Στα πλαίσια του νέου ετήσιου θεσμού Solidarity Days και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου 2020, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το «Ίδρυμα Λήδας, Νανάς και Σπύρου Δούκα» και η εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», υπό την Αιγίδα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνουν ψηφιακή ημερίδα με τίτλο «Φροντίζω την Καρδιά μου».
Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 12:00-14:00 και θα μεταδοθεί μέσω του www.solidaritydays.gr/WorldHeartDay
Στην ημερίδα συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες και θα συζητήσουν σχετικά με την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν είναι:
Πρόληψη: Θα αναλυθούν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον καθημερινό τρόπο ζωής και μπορούν να προληφθούν ή να αλλάξουν όπως το κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης (καθιστική ζωή), κλπ.
Αντιμετώπιση- Επανένταξη: Στόχος του session αυτού είναι η ανάδειξη υπηρεσιών που μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ζήσουν μια γεμάτη ζωή και να επανέλθουν στην πρότερη κοινωνική και επαγγελματική τους κατάσταση.
Ενδιαφέρον αναμένεται να είναι και το βιωματικό σεμινάριο που θα διεξαχθεί σχετικά με την τεχνική ΚΑΡΠΑ στην COVID 19 εποχή.

Είναι ο «κινητήρας» του ανθρώπινου σώματος και ο πιο δυνατός μυς του. Για να λειτουργεί όμως σωστά πρέπει να τον προσέχουμε και να τον διατηρούμε υγιή. Ο λόγος για την καρδιά, που αυτές τις ημέρες έρχεται στο προσκήνιο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, 29 Σεπτεμβρίου 2020.

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Καρδιολογικής Ομοσπονδίας με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα -συμπεριλαμβανομένων του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου- τα οποία ευθύνονται για το ήμισυ των θανάτων από μη μεταδοτικά νοσήματα.

Στόχος της ψηφιακής ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Δείτε live εδώ την ψηφιακή ημερίδα “Φροντίζω την καρδιά μου”, εδώ:

Πρόγραμμα

Πρόγραμμα

12.00-12.15  Έναρξη: Χαιρετισμοί
Συντονισμός:
Μαρίνα Ριζογιάννη,
Αρχισυντάκτρια Εφημερίδας “ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ”

Ομιλητές:
Χαράλαμπος Μπονάνος,
Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ιωάννης Καρβέλης,
Διοικητής 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας

12.15 -13.00 1η Συνεδρία: “Πρόληψη”
Συντονισμός:
Μαρία Ζαφειροπούλου,
(δρ.) Νομικός, Γεροντολόγος Ειδικός Ζητημάτων Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτικών Υγείας, , τέως Αν. Διοικήτρια Γ.Ν .Π. «Άγιος Ανδρέας» 

Ομιλητές:
Γεώργιος Μακρής,
Ιατρός, Ειδικός Καρδιολόγος

Διατροφή, Παχυσαρκία, Άσκηση
Κωνσταντίνος Τούτουζας,
Καθηγητής Καρδιολογίας ΓΝΑ “ΙΠΠΟΚΡΆΤΕΙΟ”, Μέλος του ΕΛΙΚΑΡ

Αργύρης Τζουβελέκης, 
Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Γεώργιος Αρβανίτης,
Πρόεδρος 3ου Π.Τ. Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου,  ΕΝΕ – Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας

13.00-13.15  Βιωματικό Σεμινάριο: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), προσαρμοσμένες για COVID-19

Παρέμβαση:
Γεώργιος Τσάπαλος,
Νοσηλευτής 6ης ΥΠΕ, Διευθυντής- Εκπαιδευτής προγραμμάτων βασικής υποστήριξης της Ζωής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης

13.15- 14.00 2η Συνεδρία: “Αντιμετώπιση- Επανένταξη”
Συντονισμός:
Μαρία Ζαφειροπούλου,
(δρ.) Νομικός, Γεροντολόγος Ειδικός Ζητημάτων Κοινωνικής Πολιτικής & Πολιτικών Υγείας, τέως Αν. Διοικήτρια Γ.Ν .Π. «Άγιος Ανδρέας» 

Ομιλητές:
Σύγχρονη αντιμετώπιση εμφράγματος: οξεία φάση και μακροπρόθεσμες οδηγίες
Περικλής Νταβλούρος,
Καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Γεώργιος Σφήκας,
Ιατρός, Ειδικός Καρδιολόγος, MD, MSc

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων
Ηρώ Κόττικα,
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η φυσική κατάσταση ως μέσω πρόληψης και αποκατάστασης Καρδιαγγειακών Παθήσεων
Μάκης Παρασκευόπουλος
,
Καθηγητή Φυσικής Αγωγής, Eξειδικευμένος Προπονητής Φυσικής Κατάστασης

 

Διοργάνωση: