Το 1836 τιμήθηκε η 25η Μαρτίου σε συνδυασμό με τα Καλάβρυτα και τον Π. Πατρών Γερμανό με χάλκινο μετάλλιο που κόπηκε με την ευκαιρία του γάμου του βασιλιά Όθωνα και της Αμαλίας. Σ’ αυτό εικονίζεται η θρυλική σκηνή, με τον Γερμανό να κρατά υψωμένη σημαία και σταυρό και δύο ένοπλους αγωνιστές σε κίνηση ορκωμοσίας ή χαιρετισμού. Φέρει την επιγραφή «ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΥΨΩΣΩ ΑΥΤΟΝ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 25 ΜΑΡΤ. 1821» (το απόφθεγμα είναι από την Έξοδο, ιε’, 2). Η άλλη όψη του μεταλλίου εικονίζει τον Γερμανό.[4][5] »
Το μετάλλιο κόπηκε το 1836 με την ευκαιρία του γάμου του βασιλιά Όθωνα και της Αμαλίας.
Εικονίζεται ο Π.Π.Γερμανός ( είχε πεθάνει 30.5.1826 ) να κρατά σημαία με σταυρό και δύο αγωνιστές σε κίνηση ορκωμοσίας ή χαιρετισμού.
Φέρει την επιγραφή «ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΥΨΩΣΩ ΑΥΤΟΝ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 25 ΜΑΡΤ. 1821»
(το απόφθεγμα είναι από την Έξοδο, ιε΄, 3).
Η άλλη όψη του μεταλλίου εικονίζει τον Π.Π. Γερμανό σε προφίλ χωρίς κάλυμμα κεφαλής.
Κόπηκαν μόνον δώδεκα αναμνηστικά μετάλλια προς τιμήν διαφόρων προσωπικοτήτων και γεγονότων της Επανάστασης καθώς και των βασιλέων.
Σχεδιάστηκαν από τον Βαυαρό χαράκτη Konrad von Lange (1809-1856, μαθητή του C. Voigt) ο οποίος ήλθε στην Ελλάδα το 1834 και εργάστηκε στο Νομισματοκοπείο Αθηνών έως το 1840.
Σύμφωνα με τον χαράκτη Α. Τάσσο η ερμηνεία της μορφής του Γερμανού σ΄ αυτό το μετάλλιο είναι σημαντική για την εικονογραφία του Αγώνα, ενώ είναι και πρωτότυπη γιατί δεν συνηθιζόταν η προφίλ απεικόνιση προσωπικοτήτων.
Σήμερα τα μετάλλια αυτά θεωρούνται μοναδικά αφού από τα 12 που κόπηκαν σίγουρα είναι γνωστά τα 3 .
Το πρώτο δωρήθηκε τιμητικά στην Αγία Λαύρα απ’ όπου έγινε και το εκμαγείο – αντίγραφο , του Δήμου Καλαβρύτων για τα 200 χρόνια της εθνικής Παλιγγενεσίας 1821-2021 κατά ευγενική παραχώρηση της Ιεράς μονής.
Το ότι κόπηκε αυτό το σπάνια μοναδικό μετάλλιο το 1836 , δηλ 2 χρόνια πριν το Β.Δ του Όθωνα του 1838 που όρισε την 25η Μαρτίου ως εθνική επέτειο , καταδεικνύει πως υπήρχε πλήρης γνώση και συνείδηση περί Αγίας Λαύρας και δεν πλάσθηκε κάποιος μύθος μετά το 1838.
Έστω και εάν η ορκωμοσία έγινε 17 Μαρτίου, του Αγίου Αλεξίου και η απελευθέρωση των Καλαβρύτων 5 ημέρες μετά, την 21η Μαρτίου 1821, το ότι το μετάλλιο αναγράφει 25 Μαρτίου, δεν αλλοιώνει την ουσία των γεγονότων. Ήταν η ημερομηνία που είχε ορίσει η Φιλική Εταιρεία , ασχέτως αν οι μάχες έγιναν νωρίτερα και αυτή την ημερομηνία ορθώς τιμούμε σήμερα πανελληνίως ως έναρξη της επανάστασης μσζι με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου .
Τοπικά ας γιορτάζουμε και άλλες ημερομηνίες, όμως η Πανελλήνια είναι η 25η Μαρτίου και αυτό δεν αλλάζει που να χτυπιούνται κάτω οι αρνητές της υπόστασής μας .
Πηγές :
Meletopoulos J., Twelve Greek medals, Αθήνα, 1971. Περιέχει κείμενα των “Γραφικαί Τέχναι Ασπιώτη-ΕΛΚΑ Α.Ε.” και Α. Τάσσου.
Και
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού | Νομισματικό Μουσείο
Γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος. Δρα Παντείου Πανεπιστημίου Δικηγόρου παρ’Αρείω Πάγω Μουσικολόγου.