Είναι ο μεγαλύτερος αγώνας για το κλίμα που έχει γίνει ποτέ, με τη διαδρομή να ανέρχεται σε συνολικά 7.767 χλμ. – Σημείο εκκίνησης η Γλασκόβη, τελικός προορισμός η Αίγυπτος

H σκυταλοδρομία Running Out of Time, είναι μια μοναδική, αδιάκοπη σκυταλοδρομία 7.767 χλμ. για την κλιματική αλλαγή, από τη Γλασκόβη της Σκωτίας που φιλοξένησε την COP26 στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου που θα φιλοξενήσει την COP27.

Θα είναι η μεγαλύτερη αδιάκοπη σκυταλοδρομία που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, με δρομείς και ποδηλάτες που θα μεταφέρουν τη σκυτάλη και μαζί της ένα ηχηρό μήνυμα για την κλιματική αλλαγή από τη νέα γενιά προς τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27.

Διοργανώτρια εταιρεία είναι η The World Relay Ltd. Η σκυταλοδρομία θα έχει διάρκεια 38 ημερών και θα περάσει από 18 χώρες. Η συνολική διαδρομή στην ξηρά χωρίζεται σε 732 τμήματα των 10 χιλιομέτρων έκαστο, για τα οποία μπορούν να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι.

Η έναρξη της τελετής πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2022 με σημείο εκκίνησης τη Γλασκόβη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα διασχίζοντας την Ευρώπη,  και στη διάρκεια της οποίας το μήνυμα είναι σφραγισμένο στη σκυτάλη. Από εκεί, αλλάζοντας χέρια μεταξύ δρομέων, ποδηλατών και ιστιοπλόων ταξιδεύει  σε Σκωτία, Ουαλία, Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο, για να φτάσει στο Sharm el-Sheikh την 6η Νοεμβρίου, εγκαίρως για την COP27 που θα λαμβάνει χώρα  από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η είσοδος των ευαισθητοποιημένων δρομέων για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα θα γίνει αύριο, Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, ενώ αναμένεται να αναχωρήσουν για την Κύπρο την ερχόμενη Πέμπτη 27 Οκτωβρίου.

Ο κ. Danny Bent, Διευθυντής της διοργάνωσης, δρομέας και κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ Γκίνες, λέει «Μια συγκλονιστική αλλαγή απαιτεί και συγκλονιστική προσπάθεια – κι αυτό είναι η σκυταλοδρομία Running Out of Time. Θέλουμε όσοι είναι ευαισθητοποιημένοι για την κλιματική αλλαγή και τη σωτηρία του πλανήτη μας να εγγραφούν για να συμμετέχουν σε κάποιο τμήμα της διαδρομής ώστε όλοι μαζί να επιδώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα με τόση υποστήριξη ώστε να είναι αδύνατο να αγνοηθεί».

Η Running Out of Time γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών (partners and supporters). Στην Ελλάδα τη διοργάνωση συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εκπρόσωπος του FEE.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ και Αντιπρόεδρος του FEE κ. Νίκος Πέτρου αναφέρει «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καθώς το παράθυρο ευκαιρίας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση κλείνει το 2030 και οι παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες διστάζουν να πάρουν τα τολμηρά και δραστικά μέτρα που απαιτούνται. Το βασικό μήνυμα αφορά την ανάγκη να γίνει η εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή βασικό στοιχείο της επίσημης εκπαίδευσης. Αυτό το μήνυμα εναρμονίζεται πλήρως και με τους στόχους και τις επιδιώξεις της ΕΕΠΦ τα τελευταία 20 χρόνια. Ελπίζουμε ότι η σκυταλοδρομία αυτή, η οποία μέσω του δικτύου του FEE θα έχει παγκόσμια συμμετοχή, θα μεταφέρει το μήνυμά μας, αλλά και την αγωνία μας για την κλιματική αλλαγή στην COP27 και θα μεταφραστεί σε ουσιαστικές δράσεις».

#DAY9 6AM HAND OVER with @michelle_plogging at BEDZED ‍♂️‍♀️‍♂️‍♀️ #RunningOutOfTime #ClimateAction #COP27 #RelayToCOP27 #CarryTheBaton #TheClimateRelay #Glasgow2Sharm

Posted by Running Out of Time on Saturday, October 8, 2022

Κατά τη διάρκεια της σκυταλοδρομίας περίπου ένα εκατομμύριο μαθητές και μαθήτριες από όλο τον κόσμο θα συναντηθούν στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου. Πρόκειται για εντυπωσιακό εικονικό πρόγραμμα που προάγει λύσεις για την κλιματική αλλαγή ενώ παράλληλα ενδυναμώνει τους νέους να δημιουργήσουν ένα κόσμο με περιβαλλοντική συνείδηση μέσα από βιωματικές εκπαιδευτικές δράσεις.

Πηγή: protothema.gr