Στο Σικάγο των ΗΠΑ, όπου βρίσκομαι για ζητήματα του Υπουργείου Εξωτερικών, πληροφορήθηκα με μεγάλη χαρά την επιτυχία της φοιτητικής ομάδας Patras_Medicine του Πανεπιστημίου Πατρών, στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας «iGEM 2022», στο Παρίσι.

 

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για όλους μας, μία παρέα νέων επιστημόνων, φοιτητών του Πανεπιστημίου μας, με την εμπνευσμένη καθοδήγηση καθηγητών και ερευνητών, να πετυχαίνουν να διακριθούν σε παγκόσμιο επίπεδο και να ανοίγουν νέους δρόμους στην επιστήμη. 

Όπως είχα την ευκαιρία να επισημάνω και ως προσκεκλημένος στη συνάντηση των Ελλήνων iGEMERs που πραγματοποιήθηκε  στην Πάτρα τον περασμένο Ιούλιο, κατά την παρουσίαση του πλαισίου δράσης AEGEAN MEETING για τον διεθνή διαγωνισμό “IGEM 2022”, το όραμά μας για μία Ελλάδα της γνώσης, της έρευνας και της καινοτομίας, που θα προσελκύει επιστήμονες από όλο τον κόσμο και όπου το brain drain θα δώσει τη θέση του στο brain gain, μετατρέπεται σε πράξη.

Και κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, συνιστούν επιτυχίες όπως αυτή της ομάδας iGEM Patras_Medicine, αλλά και της ομάδας iGEM  Patras_ food and nutrition η οποία διαγωνίστηκε φέτος με το πρότζεκτ PAGGAIA και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Συχνά μιλάμε για τη δυναμική των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας και της περιοχής μας ιδιαίτερα. Επιβεβαιωνόμαστε! Και δεν μπορεί παρά να καμαρώνουμε. Γιατί η υπεραξία της χώρας και της περιοχής μας βρίσκεται στα μυαλά των νέων επιστημόνων της.

Τα θερμότερα συγχαρητήρια και τις ευχές μου, για καλή δύναμη και νέες επιτυχίες στους στόχους σας!Φωτογραφία από πρόσφατη συνάντηση του ΥΦΥΠΕΞ Ανδρέα Κατσανιώτη με εκπροσώπους της ομάδας  iGEM  Patras 

https://2022.igem.wiki/patras/human-practices

https://2022.igem.wiki/patras/#section1

Out team had also a meeting with Andreas Katsaniotis, Deputy Minister of Foreign Affairs & Agronomist. The project was presented and the perspective of Precision Agriculture in Greece was discussed, and more specifically how exactly the technologies and services resulting from our project could be included in the programs of each region with the aim of mass application in extensive farming areas. In parallel, the legislations in the agri-food sector were another topic for our Integrated Human Practices process, while appropriate comments were made in the original version of the Farmer’s Handbook, which was modified to match the needs of modern farmers. Finally, observations were made regarding interventions in the soil and more specifically the suggestion to focus on the study of bacteria and symbiotic relationships in the soil microbiome.