«Ψήφισμα της ‘Ώρα Πατρών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού»
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πατρέων σε Τακτική συνεδρίασή του που έγινε την 20 Μαρτίου 2023, αποφασίζει την έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο, σύσσωμο και ενωμένο, εκφράζει τη στήριξη των θέσεων της Ένωσης των ΔΕΥΑ, καθώς και την εναντίωση στην υπαγωγή των ΔΕΥΑ στον έλεγχο και την εποπτεία της νέας ρυθμιστικής αρχής, ήτοι της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (πρώην Ρ.Α.Ε.), δηλώνοντας, ότι:
«Ομόφωνα εκφράζουμε την ευθεία και ανεπιφύλακτη στήριξη των θέσεων της Ένωσης των ΔΕΥΑ και στεκόμαστε ενάντια στην υπαγωγή των ΔΕΥΑ στον έλεγχο και την εποπτεία της νέας ρυθμιστικής αρχής, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων πρώην Ρ.Α.Ε.
Πρόκειται για τον δούρειο ίππο της ιδιωτικοποίησης του νερού. Αντιδρούμε σε αυτό που, ήσυχα και αθόρυβα, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση, την ιδιωτικοποίηση του νερού. Αντιδρούμε στην απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, που μέχρι σήμερα, ήταν το πλέον επιτυχημένο μοντέλο ελέγχου και εποπτείας των ΔΕΥΑ.
Αντιδρούμε στην κατάργηση του Ν.1069/80,τον ιδρυτικό νόμο των ΔΕΥΑ.
Απαιτούμε την άμεση και πλήρη στελέχωση των ΔΕΥΑ με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό καθώς και την επαρκή χρηματοδότησή τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκες αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα που υπήρξε το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης
Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δικαίωμα. Τα δικαιώματα δεν πωλούνται».
Για την Ώρα Πατρών
Ο επικεφαλής
Ρώρος Γιώργος
Προκαλεί προβληματισμό, οργή και θυμό συγχρόνως, την ώρα που το βλέμμα της κοινής γνώμης είναι στραμμένο στην τραγωδία των Τεμπών, η κυβέρνηση να προσπαθεί να περάσει νόμο με ανάθεση των κρατικών αρμοδιοτήτων ρύθμισης και ελέγχου όλων των φορέων παροχής της δημόσιας υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Η ΡΑΕ είναι μία αρχή που δεν γνωρίζει τα ύδατα κι ούτε έχει εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να ασκεί ουσιαστικές εξουσίες στις ΕΔΥΑΠ, την ΕΥΑΘ, τις ΔΕΥΑ (μεταξύ των οποίων και η ΔΕΥΑΠ). Αποτελεί δε, παραλογισμό οι πάροχοι του νερού, να πληρώνουν κάθε χρόνο ποσοστό από το τζίρο τους για να ασκεί η Αρχή αυτές τις αρμοδιότητες. Το ποσό αυτό προφανώς θα μετακυλήσει στους καταναλωτές σε ένα ήδη επιβαρυμένο οικονομικό περιβάλλον με υπέρογκες αυξήσεις σε ενέργεια και καύσιμα και το οποίο ουδόλως έχει απασχολήσει την κυβέρνηση.
Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν, είναι κοινωνικό αγαθό. Παρέχεται από το κράτος μέσω φορέων που ελέγχονται από αυτό. Τι συνέβη και το κράτος αποποιείται αυτό το ρόλο; Την υποχρέωση του δηλαδή να διασφαλίζει αυτές τις συνθήκες θέλει να τον αναθέσει σε μία ρυθμιστική αρχή;
Η παρούσα κυβέρνηση και μάλιστα στο τέλος της θητείας της, επιμένει να προσπαθεί με κάθε τρόπο την σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, αδιαφορώντας προκλητικά για τα συμφέροντα των πολιτών.
Οι ίδιοι ιδιωτικοί φορείς ενέργειας που κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού, προσδοκούν προφανώς σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να κερδοσκοπήσουν ακόμα και στο νερό και τα απόβλητα. Προφανώς πρόκειται για έμμεση ιδιωτικοποίηση του νερού, ώστε να παρακάμψει τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ.
Εκατοντάδες φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, των ΔΕΥΑ, των εργαζομένων σε υπηρεσίες ύδρευσης αλλά και περιβαλλοντολογικές οργανώσεις τάχθηκαν κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Πέραν των τεράστιων πολιτικών ευθυνών που έχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την ιδιωτικοποίηση του νερού, σημαντικές ευθύνες για τις χαμένες ευκαιρίες δημιουργίας διαδημοτικού φορέα διαχείρισης του νερού Πείρου-Παραπείρου έχει και ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Πελετίδης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την άνοιξη του 2019 πρότεινε να αναλάβει την διαχείριση τού νερού διαδημοτικός φορέας για 99 χρόνια, όταν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του φράγματος. Θα είχαμε αποφύγει την ιδιωτικοποίηση του νερού. Ο κ. Πελετίδης αρνήθηκε.
Το Μάρτιο του 2019 σύσσωμη ή αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας έφερε το θέμα δημιουργίας διαδημοτικού φορέα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας.
Η πρόταση δημιουργίας διαδημοτικού φορέα πλειοψήφησε (26), μειοψήφησε η παράταξη του κ. Πελετίδη (20). Ο δήμαρχος όμως έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων την πλειοψηφία δεν την υλοποίησε ποτέ. Αυτός είναι ο σεβασμός στους θεσμούς, στη Δημοκρατία και την απλή αναλογική που τάχα υποστηρίζει.
Αποτέλεσμα της άρνησης αυτής ήταν η Νέα Δημοκρατία να παραδώσει τη διαχείριση του φράγματος σε ιδιώτη δίνοντας σε εργολάβο αρκετά εκατομμύρια για τα επόμενα χρόνια. Η αδιέξοδη πολιτική Πελετίδη οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
Καθότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τετάρτη 22/3, ενώ το Νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση την Τρίτη 21/3, καλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο κ. Πελετίδη άμεσα να φέρει το ψήφισμα που καταθέτουμε κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού και κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι δικαίωμα. Τα δικαιώματα δεν πωλούνται».
Σε επισύναψη το ψήφισμα.
Η ομάδα επικοινωνίας.