Το σκορδοστούµπι ταιριάζει γάντι σε κάθε κρεατόσουπα!

Η λέξη «σκορδοστούµπι» παραπέµπει στο πιο εµβληµατικό φαγητό της Θεσσαλονίκης, τον πατσά, τον οποίο απολαµβάνουµε στα πατσατζίδικα. Ωστόσο, το σκορδοστούµπι ταιριάζει γάντι σε κάθε κρεατόσουπα!

Υλικά για 5-6 άτοµα

1.500 γρ. µοσχάρι (ποντίκι ή χτένι), σε µερίδες

2-3 µοσχαρίσια κόκαλα µε µεδούλι
2 κρεµµύδια, χοντροκοµµένα

2 καρότα, ολόκληρα
1 φύλλο δάφνης
40 ml έ.π. ελαιόλαδο
2 κόκκους µπαχάρι

½ κ.γ. κόκκους κόλιανδρο
αλάτι, µαύρο πιπέρι φρεσκοτριµµένο

Για το σκορδοστούµπι

8-10 σκελίδες σκόρδο
200 ml ξίδι
½ κ.γ. σιναπόσπορους, προαιρετικά

Εκτέλεση

Σκορδοστούµπι: πατάµε µε το µαχαίρι ελαφρά τα σκόρδα να ανοίξουν, τα βάζουµε σε ένα µπουκάλι µαζί µε το ξίδι και το σινάπι.
κρεατοσουπα: βράζουµε τα κόκαλα σε άφθονο νερό για περίπου 1 ώρα, σουρώνουµε το ζουµί και το κρατάµε ζεστό.
Σε µια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουµε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουµε το κρέας να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουµε όλα τα λαχανικά, τα µπαχαρικά, τον ζωµό και αλάτι. Κλείνουµε το σκεύος µε καπάκι και σιγοβράζουµε την κρεατόσουπα για περίπου 2 ώρες.
Μοιράζουµε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και συνοδεύουµε µε το σκορδοστούµπι.

Συνταγή – Food styling – Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

kreatosoupa_ms
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις  στο Protothema.g