Στις 22 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΙΑΑΔΕΤ στην Πεντέλη η πρώτη συνάντηση εργασίας (kick off meeting) μεταξύ των εταίρων αναφορικά με την αναβάθμιση των Ελληνικών τηλεσκοπίων GREEK CONNECTIVITY OPTICAL GROUND STATIONS.
Από ελληνικής πλευράς η Ελληνική εταιρεία Raymetrics υπό τη γενικότερη επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έχει αναλάβει μεταξύ άλλων το έργο της αναβάθμισης του τηλεσκοπίου Αρίσταρχος του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.
Στόχος της συνεργασίας είναι το αναβαθμισμένο τηλεσκόπιο να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες στην θεματική περιοχή των κβαντικών και οπτικών επικοινωνιών και να λειτουργήσει ως αναπτυξιακός παράγοντας καθιστώντας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και την Ελλάδα σημαντικό παίκτη στις διαστημικές εφαρμογές και στις νέες τεχνολογίες.
Στη συνάντηση παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Καθ. Κων/νος Καράτζαλος ενώ από μεριάς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ, Καθ. Μανώλης Πλειώνης. Σ
τη συνέχεια ο καθ’ ύλην αρμόδιος Διευθυντής του Ινστιτούτου ΙΑΑΔΕΤ και Αντιπρόεδρος του ΔΣ/ΕΑΑ, Δρ. Σπύρος Βασιλάκος, παρουσίασε όλες τις σχετικές υποδομές και δραστηριότητες του ΙΑΑΔΕΤ ενώ ο Διευθυντής Ερευνών του ΙΑΑΔΕΤ Δρ. Μανώλης Ξυλούρης παρουσίασε το Αστεροσκοπείο Χελμού και τις δράσεις στις οποίες αυτό συμμετέχει.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών αναφέρει:
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι το 2,3 μέτρων τηλεσκόπιο Αρίσταρχος του Αστεροσκοπείο Χελμού (ΙΑΑΔΕΤ/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) θα εξοπλιστεί σύντομα με ένα σύστημα Προσαρμοστικής Οπτικής (Adaptive Optics) που θα αντισταθμίζει τις ατμοσφαιρικές διαταραχές λόγω τυρβώδους ροής. Αυτή η νέα εξέλιξη θα επιφέρει σημαντική βελτίωση στη ποιότητα τόσο των αστρονομικών εικόνων όσο και του σήματος λέιζερ που λαμβάνεται από δορυφόρους εξοπλισμένους με τερματικά οπτικής επικοινωνίας και διανομής κβαντικών κλειδιών.
To τηλεσκόπιο Αρίσταρχος αναβαθμίζεται με νέο εξοπλισμό, γεγονός που ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητές του και τον πρωτοποριακό του ρόλο στον τομέα των οπτικών και κβαντικών επικοινωνιών αλλά και των αστρονομικών παρατηρήσεων.
Έχοντας επιτύχει σειρά οπτικών συνδέσεων με τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Alphasat, το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος ετοιμάζεται ώστε σύντομα (καλοκαίρι 2025) να χρησιμοποιηθεί ως δέκτης σήματος της αποστολή Deep Space Optical Communications Psyche της NASA, πραγματοποιώντας έτσι τη βαθύτερη ζεύξη Γης – Βαθέως Διαστήματος, χρησιμοποιώντας την νέα αυτή τεχνολογία οπτικής ακτινοβολίας.
Η αναβάθμιση του Αρίσταρχου υλοποιείται από τη General Atomics Synopta σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) με σκοπό την ανάπτυξη ενός ευέλικτου συστήματος Προσαρμοστικής Οπτικής, ικανού να προσαρμόζεται σε τηλεσκόπια με διάμετρο κατόπτρων από 0,7 m έως και 2,3 m, όσο δηλαδή το τηλεσκόπιο Αρίσταρχος. Το σύστημα Προσαρμοστικής Οπτικής αναμένεται να είναι συμβατό με τα πρωτόκολλα κλασσικών οπτικών αλλά και κβαντικών τηλεπικοινωνιών, προσφέροντας σημαντικές νέες δυνατότητες στο Αστεροσκοπείο Χελμού.