«Τόσα χρόνια αγώνες λαού και νεολαίας, τον δρόμο δείχνει ο Νίκος Τεμπονέρας»

Σαν σήμερα, 32 χρόνια πριν, δολοφονείται στην Πάτρα ο αγωνιστής Νίκος Τεμπονέρας από τον πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ Γιάννη Καλαμπόκα.

Το Νοέμβρη 1990 η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταθέτει ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που προβλέπει σειρά αλλαγών για την εκπαιδευτική κοινότητα και μέτρα όπως ο έλεγχος της εξωσχολικής ζωής των μαθητών και η έπαρση σημαίας στα σχολεία. Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός και δημοκρατικός κόσμος αντιδρά. Τα μισά σχολεία της χώρας και τα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ τελούν υπό κατάληψη και σε καθημερινή βάση  γίνονται πορείες με αίτημα για δωρεάν και δημόσια παιδεία.

Αντί να υπαναχωρήσει, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε να επιστρατεύσει τα στελέχη της διαμορφώνοντας ομάδες κρούσης σε όλη την Ελλάδα και οργανώνοντας επιθέσεις απέναντι σε μαθητές και συνδικαλιστές. Μια τέτοια «ομάδα» με επικεφαλής τον Καλαμπόκα επιτέθηκε στην κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος της πλατείας Βουδ στην Πάτρα, ξυλοκοπώντας μαθητές και τελικά παίρνοντας τη ζωή του Καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας όρθωσε το ανάστημά του για να  υπερασπιστεί την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες αντιστεκόμενος στην άγρια καταστολή και το παρακράτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τριάντα δύο χρόνια μετά τιμούμε την ιστορική μνήμη και διδασκόμαστε απ’ αυτήν.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ζει και θα ζει στους αγώνες μας.

Καλούμε όλους του δημοκρατικούς πολίτες της Πάτρας να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις τιμώντας τη μνήμη του αγωνιστή της Αριστεράς Νίκου Τεμπονέρα, την Δευτέρα 9 Γενάρη 2023 και ώρα 6:30 μ.μ στα σχολικά συγκροτήματα Τεμπονέρα στην Πάτρα.

Το Γραφείο Τύπου

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΧΑΪΑΣ