Ο πύργος αυτός είναι στη μέση του χωριού μου. Ήταν τής μάνας τού παππού μου Αθανασίου, Αικατερίνης Σταματοπούλου η οποία τον άφησε στον αδελφό της .Κτίστηκε αμέσως μετά την επανάσταση από τον πατέρα της Σταμάτη, συναγωνιστή του Πετιμεζά . Από την γιαγιά αυτή ,κόρη πρωταγωνιστού της επαναστάσεως του 1821,(απόδειξη ο μοναδικός πύργος, ξεσκέπαστος 80 χρόνια, μένει άτρωτος. Μένει και δεσπόζει. Οι κληρονόμοι δεν ενδιαφέρονται.

Ο Δήμος δεν μπορεί να συνεννοηθεί μαζί τους, για να διατηρηθεί αυτό το υπέροχο κτίριο), κατάγονται, Μαίρη χρονοπούλου, Διαγόρας Χρονόπουλος και πλήθος άλλων χρονόπουλων και μη, είμαστε απόγονοί της.

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη τής επαναστάσεως, βλέπουμε ότι καμιά αναφορά δεν γίνεται μέχρι τώρα στους αγωνιστάς του εθνικοθρησκευτικού μας αγώνα. Οι ‘Ηρωες Μανιάτες που τόσα προσέφεραν και αυτοί ως και οι άλλοι Έλληνες τί λένε ;.Οι πύργοι αποδεικνύουν την προσφορά στον αγώνα και η Μάνη είναι γεμάτη με παρόμοιους ίσως και καλλίτερους από τον μοναδικό στο χωριό δικό μας .Ως και τα Καλάβρυτα και δη Σουδενά..Πύργος Σταματοπούλου ΣΚΟΤΑΝΗ Καλαβρύτων.

Έτσι είναι σήμερα. Πρέπει να διατηρηθεί γιά να μας θυμίζει στο πέρασμα του χρόνου την προσφορά ,όσων αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της φυλής μας. Οι άνθρωποι δυστυχώς ξεχνούν και δεν τιμούν.

Ὁ πρόεδρος τοῦ Συλλόγου Καλαβρυτινῶν Πειραιῶς «Η ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ»

Ἀθανάσιος Χρονόπουλος, ἐπίτιμος Γενικός Διευθυντής Ὑπουργείου Ανάπτυξης