Το τελευταίο διάστημα, δημότες της Αιγιάλειας έχουν βρεθεί μπροστά δυσάρεστες διαπιστώσεις καθώς βλέπουν να λείπουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, χωρίς να μπορούν να φανταστούν τον λόγο.

Με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και ασφαλιστικών βοηθημάτων απειλούνται όλοι οι φορολογούμενοι με χρέη πάνω από 500 ευρώ για διάστημα που ξεπερνά τους τρεις μήνες το τελευταίο διάστημα, καθώς έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι νέες νομοθετικές διατάξεις που επιτρέψουν στο Δημόσιο να κινεί τις διαδικασίες.

Ξεκίνησαν στην Αιγιάλεια

Το τελευταίο διάστημα, δημότες της Αιγιάλειας έχουν βρεθεί μπροστά δυσάρεστες διαπιστώσεις καθώς βλέπουν να λείπουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους, χωρίς να μπορούν να φανταστούν το λόγο.

Η «Π» έψαξε και βρήκε ότι εδώ και μερικές ημέρες εφαρμόζεται το μέτρο των κατασχέσεων για οφειλές στον Δήμο άνω των 500 ευρώ, με τις διαδικασίες να γίνονται αυτόματα μέσω τραπεζών.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Αιγιάλειας Μαρία Σταυροπούλου μίλησε στην «Π» και εξήγησε τι συμβαίνει. «Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση είχε δώσει τη δυνατότητα σε οφειλέτες να προβούν στη ρύθμιση των οφειλών τους στους Δήμους και το Δημόσιο. Κάποιο επωφελήθηκαν, εξασφάλισαν διακανονισμούς έως 100 δόσεων αλλά και διέγραψαν τις προσαυξήσεις που είχαν γίνει. Δυστυχώς, υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που είτε επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα, είτε επειδή το αμέλησαν, δεν προχώρησαν σε ρυθμίσεις. Στους τελευταίους, προχωρούν οι διαδικασίες των κατασχέσεων για οφειλές άνω των 500 ευρώ» τόνισε η αντιδήμαρχος.

Ο Δήμος Αιγιάλειας εφαρμόζει τη νομοθεσία στην προσπάθειά του να είναι συνεπής στις νομικές διατάξεις, αλλά και να εξασφαλίζει τα αναγκαία έσοδα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών που έχει δεχθεί πλήγμα από την ενεργειακή κρίση. «Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι απέναντι σε όλους» σημείωσε η κ. Σταυροπούλου.

Οι οφειλές που έχουν οδηγήσει σε κατασχέσεις αφορούν κυρίως εκκρεμότητες προηγούμενων χρόνων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που δεν ακολουθήθηκαν ή για περιπτώσεις οφειλών τελών, κλήσεων και λογαριασμών ύδρευσης. Το μήνυμα που στέλνετε με τις κατασχέσεις ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση, διαφορετικά συντελούνται αδικίες απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους πληρώνοντας δόσεις και οφειλές του παρελθόντος.

Ποιοι εξαιρούνται

Μέχρι προ ολίγων μηνών, οι οφειλέτες είχαν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τα χρέη τους σε έως και 100 δόσεις, γεγονός που τους έδινε την ευχέρεια να γίνεται υποφερτή η οφειλή τους. Ωστόσο, πλέον αυτό το «παράθυρο» έχει κλείσει.

Από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών εξαιρούνται τα ποσά διατροφής, οι μισθοί/συντάξεις/ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά αν μηνιαία είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ, τα 4/5 των ημερομισθίων, το 1/2 των εφάπαξ καταβαλλόμενων από οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα βοηθημάτων.

Πηγή: pelop.gr