«Στρογγυλό Τραπέζι» με θέμα «Ιδιωτικότητα και ελευθερία έκφρασης» στο αίθριο του Έσπερου στην πλατεία Γεωργίου (Φεστιβάλ «Σχέδιο Απόδρασης»). 

Το Σάββατο το πρωί (10:00 π.μ.) στο αίθριο του Έσπερου στην πλατεία Γεωργίου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Ιδιωτικότητα και ελευθερία έκφρασης», στα πλαίσια του 1ου Φεστιβάλ κατά της έμφυλης βίας που οργανώνει το Κέντρο «Εριφύλη» και συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Η συζήτηση, θα ακολουθήσει την μορφή του «Στρογγυλού Τραπεζιού». Τα στρογγυλά τραπέζια διοργανώνονται συνήθως από κάποια επιστημονική επιτροπή ενός συνεδρίου και είναι μια διαδικασία που δεν έχουμε συνηθίσει να τηρείται σε πρωτοβουλίες τόσο ανοικτές και δημόσιες. 

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα διεξαχθεί από αναγνωρισμένες/ους στο αντικείμενό τους ομιλήτριες/τες και θα περιλαμβάνει μικρές εισηγήσεις 10-15 λεπτών. Στην συνέχεια θα γίνει ένας κύκλος επανατοποθετήσεων, καθώς μέσα από τις ομιλίες θα έχει διαμορφωθεί ένα πληθωρικό πλαίσιο, που θα χρειάζεται επανεξέταση μέσα από μια μικρή δευτερολογία από κάθε ομιλήτρια/τη. Ακολουθεί συζήτηση μεταξύ των ομιλητών, με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. Στο τέλος ο συντονιστής θα προβεί σε διατύπωση των συμπερασμάτων. 

Οι αρχικές εισηγήσεις του «Στρογγυλού Τραπεζιού» είναι οι εξής: 1) Ευδοκία Στάμου, ψυχολόγος: «Ελευθερία λόγου και λεκτική βία», 2) Μιχαήλ Παρούσης, καθηγητής Φιλοσοφίας Πατρών: «Ο λόγος μίσους και τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης», 3) Σία Αναγνωστοπούλου, βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:  «Me too: Όροι γέννησης και «γιατί τώρα», 4) Μαρίνος Σκανδάμης, Διδάκτωρ Νομικής – Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη ΠΑΣΟΚ: «Το πρόβλημα της ελευθερίας έκφρασης στην σύγχρονη δημοσιογραφία», 5) Κωνσταντίνα Τσίχλα, Δημοσιογράφος, Best Patras, «‘Εμφυλη βία: Η σύγχρονη δημοσιογραφία ως μέρος του λύσης», 6) Χρυσούλα Λουκοπούλου, ψυχολόγος της «Εριφύλη»: «Έμφυλη βία: Από το σπάσιμο της σιωπής στο θέαμα. Όρια μεταξύ θεάματος και δεοντολογίας/ηθικής».

Την συζήτηση θα συντονίσει ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου, νομικός εκπρόσωπος του Κέντρου διαχείρισης των έμφυλων διακρίσεων «Εριφύλη» και θα απευθύνει χαιρετισμό στις εργασίες του Φεστιβάλ, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος.