«Όταν κρίνονται θέματα δικαιοσύνης και ισότητας οι Έλληνες δίνουν το “παρών”»

Το «παρών» στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου έδωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος στις δηλώσεις του τόνισε την ανάγκη να προστατευτεί η δημοκρατία και η εθνική κυριαρχία των χωρών.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του ο κ. Τσούνης είπε στα ελληνικά ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή να είμαι σήμερα στη Θεσσαλονίκη» και συνέχισε στα αγγλικά υπενθυμίζοντας πως όταν ήρθε τον Μάιο στη χώρα μας «γιορτάζαμε τη νίκη της Ευρώπης. Μου θύμισαν, όμως, ότι οι Έλληνες δεν γιόρτασαν το τέλος του πολέμου αλλά την είσοδό τους σε αυτή και αυτό είναι σημαντικό γιατί δείχνει το ελληνικό πνεύμα και τον χαρακτήρα».

«Όταν είναι δύσκολα τα πράγματα, όταν κρίνονται θέματα δικαιοσύνης και ισότητας οι Έλληνες δίνουν το “παρών”, το φιλότιμό (σ.σ. τη λέξη την είπε στα ελληνικά) τους υπαγορεύει να πολεμούν όταν η δημοκρατία απειλείται» συνέχισε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο Τζορτζ Τσούνης χαρακτήρισε «τιμή» να υπηρετεί «στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία» τονίζοντας ότι «έχουμε μια ειδική αποστολή να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία».

«Είτε θα έχουμε δημοκρατία είτε θα έχουμε απολυταρχία. Η εθνική κυριαρχία πρέπει να προστατεύεται σε αντίθεση με ό,τι κάνει ο Πούτιν. Είμαι υπερήφανος που Ελλάδα και ΗΠΑ προστατεύουν τη Δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία» κατέληξε ο κ. Τσούνης.

Πηγή: protothema.gr