Γράφει η κυρία Ανδριάνα Κελάρη

Η μουσταλευριά δεν έγινε με σταφύλια από τα Μαζιώτικα αμπέλια, αλλά από κληματαριά. Τα καρύδια φετεινά, ανάκατα με κανέλλα τριμμένη. Η συνταγής της περιλαμβάνεται στο τετράδιο ζαχαροπλαστικής: 18 ποτήρια μούστος – 4 ποτήρια αλεύρι. Στην ίδια σελίδα και οι πολύτιμες πληροφορίες για να πετύχει ο μούστος, ως πρώτη ύλη για την μουσταλευριά: «Τα 10 κιλά μούστου (χυμού σταφυλιού) χρειάζονται μια (1) χούφτα καλά γεμάτη στάχτη. Κατασταλάζει για 12-14 ώρες».

Τη ρίχνουμε χύμα στο δοχείο με το χυμό του σταφυλιού αμέσως μετά το στύψιμο των σταφυλιών. Μετά από 12-14 ώρες παίρνουμε το καθαρό υγρό (η στάχτη μένει στον πάτο), το βράζουμε, ενώ προσέχουμε να «ξαφριστεί» και να η χυθεί, γιατί φουσκώνει. Όταν γλυκάνει, είναι έτοιμο για να γίνει η μουσταλευριά στην ποσότητα που μας εξυπηρετεί. 

Οι αναλογίες πάντα οι ίδιες και για το δέσιμο της μουσταλευριάς στην κατσαρόλα και για την παρασκευή του «κομμένου» μούστου. Εκπτώσεις στο χρόνο και απλοποιήσεις στη διαδικασία δεν επιτρέπονται. Η ποιότητα χρειάζεται υπομονή. 

Το περίσσευμα του μούστου διατηρείται σε μπουκάλια στο ψυγείο, στη συντήρηση. Αν λείπει ο χώρος και περισσεύει η υπομονή, συνεχίζεται ο βρασμός του μούστου και γίνεται πετιμέζι που διατηρείται εκτός ψυγείου για χρόνια. Όταν το χρειαζόμαστε για κουλούρια ή μελαχρινό (γλυκό) το αραιώνουμε στην αναλογία «4 φλυτζάνια του καφέ πετιμέζι, 3 φλυτζάνια του καφέ νερό».