ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, με ομοφωνία, αντιτίθεται σε οποιαδήποτε καταστροφή φυσικού περιβάλλοντος στην Τ.Κ. Κάτω Λουσών.
Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:
Η ενδεχόμενη εξόρυξη μαρμάρου στα όρια του οικισμού Κάτω Λουσών θα καταστρέψει μέρος ελατόδασους του Γεωπάρκου Χελμού-Βουραικού, θα αλλοιώσει την αρχαιολογική σημασία των Αρχαίων Λουσών και την ιστορικότητα του οικισμού και θα θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, την σπάνια χλωρίδα και πανίδα. Οι κίνδυνοι που αναφέρουμε θα επηρεάσουν κατά βάση την περιοχή των Κάτω Λουσών αλλά και των όμορων κοινοτήτων Άνω Λουσών και Καστριών.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, η οποιαδήποτε εξόρυξη μαρμάρου πραγματοποιηθεί σε όμορη κοινότητα και σε απόσταση αναπνοής από το Σπήλαιο θέτει σε κίνδυνο την χλωρίδα και πανίδα του Σπηλαίου καθώς και του γεωτόπου, την άρτια επισκεψιμότητα του Σπηλαίου και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας που εργάζονται και διαμένουν στην περιοχή. Οι αναταράξεις ,λόγω των εξορύξεων μέσω δυναμίτη, ενδέχεται να προκαλέσει κατολίσθηση σε σημαντικό μέρος του Σπηλαίου όπως και την απομάκρυνση των σημαντικών σπάνιων ειδών νυχτερίδας που βρίσκονται εσωτερικά.
Σύμφωνα με το καταστατικό του Συλλόγου μας είμαστε θεσμικά και ηθικά υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα μοναδικά φυσικά μνημεία της κοινότητας μας και τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που διαθέτουμε, με κάθε δυνατό τρόπο.
Καλούμε τα μέλη του Συλλόγου μας, τους κατοίκους του χωριού μας, τους συμπολίτες μας σε ολόκληρη την Επαρχία Καλαβρύτων, όλους τους πολιτιστικούς, φυσιολατρικούς και δημόσιους φορείς του Δήμου Καλαβρύτων να στηρίξουν το ψήφισμα και να αντιτεθούν στην καταστροφική εξόρυξη μαρμάρου στην Τ.Κ. Κάτω Λουσών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο