Σήμερα το απόγευμα η μεταστάθμευση των δύο μεταγωγικών – Ο Δένδιας θα θέσει αύριο στο ΣΕΥ του Λουξεμβούργου ως μέγιστη προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Σουδάν.

Σε εγρήγορση και διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να μεταβούν στο Σουδάν και να απεγκλωβίσουν τους Έλληνες και Κύπριους πολίτες που έχουν αιτηθεί να αποχωρήσουν από την εμπόλεμη χώρα.

Συμμαχικά κράτη, όπως οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Τουρκία και το Βέλγιο έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις για να απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους πολίτες τους από το Χαρτούμ και άλλες περιοχές του Σουδάν, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Αμύνας, στέλνει, κατόπιν εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη, αεροσκάφη και προσωπικό (ιατρικό και στρατιωτικό) στη γειτονική του Σουδάν, Αίγυπτο, που θα είναι έτοιμοι να επιχειρήσουν για την εκκένωση.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Δένδιας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην Αίγυπτο θα μετασταθμεύσουν σήμερα το απόγευμα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη (ένα C-130 και ένα C-27J), μαζί με 15 κομάντος της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, για την ασφάλεια των αεροσκαφών. Στην Αίγυπτο θα μεταβεί, επίσης, ιατρικό προσωπικό με το απαραίτητο υλικό και ο διευθυντής της Α8 Διεύθυνσης Χωρών Υποσαχάριας Αφρικής του Υπουγείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Σούλιος.

Δένδιας: Θα θέσει στο αυριανό ΣΕΥ του Λουξεμβούργου το ζήτημα του απεγκλωβισμού πολιτών

Για την κατάσταση στο Σουδάν και το αίτημα των Ελλήνων και Κύπριων πολιτών να απεγκλωβιστούν από τη χώρα, η οποία βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου, τοποθετήθηκε νωρίτερα σε έκτακτη ενημέρωση το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δένδιας, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων του στρατού στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών.

Ο κ. Δένδιας διαβεβαίωσε, ακόμα, πως το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, ενημέρωσε, θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Στη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας είπε: «Το Σάββατο 15 Απριλίου, εκδόθηκε ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών με την οποία έγινε σύσταση στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και όσοι βρίσκονται εκεί, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Στις 16 Απριλιου, το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον επιχώριο Μητροπολίτη Νουβίας, κ. Σάββα, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας και τον επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Σουδάν. Συγχρόνως έχει ενεργοποιηθεί η μονάδα διαχείρισης κρίσεων, που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη – μελη της ΕΕ και συνεδριάζει κάθε πρωί και απόγευμα μαζί με το υπουργείο Άμυνας».

Και συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών: «Θα θέσω αύριο το πρωί στο ΣΕΥ στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας, τον απεγκλωβισμό των πολιτών. Έχω επικοινωήσει με αξιωματούχους για το θέμα, με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι στις 18 και 24 Απριλίου, τρεις φορές με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, με την ευρισκόμενη στο Παρίσι Υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Ζαχαρόπουλου και με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα τον κ. Τσούνη. Το Υπουργείο Εξωτερικών γενικότερα παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων».

«Προ ολίγου αποφασίστηκε από πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και στελεχών των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο για να συμμετάσχουν σε πιθανή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων πολιτών. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους συμμάχους προς αυτό τον σκοπό. Στον κατάλογο των εγκλωβισμένων Ελλήνων περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: protothema.gr