Μια σειρά άρθρων, που σκοπό θα έχουν την ενημέρωση των δημοτών του Δήμου Καλαβρύτων για θέματα υγείας, ξεκινούν από σήμερα, στα πλαίσια της πολιτικής του Τομέα Υγείας του Δήμου Καλαβρύτων.

Πρόκειται για μια αξιόλογη πρωτοβουλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων, Δημοτικού Συμβούλου και… ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΙΑΤΡΟΥ κ. Θεόδωρου Νασιώτη.

Ξεκινάμε σήμερα με το πρώτο του άρθρο που αφορά την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας, τον γνωστό μας κορονοϊό:

« Όταν ακούς να χτυπάει η καμπάνα, μη ρωτάς για ποιον χτυπάει, να ξέρεις ότι χτυπάει για σένα»

«Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Όλο αυτό τον καιρό ακούμε για την επιδημία της ιογενούς πνευμονίας από τον νέο κορονοϊό που εμφανίστηκε στην Κίνα και μέχρι στιγμής έχουν προσβληθεί 29.000 άνθρωποι και έχουν καταλήξει 560 στην Κίνα και όλο τον Κόσμο.
Επειδή όλος ο κόσμος είναι πλέον μια γειτονιά είναι θέμα χρόνου να έχουμε και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα μας.
Επειδή είμαστε ένας λαός που μας χαρακτηρίζει η υπερβολή καλό θα είναι να ξέρουμε μερικά πράγματα για αυτή τη νόσο και ποια είναι τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης.
Είμαστε μια τουριστική περιοχή με δεκάδες επισκέπτες από πολλά μέρη του κόσμου και επειδή έχει αποδειχτεί ότι η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει και από ασυμπτωματικούς φορείς καλό θα είναι να γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε στην καθημερινότητά μας όχι για να προφυλαχτούμε μόνο από τον κορονοϊό αν έρθει ( που θα έρθει) αλλά και από τους διάφορους εποχιακού ιούς (γρίπη κτλ ) που καθηλώνουν στον κρεβάτι δεκάδες συμπατριώτες μας ενήλικες και παιδιά.
Σαν αρχή θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων, τη στενή επαφή, ή τον βήχα και πιθανόν μέσω του γαστρεντερικού συστήματος.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, θωρακικό άλγος και δύσπνοια πολλοί όμως από τους ασθενείς αναπτύσσουν πολύ σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία και πολυοργανική ανεπάρκεια.
Από τους προσβεβλημένους ασθενείς μόνο το 2 % θα καταλήξει. Ο μεγάλος φόβος είναι η μετάλλαξη του ιού .
Πως μπορεί κανείς να αποφύγει την μόλυνση:
1.Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα ή χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.
2. Καλύψτε τη μύτη και το στόμα σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και στη συνέχεια πετάξτε το σε καλάθι απορριμμάτων.
3.Αποφύγετε να αγγίξετε την μύτη τα μάτια και το στόμα σας με ακάθαρτα χέρια.
4.Αποφύγετε την στενή επαφή όπως φιλιά , κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων ή άλλων οικιακών σκευών με άτομα που είναι άρρωστα.
5.Καθαρίζετε και απολυμένετε τακτικά επιφάνειες όπως ο πάγκος της κουζίνας , τα πόμολα , οι πόρτες και τα παιχνίδια των παιδιών.
Συμβουλές που ισχύουν για κάθε είδος ιογενείς λοιμώξεις.
Το παραπάνω κείμενο γράφθηκε με αφορμή την κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού για τον κορονοϊό από τον Π.Ο.Υ. (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και την έξαρση των ιογενών λοιμώξεων (γρίπης) που ανάγκασε το Δήμο Καλαβρύτων να αναστείλει την λειτουργία των σχολείων.
Στα πλαίσια της πολιτικής του Τομέα Υγείας του Δήμου Καλαβρύτων εγκαινιάζουμε από σήμερα μια σειρά άρθρων που σκοπό θα έχουν να ενημερώνουν τους δημότες μας για θέματα υγείας γιατί πιστεύω ότι σε ένα σύγχρονο και δημιουργικό Δήμο η υγεία των πολιτών θα πρέπει να είναι πάνω απ’ οτιδήποτε άλλο.

Θεόδωρος Κ. Νασιώτης
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου