«Από το σήμερα στο χθες: διαδρομές στην πόλη» είχε τίτλο η ειδική προ-εκδήλωση στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσής με θέμα «Μεταμόρφωση» του TEDxPatras. Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022,  σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχε στόχο να προσκαλέσει πολίτες, επισκέπτες και φίλους της Άνω Πόλης Πάτρας σε μια διαδρομή ανακάλυψης των μεταμορφωσεών της στο πέρασμα του χρόνου.

Η διαδρομή αποτέλεσε ευκαιρία ξενάγησης στις ιστορικές γειτονιές και στα κρυμμένα μυστικά από το παρελθόν. Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν περιμετρικά του Αρχαίο​υ​ Ωδείου με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, περπάτησαν στην οδό Παντοκράτορος με τα όμορφα κτίρια και τις οροφές, γνώρισαν καλύτερα το Υδραγωγείο της Πάτρας με μια ανάπαυλα στο Σπίτι του Νερού, άκουσαν ιστορίες για το λαογραφικό πολιτισμό της πόλης από τα μέλη του Καρναβαλικού Κομιτάτου και θαύμασαν τον Πατρινό ουρανό από το παρατηρητήριο απέναντι από την πλ. Αγ. Γεωργίου. 

Η εκκίνηση του περιπάτου πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο με έναν σύντομο χαιρετισμό από τον  Αντιπεριφερειάρχη Συντονισμού Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Τάκη  Παπαδόπουλο,  και από τον , Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Βαγγέλη Γεωργίου.

«Στο πλαίσιο του TEDx Patras 2022 με θέμα «Μεταμόρφωση» αυτή την χρονιά θέλαμε να  μία δράση πέρα και έξω από την πολιτική θεωρία. Πέρα και έξω από τις σύνθετες διαδικασίες, τα προγράμματα, τις χρηματοδοτήσεις, τους κωδικούς, τις αρμοδιότητες και τον «κλασικό» μας πολιτικό λόγο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδόπουλος στο χαιρετισμό του και πρόσθεσε:  

«Με την πολύτιμη βοήθεια των συνεργατών του TEDxPatras η δική μας πρωτοβουλία και επιθυμία έγινε πράξη στο ιδανικό «σκηνικό». Μέσα στην πόλη. Περπατώντας. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτό που κάνουμε εδώ είναι real politics. Περπατάμε την πόλη και την βλέπουμε να μεταμορφώνεται. Βλέπουμε το χθες, το σήμερα και μπορούμε αμυδρά να οραματιστούμε το αύριο. Με αυτόν τον στόχο, δεν θα μπορούσε να επιλεγεί καλύτερη δράση από τον περίπατο που θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί σε λίγο». 

Η δράση έδωσε τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να κάνουν τα πρώτα βήματά τους σε ένα τοπίο που καθημερινά μεταμορφώνεται. Η Άνω Πόλη βρίσκεται σε περίοδο επεμβάσεων και έργων που έχουν στόχο να συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία και ανάδειξη μνημείων ιδιαίτερης ιστορικής, πολεοδομικής, πολιτιστικής και αισθητικής αξίας, στην ποιοτική αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων, στην εξάλειψη των σημείων οπτικής όχλησης, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και στην ταυτόχρονη τόνωση του κοινωνικού, παραγωγικού ιστού και εμπορικού χαρακτήρα της περιοχής.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» χρηματοδοτεί ένα σύνολο έργων στην «Άνω Πόλη» τα οποία περιλαμβάνονται στη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) της Πάτρας και όχι μόνο. Τα έργα που συγχρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στο Ρωμαϊκό Ωδείο, στο Κάστρο της Πάτρας, στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του Καραμανδανείου Νοσοκομείου, στις κλίμακες (σκάλες) του ιστορικού κέντρου των Πατρών αλλά και στις «διαδρομές» περιπάτων, όπως διαμορφώνονται, στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Άνω Πόλης.