Πρόκειται για μέρος του σπονδυλωτού ντοκιμαντέρ «Διεκδικώντας την Ελευθερία».

Ολοκληρώθηκε και θα προβληθεί στο επερχόμενο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Ταινιών Μικρού Μήκους του Μπιλμπάο – ZINEBI, η συμπαραγωγή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με το παραπάνω φεστιβάλ, ένα από τα πολύ σημαντικά μακροβιότερα και μεγαλύτερα φεστιβάλ ταινιών διεθνώς, σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ.

Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ τριών Ελλήνων και τριών Βάσκων δημιουργών υπό το γενικό τίτλο «Διεκδικώντας την Ελευθερία», συνολικής διάρκειας 94’. Από ελληνικής πλευράς επιλέχθηκαν οι ταινίες Exit Within του Γιώργου Δανόπουλου, Καλάβρυτα – Γκερνίκα της Ισμήνης Σακελλαροπούλου και Σε αυτή την Εξαίσια Θάλασσα της Καλλιόπης Λεγάκη. Από την πλευρά των Βάσκων, συμμετέχουν οι Marisol Gil Antillano & Aleix Aguilá με το Seamos Francos (To be honest), Paula Gómez González με το The Other Light και ο Marcos Urquijo Yáñez με το Transfer.
Η συνεργασία των δύο φεστιβάλ ξεκίνησε πριν δύο χρόνια με την ανταλλαγή ταινιών ντοκιμαντέρ, ελληνικών κι ισπανικών, που προβλήθηκαν αντίστοιχα στο 7ο ΔΦΝΠ και το 63ο ZINEBI. Έκτοτε τα δυο φεστιβάλ, ψάχνοντας τρόπους να στηρίξουν τους δημιουργούς αλλά και να υλοποιήσουν συνεργασίες μεταξύ τους, συνέλαβαν, και τα δυο τελευταία χρόνια υλοποίησαν, αυτή την συμπαραγωγή, που θα προβληθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στις 12 Νοεμβρίου, στην 64η έκδοση τού Φεστιβάλ του Μπιλμπάο. Στη Χώρα των Βάσκων θα
παραστούν οι Έλληνες δημιουργοί, η καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ
Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Τζίνα Πετροπούλου, η σκηνοθέτης και καλλιτεχνική
σύμβουλος Κλεώνη Φλέσσα και τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του νεοσύστατου
Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους Καλαμάτας, Κυριάκος Λιαράκος και Γωγώ
Καλογεροπούλου. Παράλληλα, η Τζίνα Πετροπούλου θα παραστεί σε στρογγυλή τράπεζα με
άλλες γυναίκες καλλιτεχνικές διευθύντριες ευρωπαϊκών κινηματογραφικών φεστιβάλ
προκειμένου να συζητηθούν πιθανές μελλοντικές συνεργασίες

Στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
Πελοποννήσου που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2023. Η πρώτη τηλεοπτική του
προβολή θα γίνει από την ΕΡΤ που είναι και συμπαραγωγός της ταινίας.

Πηγή: eforigi.com.gr

Τον περασμένο Απρίλιο γράφαμε για το νέο πρότζεκτ της Πατρινής σκηνοθέτιδας Ισμήνης Σακελλαροπούλου, η οποία συμμετέχοντας στο σπονδυλωτό ντοκιμαντέρ  «Διεκδικώντας την Ελευθερία», μία συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και του Διεθνούς Φεστιβάλ Zinebi του Μπιλμπάο, παρουσιάζει το δικό της 15λεπτο με τίτλο «Καλάβρυτα – Gernika».

πρεμιέρα

Τα γυρίσματα του 15λεπτου ντοκιμαντέρ, που θα αποτελέσει μέρος του γενικότερου, έγιναν στο χώρο του θεάτρου Λιθογραφείον στην Μαιζώνος, ένα χώρο τον οποίο η Ισμήνη Σακελλαροπούλου γνωρίζει πολύ καλά, καθώς από εκεί ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια σαν βοηθός σκηνοθέτη με την παράσταση «Αγαμέμνονας» της ομάδας Βιομηχανική στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006.

«Καλάβρυτα – Gernika»: Στο θέατρο Λιθογραφείον τα γυρίσματα του νέου πρότζεκτ της Ισμήνης Σακελλαροπούλου

Και τώρα, ήρθε η ώρα, το σπονδυλωτό αυτό ντοκιμαντέρ «Διεκδικώντας την Ελευθερία» να βρεθεί στη μεγάλη οθόνη και να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να το απολαύσει. Έτσι θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Zinebi στο Μπιλμπάο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 18 Νοεμβρίου.

Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, έξι σκηνοθέτες, τρεις Βάσκοι και τρεις Έλληνες – ένας εκ των οποίων είναι και η Ισμήνη Σακελλαροπούλου – συνεργάζονται και δημιουργούν ο κάθε ένας ένα 15λεπτο «κομμάτι» του.

Ξεκίνησε η συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ Ελλήνων και Βάσκων Κινηματογραφιστών – Ανάμεσά τους και αυτό της Ισμήνης Σακελλαροπούλου

πρεμιέραΣτο ντοκιμαντέρ μέσα ο κάθε σκηνοθέτης προσεγγίζει την ελευθερία διαφορετικά. Έτσι, δίπλα στα Καλάβρυτα, θα βρούμε την Γκερίνα αλλά και τις φυλακές της Αυλώνας. Και ενώ η Ισμήνη Σακελλαροπούλου θα ασχοληθεί με την Σφαγή των Καλαβρύτων, ο Βάσκος σκηνοθέτης που θα συμπληρώσει το συγκεκριμένο δίπτυχο θα έχει ως θέμα το δημοψήφισμα του Φράνκο, το οποίο θα συνδέσει με το δημοψήφισμα που έγινε στην Ελλάδα το 1974 για τη μορφή του πολιτεύματος μεταξύ Βασιλευόμενης και Αβασίλευτης Δημοκρατίας.

Πηγή: pelop.gr