«ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ – ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΟΡΘΙΟΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»!!

Επινοήσεις, ευφάνταστα συνθήματα, υπερβολές. Αυτονόητα όλα θα πουν οι περισσότεροι, αφού βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.  Όλοι θέλουν να πηγαίνουν μπροστά. Η φύση μας προίκισε με αυτό τα χάρισμα. Δεν μας προίκισε με την όπισθεν παρά μόνο,  μας είπε, χρησιμοποιήστε αυτήν την ικανότητα όταν είστε προ του κινδύνου, για να μην πέσετε στον γκρεμό. Αλλά για να πάμε μπροστά πρέπει να βελτιωθεί αυτό που βλέπουν οι δημότες και αισθάνονται. Η καθημερινότητα τους και η ποιότητα της ζωής τους που δυστυχώς είναι αρκετά μακριά. Μοιάζει σαν  όνειρο θερινής νυκτός.

Τι άλλο να πεις, όταν δέκα χρόνια στη δημοτική εξουσία ο νυν δήμαρχος κ. Λαζουράς με τους συμβούλους  του, δημοτικούς και τοπικούς, έχει αφήσει δρόμους μισοασφαλτοστρωμένους εντός σχεδίου  της πόλεως  των Καλαβρύτων,  αλλά και των κοινοτήτων. Όταν εκκρεμούν για χρόνια οι κατασκευές πεζοδρομίων και άρον άρον τακτοποιούνται κάποιες, τώρα, προεκλογικά, επιλεκτικά. Όταν και σ΄ αυτές δεν δημιουργήθηκαν κατάλληλες συνθήκες  πρόσβασης των ΑΜΕΑ. Όταν τα όμβρια ύδατα απορρέουν πάνω στο οδόστρωμα, γιατί δεν κατορθώθηκε να κατασκευαστούν αγωγοί απορροής ή να αποφραχτούν οι υφιστάμενοι.  Όταν δε σταθήκαμε τυχεροί, ούτε τούτη τη φορά, από αυτούς που αναθεματίζουν το παλιό και θέλουν να οικειοποιούνται το νέο. Πρώτα βήματα που δεν μας πάνε μπροστά.

Είτε πεζός είτε εποχούμενος, πέφτεις μέσα στις εκατοντάδες λακκούβες του εσωτερικού οδικού δικτύου, απομεινάρια της εργολαβίας της κατασκευής του δικτύου του βιολογικού καθαρισμού και των λοιπών κακοτεχνιών που μας κληροδοτήθηκαν μαζί με τόσες άλλες. Και μην πει   ο κ. δήμαρχος, ότι έτσι γίνονται τα δημόσια έργα, γιατί αυτό δεν είναι επιχείρημα ανδρός που θέλει να μας πάει μπροστά ή ότι δεν υπάρχουν χρήματα, όταν ο ίδιος διακηρύσσει ότι είναι ο Δήμαρχος των πλεονασμάτων και όχι των ελλειμμάτων. Πότε να τον πιστέψουν οι δημότες;  Έλλειμμα αλήθειας ή πλεόνασμα ψεύδους; Γιατί έτσι δεν πάμε μπροστά. Μόνο λίγα πλάγια βήματα κάνουμε, πότε δεξιά και πότε αριστερά, για να ξεμουδιάσουμε από την ορθοστασία, επειδή σταθήκαμε όρθιοι στα χρόνια της κρίσης.

Και επειδή την κρίση την πλήρωσε και την πληρώνει ο δημότης, είτε με περικοπή μισθών και με μείωση των συντάξεων είτε με επιδοτούμενη ανεργία,  ούτε και εδώ  η δημοτική αρχή του κ. Λαζουρά, αφού έχει πλεονάσματα έλαβε μια απόφαση να προχωρήσει σε ενδεικτική ποσοστιαία μείωση στα δημοτικά τέλη, έτσι για το θεαθήναι, σε ένδειξη αλληλεγγύης ή ακόμα και σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τις κυβερνήσεις που επέβαλαν την κρίση. Κι ακόμη περισσότερο η νυν δημοτική αρχή, που κομπάζει για πλεονάσματα, γιατί δεν θεσμοθέτησε ένα Ταμείο Αλληλοβοήθειας για ουσιαστική αλληλοβοήθεια προς τους πάσχοντες- αναξιοπαθούντες συνανθρώπους-συμπολίτες μας που δοκιμάζονται σκληρά; Γιατί, κύριοι της δημοτικής αρχής, η  προτεραιότητα στους ανθρώπους είναι βήματα μπροστά, αλλιώς είναι βήματα σημειωτόν.

Επίσης, πληρώνουν οι δημότες τέλη ύδρευσης και τέλη νεκροταφείου. Φθηνό το νερό στα Καλάβρυτα θα πει ο αντίλογος. Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι  πρέπει να κατασπαταλείται ασυλλόγιστα, ένας πολύτιμος φυσικός πόρος, από  δημότες που πλένουν και ξεπλένουν τα χαλίκια του οδοστρώματος και τα οχήματά τους, επειδή δεν υπάρχει ούτε έλεγχος, ούτε δημοτική πολιτική. Ένα ακόμα βήμα που δεν μας πάει μπροστά.

Αλλά και για  τα κοιμητήρια και ειδικά για αυτό των Καλαβρύτων που έχουν ενταφιαστεί οι εκτελεσμένοι Καλαβρυτινοί, ούτε από τα τέλη, ούτε από το πλεόνασμα, έγινε δυνατόν να διατεθεί ένα ποσό για την αποτροπή του ξεθωριάσματος του χρώματος των ονομάτων και της ημερομηνίας 13-12-43 από τους σταυρούς των μνημάτων. Ούτε μια πινακίδα κατορθώθηκε να τοποθετηθεί που να πληροφορεί για ποιο κοιμητήριο πρόκειται.  Αδιαφορία ή σκοπιμότης;  Ένα ακόμα βήμα που οδηγεί τη μνήμη στη λήθη.
Δέκα χρόνια στο δημαρχιακό θώκο από τις γειτονιές της πόλης, ο κ. δήμαρχος και οι κ. σύμβουλοι, ποτέ δεν πέρασαν να ακούσουν, να συζητήσουν με τους δημότες και να καταγράψουν τις ανάγκες και τα προβλήματα τους  και ας το προβλέπει ο νόμος του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωστότερος ως «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».

Φόβος δέσμευσης, έλλειψη ετοιμότητας ή έπαρση; Η Δημοκρατία, έτσι ενισχύεται στις τοπικές κοινωνίες με την άμεση επικοινωνία και συμμετοχή. Αυτή την έννοια έχει το ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ, αλλιώς  μένουμε στο ΠΑΜΕ ΣΑΝ ΑΛΛΟΤΕ. Αυτό κι αν είναι βήματα πίσω.

Να προστεθούν ακόμα στα παραπάνω οι φωνές και οι  αλαλαγμοί της προόδου και από τους υποψήφιους του τοπικού συμβουλίου «Μαζί για τα Καλάβρυτα» τα παλιά τ΄ αξέχαστα. Και μην μας πει ο πρόεδρος κ. Αρμπής, ότι θέλει να γυρίσει σ΄ εκείνη την εποχή, που όντως είναι αλησμόνητη για τους παλιούς Καλαβρυτινούς, που τα Καλάβρυτα είχαν τάξη, είχαν ησυχία, και μιαν άλλη φιλοσοφημένη και  ρομαντική άποψη ευζωίας. Στα σημερινά Καλάβρυτα, της δικής του δεύτερης θητείας, επικρατεί το αλαλούμ, γιατί, ούτε μπόρεσε, ούτε θέλησε  να βοηθήσει η πόλη να ανακτήσει την παλιά εκείνη  πολιτισμένη νοοτροπία. Ούτε κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο σχέδιο κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων. Μάρτυρες γινόμαστε καθημερινά, πώς και πού σταθμεύουν βαρέα οχήματα, λεωφορεία και Ι.Χ. και ας αποστρέψουμε το βλέμμα μας από τις γειτονιές που έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στην καλή προαίρεση των κατοίκων τους.

Ας μην προσπαθεί, δια της αντιγραφής, να μας πείσει για την πρόοδο που κατόρθωσε κι αυτός, κατά τα χρόνια της κρίσης, προσδοκώντας οφέλη από την αναβάθμιση και την άψογη λειτουργία του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που άλλοι φρόντισαν γι’ αυτό.  Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι, έγραψε σε κάποιο δημοσίευμά του ο δήμαρχος κ. Λαζουράς, μην γίνεστε επικαρπωτές μιας προόδου που δεν σας ανήκει και μετατρέπεστε σε αλαλάζοντα κύμβαλα.

Τους συνιστούμε λοιπόν, γλυκύτερες μελωδίες. Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο επιφανειακοί, να λέμε πολλά και χωρίς να τα πιστεύουμε.

Χαλμούκης Θεόδωρος
Συνταξιούχος δάσκαλος