Η βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης  πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου με επίκαιρη ερώτησή της προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να δοθούν άμεσα απαντήσεις και εξηγήσεις για ποιους λόγους δεν προχώρησε από το 2019 μέχρι σήμερα ο πειθαρχικός έλεγχος ως προς τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση. 

Στον χρόνο που μεσολάβησε από την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης (16.9.2022) μέχρι και σήμερα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά της αναστολής εκτέλεσης της καταδικαστικής απόφασης ενός εκ των δραστών της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου. Αντιθέτως, εξακολουθεί να βρίσκεται στον πάγο κάθε διαδικασία πειθαρχικού ελέγχου. 

Παρά την κρισιμότητα της συζητούμενης επίκαιρης ερώτησης  ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος δεν παρέστη. Αντ’ αυτού ο αρμόδιος Υφυπουργός αναλώθηκε στην ανάγνωση ενός γραφειοκρατικού χρονολογίου αναβολών και αναστολών, για το οποίο υπεύθυνοι ήταν – κατά δήλωσή του – μόνο οι συνήγοροι των εμπλεκόμενων αστυνομικών.

Σίγουρα, ο κ. Θεοδωρικάκος έχει σοβαρότερα ζητήματα να ασχοληθεί, όπως να στέλνει ΜΑΤ στα Πανεπιστήμια και όχι να λογοδοτήσει για το «δημόσιο λιντσάρισμα» ενός νέου ανθρώπου και την ανοχή στην ατιμωρησία για πράξεις αυθαιρεσίας και βίας.

Το κράτος δικαίου, ο πολιτικός  και δημοκρατικός πολιτισμός, αλλά πρωτίστως η ίδια η οικογένεια του θύματος επιζητούν  δικαίωση και απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξακολουθεί να ολιγωρεί, να αδρανεί και να κρύβεται πίσω από «αιτήματα συνεχών αναβολών» σε βάρος των θυμάτων και των οικογενειών τους.