Ένα έθιμο που κρατά από τα χρόνια της ανταλλακτικής οικονομίας, τότε που δεν υπήρχε νόμισμα.

Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια της Αχαΐας ξεκινάει 31 Αυγούστου και θα κρατήσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται για το πανηγύρι των Τριποτάμων που γίνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, με το χωριό που βρίσκεται στα σύνορα ορεινής Αχαΐας, της Ηλεία και της Αρκαδίας στο κέντρο της Πελοποννήσου, να γεμίζει αυτές τις μέρες από ζωή.

Για τους φανατικούς των πανηγυριών και των λαϊκών δημοτικών εκδηλώσεων το πανηγύρι των Τριποτάμων είναι το καλύτερο που γίνεται σε όλη την περιοχή, καθώς διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτα πολλά από τα πρωτόγονα στοιχεία του, αυτά που έχει μαζί του μέσα από την παράδοση των χρόνων που κουβαλά στις πλάτες του.

Πράγματι αυτό που διαφέρει σε πολλά στο πανηγύρι των Τριποτάμων είναι η ιστορία που έχει πίσω του, καθώς μιλάμε για έναν θεσμό που είχε να κάνει με την εμποροζωοπανήγυρη του χωριού, από τα χρόνια της ανταλλαγής προϊόντων,ένα έθιμο που η προέλευση του ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας και φτάνει με αδιάλειπτη συνέχεια στα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Η γεωγραφική θέση που είχε το χωριό εξυπηρετούσε όλα τα μικρότερα που ήταν στη περιοχή και αποτελούσε ένα κομβικό σημείο των τριών νομών της Πελοποννήσου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια στο κέντρο της Πελοποννήσου που έσφυζε από κινητικότητα μέχρι την δεκαετία του ‘60, οπότε ο πληθυσμός αυτής της περιοχής ήταν υπερδιπλάσιος, αλλά και μεταφορικά και παραγωγικά μέσα ήταν τα ζώα.

Το πανηγύρι είχε κύριο χαρακτηριστικό του το εμπόριο των ζώων και την ανταλλαγή ειδών, ενώ άντεξε στο πέρασμα των αιώνων ακόμα και αν γινόταν αυτόνομα, χωρίς κανέναν διοργανωτή και καμία μέριμνα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

πηγή:www.patrasevents.gr