Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης εορτάζει στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ημέρα Τετάρτη

Το γραφικό εξωκλήσι στο Σκεπαστό, εορτάζει τη Μνήμη των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης την Κυριακή 09/Σεπτεμβρίου 2020, την παραμονή της εορτής 08/9/2020 θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός στις 19:00  και ανήμερα της εορτής θα τελεστεί όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τρεις φορές την Αγία Άννα κατά τη διάρκεια του εορταστικού κύκλου: Στις 9 Δεκεμβρίου, τη Σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου την Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ. Η Καθολική Εκκλησία τιμά την Αγία Άννα στις 26 Ιουλίου.

Κατά τον 5ο αιώνα η αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοξία ανήγειρε ναό προς τιμήν της στα Ιεροσόλυμα, όπου, κατά την παράδοση, γεννήθηκε η Άννα. Το 550 ο Ιουστινιανός ίδρυσε ναό στην Κωνσταντινούπολη προς τιμήν της Αγίας Άννας.

Λείψανα της Αγίας Άννας υπάρχουν στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας (Μονή Μεγίστης Λαύρας), στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννας Κατερίνης, καθώς και σε πολλά ιερά προσκυνήματα του κόσμου.

Απολυτίκιο των Θεοπατόρων Αγίων Ιωακείμ και Άννας (9 Σεπτεμβρίου)

ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ, ΤΗΝ ΜΝΗΜΗΝ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ, ΔΙ᾽ ΑΥΤΩΝ ΣΕ ΔΥΣΩΠΟΥΜΕΝ· ΣΩΣΟΝ ΤΑΣ ΨΥΧΑΣ ΗΜΩΝ.
Η ΔΥΑΣ Η ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΘΕΟΤΙΜΗΤΟΣ, ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ Η ΑΝΝΑ ΩΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΓΧΙΣΤΕΙΣ, ΑΝΥΜΝΕΙΣΘΩΣΑΝ ΦΑΙΔΡΩΣ ΑΣΜΑΤΩΝ ΚΑΛΛΕΣΙΝ ΟΥΤΟΙ ΓΑΡ ΕΤΕΚΟΝ ΗΜΙΝ, ΤΗΝ ΤΕΚΟΥΣΑΝ ΥΠΕΡ ΝΟΥΝ, ΤΟΝ ΑΣΑΡΚΟΝ ΒΡΟΤΩΘΕΝΤΑ, ΕΙΣ ΣΩΤΗΡΙΑΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΜΕΘ’ ΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΟΥΣΙ ΣΩΘΗΝΑΙ ΗΜΑΣ.

www.sansimera.gr

Φωτογραφία από fb- Μιχαλόπουλος Νικόλαος