Αεροπορικό δυστύχημα με 14 νεκρούς από ένα λάθος: Μπέρδεψε τον ραδιοφάρο της Κορίνθου με του Άραξου.

Σαν σήμερα στις 22 Ιανουαρίου το 1965, το C-124 Γκλοουμπάστερ από ένα τραγικό λάθος του πιλότου συνετρίβη στα βράχια του Χελμού με τραγικό απολογισμό 14 νεκρούς.

Μια αεροπορική τραγωδία συντάραξε την ελληνική κοινωνία (και όχι μόνο), σαν σήμερα, το 1965, με τραγικό απολογισμό 14 νεκρούς.

Το C-124 Γκλοουμπάστερ είχε απογειωθεί από τη στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στη Βόρειο Ιταλία και είχε με προορισμό το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Υπολόγιζε ότι στις 07:00 το πρωί περίπου θα προσγειωνόταν.

3

Ο καιρός όμως ήταν πολύ άσχημος, σκοτεινιά, μαύρα σύννεφα, η ορατότητα δεν ήταν καθόλου καλή και η πτήση ήταν «τυφλή». Μοναδικός «σύμβουλος» για τον πιλότο ήταν η ραδιοπυξίδα του. Μην ξεχνάτε, μιλάμε για το 1965 όπου τα μέσα ήταν πενιχρά και η τεχνολογία δεν είχε καμία σχέση με αυτή του «σήμερα».

3

Είχε κάνει όμως ένα μεγάλο και όπως αποδείχθηκε τραγικό λάθος… Δεν είχε περάσει τον ραδιοφάρο της Κορίνθου αλλά αυτόν του Άραξου. Έτσι, κατέβασε πολύ νωρίτερα το αεροσκάφος με αποτέλεσμα να συντριβεί στα βράχια του Χελμού.

Η έκρηξη ήταν τεράστια που έγινε ορατή στους γύρω βοσκούς, οι οποίοι έσπευσαν στο σημείο και λίγο αργότερα έφτασαν και οι διασώστες. Κανείς δεν είχε επιζήσει. Καμένα αντικείμενα και ανθρώπινα μέλη είχαν διασκορπιστεί σε διάμετρο 1.500 μέτρων.

3

Πηγή:www.gazzetta.gr