Ομιλία Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών». 

Αναλυτικά η ομιλία: 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα υπήρχε επί τόσους μήνες και θα σερνόταν ένα σκάνδαλο σε βάρος της δημοκρατίας και θα καθόμασταν σήμερα να συζητάμε για το καινοτόμο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης; 

Η εικόνα του Πρωθυπουργού, έτσι όπως έφευγε χθες, τράπηκε σε άτακτη φυγή, όταν ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας του έθεσε σαφέστατη ερώτηση αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων. Αυτή η άτακτη φυγή δεν είναι μόνο ομολογία ενοχής. Είναι και κάτι άλλο. Είναι αυτό που έκανε επί τόσο καιρό ο κ. Μητσοτάκης, αλλά κι αυτό που έκαναν όλοι αυτοί κι όλες αυτές που είχαν την ευθύνη να κρατήσουν ξεκάθαρα τα θέματα της δημοκρατίας: καμία σημασία στην κοινοβουλευτική τάξη και στους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. 

Φέρνετε ένα νομοσχέδιο για να συζητήσουμε τι ακριβώς; Να συζητήσουμε ότι αυτό που δημιούργησε το σκάνδαλο θα έρθει η Βουλή τώρα να το νομιμοποιήσει και να το νομιμοποιήσει και για το μέλλον; Δηλαδή ποιο ακριβώς; Πρώτον, το απόλυτο δικαίωμα, όπως λέει το Σύνταγμα του ιδιωτικού απορρήτου, της προστασίας δηλαδή της ιδιωτικής επικοινωνίας, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της έννοιας του πολίτη και της δημοκρατίας. Το 1864 θεσπίστηκε αυτό το δικαίωμα και έγινε θεμελιώδης συνταγματική αρχή. Πολλές φορές βέβαια αυτό το δικαίωμα γνώρισε επιθέσεις από καθεστώτα, πάρα πολλές φορές. Κι έχουμε φτάσει εν έτει 2022 και συζητάμε γι’ αυτό; 

Έχουμε λοιπόν το απόλυτο δικαίωμα, το οποίο απόλυτο δικαίωμα είδαμε πώς κουρελιάστηκε επί τόσους μήνες. Και κουρελιάστηκε επί διακυβέρνησης σας. Όλο το στήσιμο της ΕΥΠ -τα  έχουν πει οι συνάδελφοι, δεν θα τα επαναλάβω- από την Κυβέρνηση, η διάταξη του να μην έχει ΑΔΑΕ- μια ανεξάρτητη αρχή, η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα- τον ρόλο που της έχει δοθεί συνταγματικά να μπορεί να προσφεύγει ο πολίτης για να μαθαίνει τι γίνεται, δηλαδή για να μπορεί να υπερασπιστεί το δικαίωμά του. Καταργείται και η ΑΔΑΕ, αποδυναμώνεται εντελώς κι ερχόσαστε τώρα με αυτό το νομοσχέδιο να το νομιμοποιήσετε αυτό, να το κάνετε και για το μέλλον. 

Μέσα στη ΕΥΠ, εκτός από όλα τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης έφτιαξε ένα παρακράτος και το οποίο προσπαθείτε να το νομιμοποιήσετε και για το μέλλον πάλι. Φτιάξατε ένα παρακράτος για το οποίο δεν δίνετε καμία απάντηση για το τι σχέση είχε με το PREDATOR. Υπήρχαν ερωτήσεις του Τσίπρα. Υπήρχε διασύνδεσή της ΕΥΠ με την PREDATOR; Πήγαν αστυνομικοί αποσπασμένοι; Ήταν στην Αγία Παρασκευή; Τι έχει γίνει με αυτά τα θέματα; 

Λέτε -το άκουσα και από Βουλευτές και από τον κύριο Μητσοτάκη βέβαια τον ίδιο- διαρκώς ότι είναι κάποια κατασκευασμένα δημοσιεύματα. Προσέξτε τι λέτε. Και στοχοποιείτε ένα δημοσιογράφο. Ο Βαξεβάνης φταίει για όλα, ο Βαξεβάνης είναι πίσω κι από το ΒΗΜΑ, ο Βαξεβάνης είναι πίσω από τα ΝΕΑ, ο Βαξεβάνης είναι πίσω από τους NEW YORK TIMES. Αν είναι τόσο ισχυρός, σηκώνω τα χέρια ψηλά. 

Αντί να απαντήσει η ίδια η Κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης τουλάχιστον για κάποιες αποδεδειγμένες παρακολουθήσεις, όπως Κουκάκης, Ανδρουλάκης, δεν χρειάζεται να το ψάξουμε, είναι αποδεδειγμένες, είναι παραδεκτές αυτές οι παρακολουθήσεις. Αντί η Κυβέρνηση, λοιπόν, να πάρει όλα τα μέτρα για να μη δημιουργηθούν γκρίζες ζώνες στη δημοκρατία, αντί γι’ αυτό μιλάει και στοχοποιεί δημοσιογράφους. 

Κι εγώ θέλω να ρωτήσω -δεν απάντησε χθες ο κ. Μητσοτάκης- στους NEW YORK TIMES τι απαντάτε, για κάτι που παραδέχτηκε και το ίδιο το Υπουργείο Εξωτερικών; Τι ρόλο παίζει η INTELEXA; Πούλησε; Το λέει το Υπουργείο Εξωτερικών. Η Κυβέρνηση δεν γνωρίζει τίποτα; Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τίποτα; 

Όμως, εδώ υπάρχει και ένα άλλο θέμα που με το νομοσχέδιο και αυτό θέλετε να νομιμοποιήσετε. Έγιναν όλα αυτά. Κανένας μα κανένας δεν είναι εκτός λογοδοσίας και κοινοβουλευτικού ελέγχου. Που το βρήκατε εσείς ότι η ΕΥΠ όταν παραβιάζει το απόλυτο δικαίωμα του ιδιωτικού απορρήτου, δεν θα λογοδοτήσει στη Βουλή, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο; Θεσμών και διαφάνειας, το απόρρητο. Εξεταστική Επιτροπή, το απόρρητο. Να κληθούν πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε αυτή τη σκοτεινή και δυσώδη ιστορία, το απόρρητο. Παντού το απόρρητο. Η κοινοβουλευτική διαδικασία, λοιπόν, οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί που είναι η εγγύηση της δημοκρατίας καταργούνται εντελώς, αδρανοποιούνται εντελώς. 

Εδώ, λοιπόν, έχουμε ένα μείζον θέμα, μείζον θέμα δημοκρατίας. Ακούω συνέχεια τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να λένε «ο κ. Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας που μάχονται στο εξωτερικό». Είδατε τη θέση και την κατάταξη του κ. Μητσοτάκη στο POLITICO. Είδατε τον Τύπο να μιλάει συνέχεια για θέματα δημοκρατίας, για θέματα ελευθεροτυπίας στη χώρα μας; 

Πώς νομίζετε ότι η οικονομία θα πάει μπροστά όταν η χώρα μας είναι σε αυτή τη θέση στη δημοκρατία ή νομίζετε ότι είναι άσχετα αυτά τα δύο θέματα; Δεν γίνεται σε αυτή τη χώρα να συνεχίσουμε έτσι. Δεν γίνεται να ανεχόμαστε. Κυρίως όμως οι Βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, δεν γίνεται να έχει γίνει τέτοια δημοκρατική εκτροπή -γιατί τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομά τους- και εμείς να συνεχίζουμε να σφυρίζουμε αδιάφορα. 

Ξέρετε γιατί δεν πρέπει να το κάνουμε; Και έχουμε ευθύνη ως αντιπρόσωποι του λαού εδώ πέρα, του έθνους εδώ, σε αυτήν τη Βουλή. Με διχαστικούς σκοπούς και εθνική ασφάλεια γενικά και αόριστα, δεν εμπιστευόμαστε το περιεχόμενο της εθνικής ασφάλειας σε μία κυβέρνηση, η οποία την έχει κάνει λάστιχο και την χρησιμοποιεί εναντίον της δημοκρατίας και διχαστικά. Δεν πρέπει να αδιαφορήσουμε όμως γι’ αυτήν τη δημοκρατική εκτροπή. Γιατί εμείς εδώ είμαστε υποχρεωμένοι να διαπαιδαγωγούμε πολίτες να σέβονται το Σύνταγμα και να τους προστατεύει το Σύνταγμα. Αντιθέτως, με τέτοιες πρακτικές διαπαιδαγωγούμε αδιαφορία και αναισθησία απέναντι σε αυτό στο οποίο οφείλουμε την ευημερία αυτού του τόπου, δηλαδή στη δημοκρατία.