Το Δημαρχείο Καλαβρύτων επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρέσβης του Μεξικού στην Ελλάδα Αλεχάντρο Γκαρσία Μορένο Ελιζόντο και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο, στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο πλευρών μετά την ανάληψη του καθηκόντων του κ. Γκαρσία Μορένο τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Ο Πρέσβης του Μεξικού επέδωσε στον κ. Παπαδόπουλο απόφαση του Δήμου Ντολόρες Ιντάλγκο του Μεξικού με την οποία γνωστοποιείται η πρόταση αδελφοποίησης του ιστορικού Δήμου του Μεξικού με τον Δήμο Καλαβρύτων. 

Ειδικότερα, στην απόφαση που ο Μεξικανός Πρέσβης παρέδωσε στον κ. Παπαδόπουλο αναφέρεται ότι στις 28 Απριλίου 2023 ο Δήμος Ντολόρες Ιντάλγκο του Μεξικού, ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Άντριαν Ερνάντες Αλεχάντρι στο εκεί Δημοτικό Συμβούλιο, αποφασίζει: «Συμφωνεί με την πρόταση του Δημάρχου να πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση του Δήμου της πόλης Ντολόρες Ιντάλγκο, λίκνου της Εθνικής Ανεξαρτησίας, με τον ιστορικό Δήμο Καλαβρύτων στην Ελλάδα». 

Η δε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της ιστορικής Μεξικανικής πόλης ήταν ομόφωνη. 

Να σημειωθεί ότι η ιστορική σύνδεση Καλαβρύτων και Μεξικού έχει πολλές συμβολικές ταυτίσεις, όπως άλλωστε έχει αναφερθεί και στις δυο προηγούμενες συναντήσεις του Πρέσβη του Μεξικού κ. Γκαρσία Μορένο με τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο.  

Και αυτό γιατί, στο Μεξικό, στην πόλη Ντολόρες Ιντάλγκο, το 1810, ο ιερέας Μιγκέλ Ιντάλγκο χτυπώντας την καμπάνα στον Ιερό Ναό της πόλης έδωσε συμβολικά το έναυσμα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατά της ισπανικής Κατοχής. Ο ιερέας υπήρξε μια ηρωική μορφή με δεσπόζουσα θέση στη Μεξικανική Ιστορία. Το Μεξικό τελικά κατάφερε το 1821 να πετύχει την Ανεξαρτησία του.

Την ίδια χρονιά ένας άλλος φλογερός ιερωμένος, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ύψωνε στην Αγία Λαύρα το Λάβαρο του Αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων κατά των Τούρκων. Δίνοντας το σύνθημα της Επανάστασης και της Απελευθέρωσης μετά από 400 χρόνια υποδούλωσης.

«Είναι αυτή η συμβολική σύνδεση που έρχεται να φέρει κοντά τα Καλάβρυτα κι όλη την Ελλάδα με το Μεξικό. Πριν από 202 χρόνια οι δυο χώρες μας, με κοινή αφετηρία τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Πίστης, της Αυτοδιάθεσης και της Προόδου, κατάφεραν να υπερισχύσουν πολύ ισχυρότερων δυνάμεων της εποχής. Πάνω σ’ αυτή τη κοινή ιστορική διαδρομή και με γνώμονα τους παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με το Μεξικό, οικοδομούμε μια νέα σχέση», έχει πει τον Μάρτιο ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Ο Δήμος Ντολόρες Ιντάλγκο βρίσκεται στα βορειοκεντρικά της χώρας του Μεξικού και έχει πληθυσμό (στην απογραφή του 2010) 148.173 κατοίκους. Η δε έδρα του Δήμου έχει πληθυσμό 59.000 κατοίκων.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ DOLORES HIDALGO
Λεωφόρος Ηρώων 77, Σαν Κριστόμπαλ, 37800 Dolores Hidalgo, Λίκνο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, Γουαναχουάτο, ΜΕΞΙΚΟ

Ανάθεση: 1669/PMDH/SHA/2023

Αντικείμενο: Βεβαίωση

Διπλωμάτη Αλεχάντρο Γκαρσία Μορένο Πρέσβη του Μεξικού στην Ελλάδα
ΕΝΤΑΥΘΑ. Ο διπλωματούχος Jose David Garcia Vazquez, γραμματέας του Δημαρχείου, ενεργώντας κατά τη νόμιμη άσκηση των καθηκόντων του, πιστοποιεί: Ότι στο Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων του Δημαρχείου, σε Τακτική Συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 28 Απριλίου 2023 εντός της Πράξης Νο 50 όπως λέει και το Πρακτικό: 9 Γενικά Θέματα – Γενικό Θέμα Νο 2.

Πρόθεση αδελφοποίησης με την Ελληνική πόλη των Καλαβρύτων. ΣΥΜΦΩΝΙΑ:

Παρουσιαζόμενης της πρότασης από τον Δήμαρχο, κύριο Adrian Hernández Alejandri, ΣΥΜΦΩΝΕΙ: Με την πρόταση να πραγματοποιηθεί η αδελφοποίηση αυτής της πόλης Dolores Hidalgo λίκνου της Εθνικής Ανεξαρτησίας, Guanajuato, με την ελληνική πόλη των Καλαβρύτων, κατά συνέπεια, η πρόθεση αδελφοποίησης και άλλες σχετικές διαδικασίες, οι οποίες υποβλήθηκαν προς έγκριση, στο σημείο αυτό, εγκρίθηκαν με ΟΜΟΦΩΝΗ ψήφο των παρόντων.

Ως εκ τούτου, δίνεται εντολή στον Δημοτικό Γραμματέα να κοινοποιήσει την παρούσα συμφωνία στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τις σχετικές κινήσεις και ενέργειες.
Τα ανωτέρω βασίζονται στις διατάξεις των άρθρων 1,2 τμήμα ΙΙ, 7 του Νόμου για τον Εορτασμό των Συνθηκών, 3,62,63,70,72,76 τμήματα V εδάφιο s) και VI, 77 τμήμα XXVI και 128 τμήμα ΙV του Δημοτικού Οργανικού Νόμου για την Πολιτεία του Γκουαναχουάτο, 4, 14 τμήμα ΧΧ, 15, 16, τμήμα ΧΙΙ, 48, 51, 56, 60 και 61 του Εσωτερικού Κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Δήμο Dolores Hidalgo, Λίκνο της Εθνικής Ανεξαρτησίας, Γκουαναχουάτο.

ΑΥΤΗ Η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΟΜΙΜΗ ΧΡΗΣΗ, ΣΤΙΣ 9 ΜΑΪΟΥ 2023 ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ DOLORES HIDALGO, ΛΙΚΝΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ
ΓΟΥΑΝΑΧΟΥΑΤΟ.

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ
ΧΟΣΕ ΔΑΥΙΔ ΓΚΑΡΣΙΑ ΒΑΖΚΕΖ