Κατασκοπευτικό θρίλερ με τον πατρινό επιχειρηματία Νίκο Μπογονικολό. Συνελήφθη στο Παρίσι, αναμένεται η έκδοση του στις ΗΠΑ, για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας.

Ποινική δίωξη για συνωμοσία και λαθρεμπόριο σε γνωστό πατρινό επιχειρηματία και πρώην αθλητικό παράγοντα, ασκήθηκε από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν την Τετάρτη, όπως ανακοινώθηκε από τη Γενική Εισαγγελία των ΗΠΑ.

Η ΣΥΛΛΗΨΗ

Οπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Μπογονικολός συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της έκδοσης του στις ΗΠΑ. «Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες συμμάχους, ο κατηγορούμενος και η ομάδα του Aratos είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας να τροφοδοτήσουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», δήλωσε ο εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης.

Σύλληψη Μπογονικολού: Στην «Π» ο δικηγόρος του Πατρινού επιχειρηματία που κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ

ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο κ. Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών που ενορχηστρώθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών» για να αποκτήσουν δόλια και στη συνέχεια να διακινήσουν στρατιωτικές τεχνολογίες προέλευσης ΗΠΑ για να βοηθήσουν τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Οπως δήλωσε ο βοηθός διευθυντή του FBI: «Προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, σχεδιασμένο για συνθήκες τακτικών πεδίων μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές σε διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων συνεργατών του, που επιδιώκουν να βελτιώσουν τις πολεμικές ικανότητες της χώρας τους», ενώ ειδικός πράκτορας της ΒΙS ανέφερε πως «ο κατηγορούμενος και η εταιρεία του όχι μόνο παραβίασαν τη νομοθεσία των ΗΠΑ, αλλά βοήθησαν περαιτέρω τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας».

Σύλληψη Μπογονικολού: Στην «Π» ο δικηγόρος του Πατρινού επιχειρηματία που κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές Αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη του 59χρονου επιχειρηματία.

Η «Aratos»

Μία από τις θυγατρικές της εταιρείας «Aratos» του Νίκου Μπογονικολού, όπως υποστηρίζεται, η Aratos Systems BV, το 2021, ήταν φιναλίστ στο NATO για διαστημικές εφαρμογές για μια πρόταση που αφορούσε τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογίας blockchain για δορυφόρους και διαστημόπλοια. Στην πρόταση που κατέθεσε ο πατρινός επιχειρηματίας υποστήριξε ότι είχε εμπειρία να συμβουλεύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις «κυβερνήσεις παγκοσμίως» και ότι η «Aratos» είχε προμηθεύσει αμυντικό εξοπλισμό και συναφείς τεχνολογίες σε χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας.

Η «ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΗΣΗ»

Σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, «στρατολογήθηκε» ως πράκτορας προμηθειών για τη Ρωσία το 2017. Οι ΗΠΑ φαίνεται πως έχουν συνομιλίες και στοιχεία που πιστοποιούν τις επαφές του Ελληνα επιχειρηματία με το ρωσικό «δίκτυο Serniya», με έδρα τη Μόσχα που λειτουργεί υπό την καθοδήγηση των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με θυγατρική της Serniya, στις 27 Δεκεμβρίου 2017, είπαν στον κατηγορούμενο να έρθει μόνος στη Μόσχα «αφού η ημερήσια διάταξη θα είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα». Σχετικά με μια επόμενη παραγγελία, ο πατρινός επιχειρηματίας ενημέρωσε ότι θα παραποιούσε μια άδεια εξαγωγής, λέγοντας: «Υπογράφω ότι τα είδη είναι μόνο για την Ολλανδία. Ευαίσθητη υπόθεση. Για τον ίδιο λόγο δεν μπορώ να πιέσω τον προμηθευτή (των ΗΠΑ)».

Θανάσης Διαμαντόπουλος: «Περιμένουμε τη δικογραφία»

Σύλληψη Μπογονικολού: Στην «Π» ο δικηγόρος του Πατρινού επιχειρηματία που κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ

Η «Πελοπόννησος» απευθύνθηκε στο δικηγόρο του κ. Μπογονικολού, πατρινό ποινικολόγο Αθανάσιο Διαμαντόπουλο, ο οποίος δήλωσε λακωνικά: «Ο κ. Μπογονικολός είναι γνωστός για τις έρευνές του, επί σειρά ετών σε θέματα υψηλής τεχνολογίας. Για το ζήτημα που προέκυψε δεν υπάρχει ακόμα ενημέρωση», επισημαίνοντας πως θα τοποθετηθεί για την υπόθεση, όταν πληροφορηθεί το περιεχόμενο της δικογραφίας που σχηματίσθηκε, σε βάρος του επιχειρηματία.

Το προφίλ του «ισχυρού» παράγοντα

Σύλληψη Μπογονικολού: Στην «Π» ο δικηγόρος του Πατρινού επιχειρηματία που κατηγορείται για κατασκοπεία από τις ΗΠΑ

Ο Νίκος Μπογονικολός το 1985 αποφοίτησε από το Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Από το 1987 διετέλεσε προέδρος, διευθύνων Σύμβουλος και κύριος μέτοχος εταιρειών στους τομείς της πληροφορικής, εκπαίδευσης και των υπηρεσιών συμβούλου διοίκησης και Ευρωπαικών Εργων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ανώτερος σύμβουλος υπουργείων και σε κυβερνήσεις παγκοσμίως.

Από το 2004 είναι επίτιμος Διδάκτωρ της National Academy of Management, Ουκρανία.

Συνέδεσε το όνομά του με τις μεγαλύτερες στιγμές της μπασκετικής Ολυμπιάδας στην ιστορία της. Μ’ αυτόν στην προεδρία του συλλόγου η πατρινή ομάδα έπαιξε για πρώτη φορά σε Α2 και Α1 Εθνική (2006-2008), έχοντας επίσης κερδίσει το δικαίωμα συμμετοχής στο EuroCup Challenge. Η ομάδα υποβιβάστηκε ξανά το 2008 και το 2010 ο Μπογονικολός αποχώρησε οριστικά. Στη συνέχεια ασχολήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα με το Παγκράτι και εξαφανίστηκε από τα αθλητικά δρώμενα. Υπήρξε πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Aθλητικού Σωματείου ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης (2003-2006).

Σύμφωνα με το βιογραφικό του υπήρξε μέλος των ΔΣ του Σκαγιοπουλείου Κέντρου Παιδικής Μέριμνας Αρρένων Πάτρας και του Νοσοκομείου Πατρών «Αγ. Ανδρέας».

Πηγή: pelop.gr