ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΜΝΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΡΟΞΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΗΣ ΤΟΥΡΛΑΔΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΧΕΛΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΡΥ ΣΤΗΝ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ!!!

Δείτε video Τα χορευτικά στη Φροξυλιά!!!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΡΟΞΥΛΙΑΣ.
Στην τοποθεσία της Φροξυλιάς του χωριού Τουρλάδα των Καλαβρύτων,έγιναν στις 16 και 17 Μαρτίου του 1821 δύο ένοπλα,ομαδικώς οργανωμένα προεπαναστατικά επεισόδια κατά των Τούρκων κατακτητών.

Συγκεκριμένα:
Το απόγευμα της 16ης Μαρτίου ο Σωτήρης Παπαδαίος,από το Μάζι,με τους συντρόφους του,σε ενέδρα σκότωσαν τον αγγελιοφόρο του Βοεβόδα (Διοικητή) των Καλαβρύτων Αρναούτογλου,ο οποίος μετέφερε έγγραφα προς τον Πασά της Τρίπολης και παράλληλα ενημέρωνε τα χωριά ότι την επομένη θα διήρχετο η πομπή του Βοεβόδα επίσης προς την Τρίπολη.
Την επομένη μέρα 17η Μαρτίου,οι Ιωάννης Χονδρογιάννης,
Σωτήρης Παπαδαίος και οι άνδρες του Θανάσης Φεφές,Θανάσης Κωστόπουλος,όλοι από το Μάζι,ο Γιαννάκης Βύρας από τα Κρινόφυτα,ο Γαλάνης από τη Βρώσταινα,ο Ασημάκης Ντόλκας
από το Κάνι,μαζί και με άλλους ανώνυμους αγωνιστές,έστησαν ενέδρα πάλι στη θέση Φροξυλιά για να χτυπήσουν τον διερ-
χόμενο Βοεβόδα Αρναούτογλου,ο οποίος θα μετέβαινε στην
Τρίπολη να ενημερώσει τον εκεί Πασά για τις μυστικές κινή-
σεις των Προκρίτων των Καλαβρύτων.Όταν οι προπορευό-
μενοι Τούρκοι έφτασαν στην Φροξυλιά,δέχθηκαν την επίθεση
των αγωνιστών και στη μάχη που έγινε σκοτώθηκαν μέλη της
συνοδείας του Αρναούτογλου,ο ίδιος δε έντρομος και αφού
εγκατέλειψε όλα τα πράγματά του,επέστρεψε στα Καλάβρυτα
και κλείστηκε στον πύργο του,εκεί όπου μετά από λίγες μέρες
έπεσε στα χέρια των οπλαρχηγών των Καλαβρύτων οι οποίοι
έκαψαν τον πύργο του στις 21 Μαρτίου,και απε-
λευθέρωσαν την πόλη.

Τα παραπάνω δύο προεπαναστατικά επεισόδια έχουν τεράστια σημασία για την έναρξη της Επανάστασης του 1821,
διότι τους μεν Τούρκους πολύ εθορύβησαν,τους δε Προκρίτους
των Καλαβρύτων ενεθάρρυναν να άρουν την διστακτικότητά
τους και να ξεκινήσουν την Επανάσταση.
Τα χωριά Τουρλάδα,Μάζι,Κρινόφυτα,Κάνι και Βρώσταινα
που προαναφέρονται,ανήκουν στον Δήμο και στην ευρύτερη
Επαρχία Καλαβρύτων και υφίστανται ως οντότητες ακόμη
και σήμερα όπως και τότε.

Τα γεγονότα της Φροξυλιάς
Η Φροξυλιά θεωρείται από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, ότι υπήρξε ο τόπος που έπεσε η πρώτη τουφεκιά του Εικοσιένα στις 16 και 17 Μαρτίου 1821 σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Φωτάκου, υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και εγγράφων που ευρίσκονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας η επικοινωνία μεταξύ Καλαβρύτων και Τριπόλεως γινόταν μέσω δημόσιας οδού, που ακολουθούσε τη διαδρομή: Καλάβρυτα, Άνω Λουσοί, κάτω από τα Καστριά, γεφύρι του Αμπήμπαγα, Φροξυλιά, Πλατανιά, Χελωνοσπηλιά, Λάδωνας, Δάρας, Τρίπολη. Οι τοποθεσίες Φροξυλιά και Πλατανιά ανήκουν διοικητικά στην Τουρλάδα και βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον οικισμό. Ο δρόμος αυτός υπάρχει μέχρι σήμερα, τουλάχιστον στην περιοχή της Τουρλάδας.

Οι δύο ενέδρες
Το απόγευμα της 16ης Μαρτίου 1821 ο Σωτήριος Παπαδαίος από τα Μαζέικα με τους συντρόφους του σε ενέδρα (χωσιά) στη θέση Φροξυλιά σκότωσαν ένα Τούρκο (Αράπη) από το προσωπικό του Βοεβόδα των Καλαβρύτων, Αρναούτογλου, που μετέβαινε στου Δάρα με εντολή του Βοεβόδα να ειδοποιήσει τους εκεί κατοίκους να ετοιμάσουν την υποδοχή του.
Την επόμενη ημέρα 17 Μαρτίου 1821, ο Γιάννης Χοντρογιάννης από τα Μαζέικα, ο Σωτήριος Παπαδαίος και οι άνδρες του, μεταξύ των οποίων και ο Ασημάκης Ντόλκας από το Κάνι, έστησαν ενέδρα ομοίως στη θέση Φροξυλιά, προκειμένου να επιτεθούν στους διερχόμενους Τούρκους.
Την ίδια ημέρα ο Βοεβόδας των Καλαβρύτων, μη γνωρίζοντας τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας, αναχώρησε από τα Καλάβρυτα για να μεταβεί στην Τρίπολη, με σκοπό να ενημερώσει τον Καϊμακάμη της Τριπόλεως για τις κινήσεις των οπλαρχηγών στα Καλάβρυτα. Όταν οι προπορευόμενοι της συνοδείας έφθασαν στην τοποθεσία Φροξυλιά, έπεσαν στην ενέδρα των προαναφερόμενων αγωνιστών. Στη μάχη που ακολούθησε, φονεύθηκε ο καφετζής, δηλαδή ο καταλυματίας, ο υπεύθυνος για τη διαμονή της αποστολής του Βοεβόδα Αρναούτογλου, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να αναγκασθεί κακήν κακώς να επιστρέψει στα Καλάβρυτα και να μη μεταβεί στην Τρίπολη.

Εορτασμός της επετείου των γεγονότων της Φροξυλιάς.
Τα δύο αυτά προεπαναστατικά γεγονότα, που ήταν οργανωμένα και ένοπλα, θορύβησαν πολύ τους Τούρκους και ενθάρρυναν τους Έλληνες προκρίτους των Καλαβρύτων να συνεχίσουν τον αγώνα. Για την τοπική ιστορία και παράδοση υπήρξαν πολύ σπουδαία και στην τοποθεσία που έγιναν τα γεγονότα έμεινε το τοπωνύμιο Καφετζής.
Σε ανάμνηση των γεγονότων το 1930 η τότε κοινότητα Μαζέικων (Κλειτορίας) ονόμασε το δρόμο που οδηγεί από την Κλειτορία στην Τρίπολη: Οδό Φροξυλιάς-Τριπόλεως. Επίσης έγινε μια πρώτη προσπάθεια για τη διάνοιξη αμαξιτού δρόμου προς την περιοχή και την ανέγερση μνημείου, όμως το ξέσπασμα του παγκοσμίου πολέμου ανέστειλε αυτή τη διαδικασία.
Πριν από μερικά χρόνια ο Σύλλογος των Απανταχού Τουρλαδαίων «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» , που εδρεύει στην Αθήνα, αποφάσισε να ανεγείρει μνημείο στο λόφο ακριβώς επάνω από τη Φροξυλιά, στη θέση που από τις αρχές του 19ου αιώνα υπάρχει το εξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου. ώστε να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη των γεγονότων αυτών στις επερχόμενες γενεές. Επίσης, κάθε χρόνο σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές διοργανώνει εορτασμό της επετείου με επιμνημόσυνη δέηση, ομιλία, κατάθεση στεφάνων, χορευτικές εκδηλώσεις κ.λπ.

Φροξυλιά, Αγιος Γεώργιος, 16 Μαρτίου 1821…