ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ 29 ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1943

Οι επετειακές εκδηλώσεις, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων για τα 78 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, ξεκινούν σήμερα 28 Νοεμβρίου.

Το Σκεπαστό τίμησε τα θύματα του βομβαρδισμού της 29ης Νοεμβρίου 1943 όπου εκτελέσθηκαν 13 Κάτοικοι από το Σκεπαστό, μεταξύ των οποίων και δύο μικρά παιδιά μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Σκεπαστού. Το πρωί μετά την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Σκεπαστού, τελέσθηκε το μνημόσυνο των θυμάτων από τον π. Χρήστο Μπίρμπα και ακολούθησε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον.

Συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία της ποιήτριας και συγγραφέας κα Βούλα Μέμου, που με το μοναδικό γλαφυρό της τρόπο μας μετέφερε χρόνια πίσω, στα γεγονότα της τραγικής εκείνης ημέρας του βομβαρδισμού της 29ης Νοεμβρίου 1943.

Στην εκδήλωση Παραβρέθηκαν συγγενείς των θυμάτων, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο τέως Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο επίτιμος υπαρχηγός ΕΛΑΣ κ. Παπαδημητρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Φλογεράς, ο δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας κ. Ζησιμόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ν. Μαγκαφάς, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Σκεπαστού κ. Α Μπάλιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων θυμάτων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ Χαρίλαος Ερμείδης, Εκπρόσωποι του Δ. Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Παναγόπουλος και Παπαγεωργίου, ο εκπρόσωπος του Α.Ο. Σκεπαστού κ Τερζής, η πρόεδρος του εκπολιτιστικού συλλόγου Σκεπαστού κ. Γεωργία Γιαννακαρίου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Οι μαθητές και οι άμαχοι θύματα του βομβαρδισμού της 29ης Νοεμβρίου 1943
1.Κατσικοπούλου Ακριβή ετών 59 Σύζυγος του Παναγιώτη από το Σκεπαστό.
2.Καραμούζης Νικόλαος του Αθανασίου ετών 42 Γεννήθηκε στο Σκεπαστό το 1901.
3.Ντάνος Αναστάσιος του Σταύρου, ετών 8 Μαθητής του δημοτικού σχολείου που βρισκόταν εκεί μαζί με τα άλλα παιδιά.
4. Παπαφράγκου Αναστάσιος του Γεωργίου, ετών 10 Μαθητής του δημοτικού σχολείου
5.Μπουρογιάννης Αθανάσιος του Γεωργίου ετών 8 Μαθητής
6.Γιδάς Αθανάσιος του Νικολάου, ετών 57 Γεννήθηκε στο Σκεπαστό το 1886.
7.Αντωνακόπουλος Γεώργιος του Δημητρίου, ετών 56 Γεννήθηκε στο Σκεπαστό το 1887.
8. Αντωνακόπουλος Δημήτριος του Γεωργίου, ετών 18
9. Ανδριόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου ετών 8 Μαθητής
10. Ανδρικοπούλου Σταθούλα του Δημητρίου, ετών 34 Από τον Πριόλιθο
11. Κανελής Νικόλαος του Κων/νου Από τα Δουμενά ετών 22. Ο Κανελής ήταν τραυματισμένος βαριά και πέθανε λίγο αργότερα στο χωριό του που μεταφέρθηκε
12. Πετρούτσος Παναγιώτης του Θεοφάνους Από τα Δουμενά ετών 29.
13. Θεοδωρακόπουλος Χριστόφορος του Αθανασίου Από τα Δουμενά ετών 21.