δυνάστης και εκβιαστής των προγόνων μας, που εργάζονταν στα κτήματά του, στα τέλη του 19ου αιώνα.  

Ο πρόεδρος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την εμπεριστατωμένη ομιλία του και είπε: «…Νοιώσαμε περήφανοι που ένας πρόγονός μας προσέφερε τόσα πολλά στην πατρίδα και κάναμε μια ευχή, να μη χρειαστεί κι εμείς να δείξουμε πόσο άξιοι απόγονοί του είμαστε…». 

Ακολούθησε παράθεση φαγητού, προσφορά από το σύλλογο και το γλέντι στη συνέχεια κράτησε αμείωτο το κέφι μέχρι αργά τη νύχτα. 

Τίμησαν με την παρουσία τους τη συγκέντρωσή μας ο νέας Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Κλειτορίας κ.Σωτήριος Δουκλιάς, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας «Αρχαίος Κλείτωρ» και των Κλειτορίων κ.Χρήστος Καμπέρος, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Αρμουναίων κ.Αθ. Νασιόπουλος, η καταγόμενη από τον Άρμπουνα Εφέτης κα Ευφροσύνη Σακελλαρίου, οι πρώην κοινοτικοί πρόεδροι κ.κ. Γ.Πανόπουλος και Πέτρος Γεωργόπουλος και ο νεοεκλεγής πρόεδρος του χωριού μας κ.Παναγ. Σπ. Σουλελές.   

Χαιρέτησαν την εκδήλωσή μας, ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδος κ.Δημ. Κατσικόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλαβρυτινών Συλλόγων κ.Δ.Τράγκας, καθώς επίσης και πολλοί συγχωριανοί μας από τις Η.Π.Α.

Ευχαριστούμε όσους προσέφεραν δώρα για τη λαχειοφόρο αγορά, καθώς επίσης και εκείνους που εργάστηκαν για την επιτυχία της συγκέντρωσης.

Θα ήταν παράλειψη εάν δεν ευχαριστούσαμε και τον σεβαστόν πρώην ιερέα μας π.Αναστάσιο Καρακωνσταντή, 91 ετών, για την κατανυκτική τέλεση της θείας λειτουργίας, κατά την εορτή της Παναγίας, στην εκκλησία του χωριού μας.  

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Ν. Γκίκας

6937.554.872