Ο βουλευτής Αχαΐας και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής, την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τις αναγκαστικές επιστροφές πολιτών τρίτων χωρών, τις διαδικασίες έκδοσης αδειών παραμονής και τη χορήγηση διεθνούς προστασίας.

Ο Αχαιός βουλευτής και καθηγητής της Εγκληματολογίας, παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις του για τη χάραξη μιας ορθολογικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα, ο Άγγελος Τσιγκρής, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα ακόλουθα:

“Θα πρέπει άμεσα να πεισθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας:

  1. Ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί κοινό πρόβλημα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς χρειάζεται κοινή και ριζική αντιμετώπιση.
  2. Ότι απαιτείται συνέπεια στην τήρηση των συλλογικών συμφωνιών από όλες, ανεξαιρέτως, τις χώρες που έχουν συνυπογράψει.
  3. Ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη συμφωνία που συνυπέγραψε το 2001 για την επανεισδοχή μη νόμιμων μεταναστών.
  4. Ότι πρέπει να ενισχυθεί -με προσωπικό και μέσα- η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή (Frontex).

Μεταξύ των προτάσεων που πρέπει άμεσα να υιοθετηθούν από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

  1. Η διακοπή των κοινοτικών ενισχύσεων προς τις χώρες προέλευσης που δε θα επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας στη δίωξη των δικτύων που διακινούν παράνομους μετανάστες.
  2. Η ενίσχυση των ελέγχων.
  3. Η στενότερη συνεργασία στο ζήτημα της θεώρησης των διαβατηρίων.
  4. Η αύξηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, οι οποίες αποτελούν ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ”.

Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής διδάσκει Εγκληματολογία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Έχει διατελέσει γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.